Gordana Dragun

Četvrtak, Travanj 25, 2013 00:00

Sveukupno će se poticati 73 izvorne i zaštićene vrste i kultivari od čega 16 kultivara masline. To su: bjelica, buža, drobnica, dužica, istarska belica, karbonaca, lastovska, levantinka, murgulja, oblica, plominka, puntoža, rošinjola, simjaca,uljarica i žižolera

Četvrtak, Travanj 4, 2013 00:00

Upravo sada, tijekom travnja je razdoblje najintenzivnijeg ubušivanja ženke potkornjaka u granu masline koje završava koncem svibnja. Kako provesti suzbijanje tzv. lovnim mamcima?

Nedjelja, Siječanj 13, 2013 00:00

Prilikom dopreme sadnice do mjesta sadnje, kao i prilikom pripreme za sadnju, treba voditi računa da sadnice budu što kraće izložene suncu i vjetru. Na mjestu sadnje potrebno je izvršiti klasiranje sadnica po debljini i to obično u dvije-tri klase

Četvrtak, Prosinac 6, 2012 00:00

Ulje vrlo lako upija mirise, pa treba iz prostorije gdje se čuva odstraniti kante ili bačve s naftom, bojama i lakovima. Nije poželjno u istoj prostoriji držati ni krumpir, kapulu ili kiseli kupus, jer svaka namirnica ima karakterističan miris koji ulje lako poprimi

Ponedjeljak, Prosinac 3, 2012 00:00

Upućuje se apel maslinarima da pričekaju veljaču i ožujak za rezidbu, a sada da maslini vrate ono što je iznijela rodom. To će učiniti ako obave organsku jesensku gnojidbu koju po pravilu u rodnim maslinicima obavljamo nakon berbe kada se maslina sprema u fazu mirovanja

Nedjelja, Studeni 25, 2012 00:00

Ulje koje je proizvedeno u učeničkoj zadruzi Boduli sasvim sigurno obiluje pozitivnim svojstvima, a to je harmoničnost, svježina i skladnost. Spremaju se dati ulje na županijsko natjecanje koje im može potvrditi visoku kvalitetu ulja dobivenog s ovih ekološki najčišćih i nezagađenih prostora

Petak, Studeni 9, 2012 00:00

Nakon prerade maslinovo ulje treba čuvati u prostorijama koje nemaju nagle promjene temperatura, već su stalne i kreću se od 15 do 18°C. Nije poželjno u istoj prostoriji držati ni krumpir, kapulu ili kiseli kupus, jer svaka namirnica ima karakterističan miris koji ulje lako poprimi

Subota, Listopad 13, 2012 00:00

- Tržište je ovako sitnu neće! Nešto je preradim u jabukovaču, ali ozbiljno razmišljam o mogućnosti nabave sušnice za preradu u čips. Ovo je druga godina zaredom da su vremenske prilike uzele danak, a kako stvari stoje i jabuka ponovno cvjeta, ništa bolje ne očekujem ni sljedeće godine, kaže Damir Dražić iz Zemunika

Vina
Nedjelja, Kolovoz 19, 2012 00:00

Na uzorku trebaju biti sljedeće oznake: naziv vina, proizvođač, količina koju predstavlja uzorak, godina berbe (za vina s kzp), oznaka kakvoće, datum uzorkovanja i potpis

Subota, Lipanj 30, 2012 00:00

Njegovala sam je svih proteklih 28 godina, presađivala. Iznenada, prije desetak dana na vrhu biljke razvio se cvijet - predivan sastavljen od puno malih cvjetića boje šampanjca vrlo intenzivnog mirisa, otkriva Mirjana Ivanov

Stranice