Šenol Selimović

Ponedjeljak, Kolovoz 7, 2017 00:13 1

S obzirom na brojne spomenike posvećene narodno-oslobodilačkoj borbi, antifašizmu, komunizmu i partiji, koji su u 90-im godinama nestajali s lica zemlje, uglavnom razneseni  noćnim miniranjima,  gotovo je začuđujuće da je jedan od njih do danas sačuvan - usred Zadra. Na Muraju, u blizini bedema, negdje na razini velikog Konzumova  supermarketa, stoji šesterokutni spomenik Komunističkoj partiji Jugoslavije. Na njemu piše: "Ovdje je u lipnju 1941.

Nedjelja, Kolovoz 6, 2017 10:53

Teško da se može naći netko u Hrvatskoj tko nije čuo za legendarnog franjevca fra Bonaventuru Dudu koji je u četvrtak preminuo  u 94. godini života u franjevačkom samostanu u Varaždinu. No, malo  njih zna da je ovaj teolog, pisac, poliglot i dopisni član HAZU-a bio veliki  prijatelj i obožavatelj jedne druge hrvatske  legende, one košarkaške - pokojnog Kreše Ćosića.

Četvrtak, Kolovoz 3, 2017 15:29

Ako se obistine najave nekih medija, novi šef kabineta premijera Andreja Plenkovića trebao bi postati Zvonimir Frka Petešić, podrijetlom iz Sali na Dugom otoku. Frka Petešić je inače profesionalni diplomat, trenutno na dužnosti hrvatskog veleposlanika u Maroku gdje je imenovan u mandatu ministrice Vesne Pusić, a prema pisanju Večernjeg lista u utorak, on je, navodno, izjavio svojim kolegama da se vraća u Zagreb na novu dužnost.

Ponedjeljak, Srpanj 31, 2017 13:53

Odavno mi je bila želja da Zadar dobije jedan suvenir koji bi promovirao našu skakaonicu koja, zajedno s našim skakačima, predstavlja veliku vrijednost, pravi simbol grada. Prije 15-ak godina napravio sam jedan gipsani odljev skakaonice, dijelili smo ga u raznim prigodama, ali nisam baš bio zadovoljan. Ovaj novi stakleni, vrlo je prikladan, napravili smo ga u Cisti Provo gdje se vlasnik grafičkoga studija gosp. Šitum uistinu potrudio da suvenir bude atraktivan i prikladan.

Ponedjeljak, Srpanj 31, 2017 09:35

U nedjelju, samo u vremenu između 15 i 18 sati, naš je fotoreporter zabilježio četiri vozila koja su se kretala zabranjenim, suprotnim smjerom na cesti koja vodi, lungo mare, od Borika prema gradu. Tek pukom srećom nije došlo do sudara automobila jer se valjda, eto, sasvim slučajno, vozila nisu susrela pri većoj brzini na nekoj od brojnih zavoja na toj prometnici.

Utorak, Srpanj 25, 2017 20:01

Ova vrata, kroz koja prolazi i prometnica u Grbama kod Nina, nekada davno služila su kao ulaz u veliki tvornički kompleks za uzgoj duhana što ga je 1786. izgradio Jerolim Manfrin. Danas ne samo da su zapuštena i prepuštena ljudskome nemaru i zubu vremena, na što su nas upozorili neki mještani Grba, nego predstavljaju i opasnost za prolaznike. Pokazuje to i ova fotografija na kojoj se vide odlomljena kamenja što su popadala sa staroga zdanja.

Nedjelja, Srpanj 23, 2017 09:47

U utorak navečer, oko 22 sata u Zadru, dječak Jordan Fuzul, inače učenik Osnovne škole Petra Preradovića koji je ove godine završio sedmi razred, šetajući s ocem Mirom na Branimirovoj obali, ugledao je na podu novčanik, podigao ga i s ocem pogledao što se u njemu nalazi. Konstatirali su da je u novčaniku oko 1.500 kuna u kešu plus kreditne kartice.

Četvrtak, Srpanj 20, 2017 10:00

Poznati zadarski publicist i novinar Drago Marić ne prestaje nas ugodno iznenađivati. Upravo je završio knjigu koja govori o životnom i profesionalnom putu jednog od najpoznatijih građana Donatova grada, Vjeki Suraću, čovjeku koji je u naš lokalni kolektivni imaginarij ubilježen jednostavno kao - Foto Vjeko.

Utorak, Srpanj 18, 2017 15:32

Prst sudbine doveo ju je na zadarski otok. Friederun Pleterski, 69-godišnja Austrijanka, publicistica i novinarka koja je objavljivala autorske kolumne u prestižnim medijima, već petnaest godina živi na Olibu. Našavši se na životnoj prekretnici, nakon što se razvela od svog tadašnjeg supruga, uglednog bečkog fotografa, gospođa Frida (kako ju zovu sumještani) odlučila je radikalno promijeniti ne samo životnu sredinu nego i samu filozofiju života.

Utorak, Srpanj 11, 2017 14:52

Sedmog srpnja napustio nas je u 87. godini života naš poznati književnik Branko Čakarun. Kao hommage i sjećanje na dragog sugrađanina i njegovo književno stvaralaštvo koje je ostavio za sobom, objavljujemo poglavlje iz još neobjavljene knjige Zadru za dar našeg suradnika Drage Marića, koje je pod naslovom "Djetinjstvo" Branka Čakaruna posvećeno njemu posvećeno.

Stranice