Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na ispumpavanju u zadarskoj bolnici i osmogodišnji dječak!

Autor: Suzana Bandić

31.12.2009. 23:00
Na ispumpavanju u zadarskoj bolnici i osmogodišnji dječak!


Novogodišnja noć bila je relativno mirna za vatrogasce kojima je u prilog išla i kiša koja je padala gotovo čitavu noć, dok su liječnici Hitne medicinske pomoći i policajci imali pune ruke posla tijekom cijele noći. Najviše muke zadavala im je mlađa populacija pod utjecajam alkohola
Dok je većina građana ispratila Staru i dočekala Novu godinu svečano u krugu svojih obitelji i prijatelja, djelatnici zadarskih dežurnih službi u koje spadaju Javne vatrogasne postrojbe, Policija i Služba hitne medicinske pomoći, “najluđu noć u godini” proveli su na svojim radnim mjestima.
Čini se kako su najbolje prošli zadarski vatrogasci kojima je u prilog išla i kiša koja je padala gotovo cijelu noć.
– Imali smo tek dvije manje intervencije i to u večernjim satima. Najprije smo oko 17 sati dobili dojavu o prometnoj nesreći na predjelu Bokanjca u kojoj se prilikom sudara zapalilo jedno osobno vozilo, no to smo u svega nekoliko minuta sanirali. Potom je oko 21 sat uslijedila dojava o požaru na dva kontejnera u Ugljanskoj ulici. Ostatak noći protekao je mirno – kazao nam je dežurni vatrogasni operativac Ivan Miletić.
On i još 11 kolega smjenu su preuzeli u 19 sati, a na radnom mjestu ostali su sve do 7 ujutro. Novu godinu dočekali su uz televizijski program, a nešto iza pola noći njihov kolega, Franko Gazić, pjesmom i svirkom na harmonici unio je malo veselja i novogodišnjeg ugođaja.
Za razliku od njih, u službi Hitne medicinske pomoći već od večernjih sati imali su pune ruke posla, a najviše muke zadali su im je pripadnici mlađe populacije neiskusni s alkoholom zbog kojih su liječnici tijekom novogodišnje noći intervenirali čak šest puta. Najmlađi maloljetnik imao je svega 7 i pol godina, a najstarijem, kojem su zbog pretjerane količine alkohola morali ispumpavati želudac, 18 godina. Kako smo doznali, dječak od nepunih osam godina bio je s roditeljima na proslavi jednog rođendana gdje su se on i jedan 13 godišnjak, sklonivši se od nadzora odraslih, opili gotovo do granica trovanja alkoholom. No, srećom, na kraju je sve završilo bez nekih većih posljedica. Ostale intervencije ponajviše su se odnosile na kronične bolesnike s problemima srca, krvnog tlaka i slično.
No, najburniju noć imali su policajci koji su osim u Operativno komunikacijskom centru, dežurali i na ulici, odnosno na najfrekventnijim lokacijama i mjestima organiziranog dočeka Nove godine. Najviše problema zadavali su im brojni pozivi građana koji su se žalili na buku, divljanje mladih na ulici i slično, a što bi se na koncu, nakon dolaska na dojavljeno mjesto, pokazalo kao lažna dojava. No i njima je alkohol tijekom protekle noći zadao poprilično muke, a na tri lokacije intervenirali su zbog narušavanja javnog reda i mira “natoljenog” alkoholom.
Svega pet minuta poslije ponoći na Trgu pet bunara sukobila se skupina mladića. Nakon verbalnog sukoba uslijedilo je naguravanje u kojemu je 23-godišnjak zadobio lakše ozljede, odnosno hematom ispod lijevog oka. Dva sata kasnije zaprimili su dojavu o narušavanju javnog reda i mira u kafiću Kaleta u ulici Kneza Branimira. Tamo je pijani 26-godišnjak galamio, psovao i razbijao pepeljare pa je protiv njega podnesena prekršajna prijava. Svega sat vremena kasnije zbog narušavanja javnog reda i mira u kafiću Nita na Bulevaru, policajci su podnijeli optužni prijedlog protiv dvojice mladića u dobi od 18 i 24 godine koji su se nakon verbalnog sukoba započeli naguravati i time uzmeniravati ostale goste. Protiv objice je podnesen optužni prijedlog, a 18-godišnjak kojemu je izmjereno 1,42 promila alkohola u krvi, doveden je u policijske prostorije na otriježnjenje.
Međutim, 120 policijskih djelatnika koji su novogodišnju noć proveli radno nisu bili zaboravljeni niti od kolega, a niti od građana. Kako nam je kazao voditelj OKC smjene Ante Kulaš, prvi poziv koji su na dežurni telefon “92” u novoj godini zaprimili bio je čestitka građana. Svega pola sata kasnije obišao ih je i osobno im čestitao Novu godinu i njihov nadređeni, načelnik OKC-a Bore Mršić, a nešto prije 1 sat u noći i Ivan Gambiraža, zamjenik načelnika PU zadarske.
 


 ZATVORENICI IMALI PRIVILEGIJE ZA BOŽIĆ


Osim djelatnika dežurnih službi koji nisu mogli birati gdje će dočekati Novu godinu, takva sudbina zapala je i zadarske zatvorenike. Naime, njih sto, koliko ih je na jučerašnji dan evidentirano u zadarskom Istražnom centru, Novu su godinu dočekali zaključani u svojim ćelijama. Međutim, ipak im se omogućilo praćenje televizijskog novogodišnjeg programa sve do dva sata. Osim toga, imali su i prigodan, pojačani meni, a dopušteni su im bili i posjeti.




 RADNO ZA ZAŠTITARE I DJELATNIKE BENZINSKIH CRPKI


Roko Kalafatić (28) iz Bibinja Novu je godinu dočekao s reporterima Zadarskog lista u predvorju Hitne medicinske pomoći. Na radno mjesto došao je u 22 sata, a radno je, kaže, proveo i noć s Badnjaka na Božić. Za razliku od njega kojemu su sporo prolazili sati, za djelatnike benzinske postaje na Relji nije bilo predaha tokom gotovo čitave novogodišnje noći. Najviše su se tražile razne grickalice, sendvići, cigarete i voda, a kupci su mahom bili mlađe osobe.