Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

OTVORENO PISMO: Kukljica u mom slučaju nije bila gostoljubljiva kakvom se prikazuje

Autor: Z L

31.12.2012. 23:00
OTVORENO PISMO: Kukljica u mom slučaju nije bila gostoljubljiva kakvom se prikazuje

Foto: Adam VIDAS



Općina Kukljica se ponaša kao da je na čelu općine šerif a ne načelnica


Gospođo Gorana Poropat,
putem jedinstvenog upravnog odjela Općine Kukljica podnio sam zahtjev, u srpnju 2011. godine, radi oslobađanja od plaćanja poreza na kuću za odmor koja prenamjenom postaje kuća za stanovanje-stambeni objekt. Razlog tome je što od ožujka 2010. godine imam prebivalište na teritoriju općine Kukljica. Zakon Republike Hrvatske jasno govori o uvjetima stjecanja tog statusa. Međutim, g. Josip Burčul, Vaš zaposlenik, dao mi je odmah do znanja da zakonski propis nije dovoljan da i općina prizna status prebivališta, već je predočio odluku Općinskog vijeća kojom se navode dokazi koji služe kao dokazni materijal na temelju kojih općina određuje nečije stvarno ili prividno (lažno) prebivalište. Ovom odlukom općina daje do  znanja ne samo meni, nego svakome, tko ima namjeru postati stanovnik općine Kukljica, da sumnja u vjerodostojnost namjere podnositelja takvog zahtjeva jer se općina želi obmanuti s ciljem neplaćanja poreza na kuću.
Ponižavajući čin
Kako sumnja nije dokaz općina, kao dokaz, traži uz osobnu iskaznicu i putovnicu, prijavu kod liječnika, iznos potrošnje el. energije, iznos potrošnje vode, račune za telefon, potvrda pošte o dostavi itd. Znači, općina izražava sumnju, ali istodobno od mene traži da sam prikupim i dostavim navedene dokaze koje ima namjeru upotrebiti protiv mene. Vjerojatno Vam nije palo na pamet da takav postupak je ponižavajući i uvredljiv čin.
Ponižavajuća je i sama rasprava koju g. Burčul zakazuje, nakon što sam morao prikupiti dokaze, krajem desetog mjeseca 2011. godine kada se uz prisustvo zapisničara vodi rasprava o mojem statusu. Prisustvovati raspravi kojoj je jedina svrha dokazavanje da li obmanjujem općinu je stvarno ponižavajuće. Općina odnosno g. Burčul mogu sumnjati u svakoga, na to imaju pravo, ali moraju dokazati da su te sumnje opravdane. Zašto općina sama ne prikuplja dokaze, istražuje i dokazuje opravdanost svojih sumnji. To znači, ako netko sumnja u istinitost nečijih namjera ili u opravdanost nečijih zahtjeva, dužan je u cilju dokazivanja opravdanosti svojih sumnji prikupiti vjerodostojne dokaze. Naravno, dokaze, koje sam morao dostaviti, analizira g. Burčul i istovremeno procjenjuje i određuje, između ostalog, visinu iznosa potrošnje vode i električne energije kao dokaz priznanja statusa prebivališta na teritoriju općine Kukljica. Žalosno je da općina takve dokaze uzima kao argument kod donošenja rješenja o plaćanju ili neplaćanju poreza.
Ne ulazeći u to što sve lokalna samouprava donošenjem odluka propisuje, a zakon im to dozvoljava, želim napomenuti da se upravo zbog toga općina Kukljica ponaša kao da je na čelu općine šerif a ne načelnica.
Maltretiranje sa svjedocima
Razlog zbog čega sam odlučio napisati ovo pismo je što u odluci općinskog vijeća stoji da uz navedene dokaze  moram navesti i minimalno dva svjedoka koji, pretpostavljam, moraju potvrditi odnosno navesti u kojem vremenskom razdoblju se nalazim u Kukljici. Ne želim polemizirati zahtjev dovođenja svjedoka na saslušanje jer, ili se vjeruje svjedocima pa je bespotrebno sakupljanje pozamašnog dokaznog materijala, ili obratno.
Imenovao sam tri svjedoka  kojima je upućen poziv 23. siječnja 2012. i koji su se uredno odazvali u zakazano vrijeme ali je g. Burčul, praktički na vratima ureda, odgodio saslušanje zbog zauzetosti.
Drugi poziv svjedocima dostavljen je za raspravu dana 11. prosinca 2012. Poziv je uručen i meni premda iz njega nije vidljiv razlog za moj dolazak na raspravu. Nekoliko dana sam pokušao telefonski kontaktirati g. Burčula da mi objasni nejasnoće ali bezuspješno. O mojem opravdanom nedolasku na raspravu na vrijeme sam obavjestio administrativnog referenta općine.
Svjedoci se ponovo odazivaju na raspravu i u zakazano vrijeme nađu se pred zatvorenim vratima ureda g.Burčula. Nitko im nije znao odgovoriti da li će i kada g. Burčul doći na radno mjesto.  Ne moram naglašavati revoltiranost svjedoka ovim neodgovornim nekulturnim i bezobraznim ponašanjem.
Nerazumno trajanje upravnog postupka
Vjerujem gđo. Poropat da ste upoznati s činjenicom da Vama i g. Burčulu ja i moji svjedoci, među ostalima, osiguraju primanja koja uredno dobijete svaki mjesec. Ovakvim postupcima vi oboje zaboravljate da je vaša osnovna dužnost i zadaća dati brzu, adekvatnu i kvalitetnu uslugu stanovnicima općine Kukljica. Ne znam kojim ćete imenom nazvati ovu uslugu kada se postupak saslušanja svjedoka ne može izvršiti u roku dužem od godine dana, a čitav upravni postupak traje već godinu i pol dana s upitnim rokom završetka.
Ne želim rad g. Burčula i Vaš rad, poistovjetiti s radom ostalih zaposlenika u općini. Naprotiv, iz osobnog iskustva mogu reći da gđa Ivona Cukar i gđa Vesna Bilan, zaposlenice općine, rade svoj posao dobro i njihov odnos sa strankama je više nego korektan. To nije samo moje mišljenje.
Očekujem od Vas da poduzmete odgovarajuće sankcije protiv g. Burčula te  Vašu i njegovu javnu ispriku upućenu meni i mojim svjedocima, a trajanje ovog upravnog postupka prosudite sami.
 Ja nisam prvi i nisam zadnji koji se želi nastaniti na području općine Kukljica, ali želim upozoriti sve koji imaju tu namjeru što ih čeka na tom putu u općini koja reklamira  svoju gostoljubivost.
Ivan Fatzek
Kukljica