Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vjeko Surać – uzbudljivih 57 godina lova

31.12.2013. 23:00
Vjeko Surać – uzbudljivih 57 godina lova


Vjeko Surać, većini Zadrana poznat kao vrsni fotograf, strastveni je lovac koji je u osamdeset i četvrtoj godini života dobio je najveće priznanje koje se može dodijeliti lovcu u Hrvatskoj. Njemu je predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije Mate Radić predao zlatno odličje kojima ga je odlikovalo povjerenstvo Hrvatskog lovačkog saveza te osobno predsjednik Saveza Đuro Dečak.
Štitio i pomagao
Predaja odličja dogodila se na tradicionalnom Božićnom-novogodišnjem domjenku Lovačkog saveza Zadarske županije koji je održan uoči Božićnih blagdana u restoranu Kod Stipe u Zadru, događaju kojem je prisustvovalo pedesetak lovaca i ljubitelja lova i zaštite prirode.
Vjeko Surać lovac je od 1956. godine. U pedeset i sedam godina lovnog staža bio je član lovačkih društava Dijana iz Zadra, Benkovac, Kuna iz Poličnika, i Molata s otoka Molat. On je i predsjednik zadarskog streljačko-lovačkog kluba “Lovac”. Lovci Zadarske županije, a posebno predsjednik županijskog Lovačkog saveza Mate Radić, ističu kako je Surać uvijek išao tamo gdje je trebalo pomoći lovcima u organizaciji lovačke udruge. Po tome je njegov doprinos razvoju lovstva na ovom području nemjerljiv. Surać je na samoj dodjeli kazao kako mu je osobita čast i ponos što je primio zlatno odličje te je svima poručio da se samo uz pošten, predan i odgovoran rad može kročiti kroz život, a onda će priznanja i nagrade doći same od sebe.
Safari u Africi
On s ponosom ističe kako u više od pola stoljeća bavljenja lovom nijednom nije bio kažnjavan kao lovac. To je općenito njegov stil života – pošten, korektan i profesionalan po čemu je i većini Zadrana poznat.
Lovio je po Hrvatskoj, lovištima bivše Jugoslavije, Austriji, Češkoj, a bio je i u Keniji. Za vrijeme safarija u Africi na terenu je spojio svoje dvije ljubavi – lov i fotografija. Ovaj poznati zadarski fotograf afričkim terenima prolazio je s puškom na jednom i fotoaparatom na drugom ramenu. I danas je iznimno aktivan lovac.
– Ova nagrada mi jako puno znači kao čovjeku. Sve godine što sam proveo u lovu nikada nisam bio kažnjen. Bio sam korektan lovac. Stvorio sam brojna prijateljstva. U lovstvu čim se s nekim upoznate vi zovete njega da dođe kod vas u goste, on vas, kaže Surać te dodaje:
– Za mene je lov prije svega vrhunski sport koji je na mene uvijek djelovao relaksirajuće. Po struci sam inače fotograf. Fotografska struka nekada nije bila kao danas kada je zavladala digitalna tehnologija. Prije sam puno vremena provodio u tamnoj komori i jedva sam čekao trenutak kada ću otići u lov. Kada bi nedjeljom išao u lov cijeli dan sam provodio sam na zraku i nakon toga bih u novi tjedan ušao svjež i spreman za poslovne obaveze. Moja žena Ankica je uvijek znala što za mene znači lov, kaže Surać.
Za njega, kao i svakog lovca, lov je kruna događaja u lovstvu koje ide pod ruku zaštiti prirode i divljači.
– U prirodi mora biti selekcija divljači, treba se odstrijeliti višak divljači i izlučiti bolesne jedinke. Mi lovci odstreljujemo divljač, ali je isto tako i odgajamo, pomažemo joj i unosimo je u lovišta, kaže Surać.