Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na pragu digitalnog doba ostali bez polufinala

Autor: Siniša Klarica

31.01.2010. 23:00
Na pragu digitalnog doba ostali bez polufinala


Zadrane i sve one koji prate tv-program preko odašiljača na tvrđavi Sv. Mihovil posebno je ogorčilo što je prekid programa trajao upravo za vrijeme emitiranja prijenosa polufinalne utakmice europskog rukometnog prvenstva između Hrvatske i Poljske


Gledatelji koji TV program prate preko odašiljača Ugljan nisu u subotu, skoro tri i pol sata, mogli pratiti program tv-postaja s nacionalnom koncesijom. Točnije, nisu se mogli pratiti programi HRT1, HRT2 i RTL televizije. Zadrane i sve one koji prate tv-program preko odašiljača na tvrđavi Sv. Mihovil posebno je ogorčilo što je prekid programa trajao upravo za vrijeme emitiranja prijenosa polufinalne utakmice europskog rukometnog prvenstva između Hrvatske i Poljske. Stoga je zadarska služba 112 zaprimila brojne pozive jer “Odašiljači i veze” vikendom nemaju dežurni telefon na kojeg bi građani dobili informaciju o prijemu programa.
Pravu informaciju međutim nisu dobili niti djelatnici službe 112. Kako doznajemo, identični kvar dogodio se čak 4-5 puta u proteklih mjesec dana, ali nitko od mjerodavnih nije reagirao na odgovarajući način i to na pragu uvođenja digitalnog prijema. Naime, udar groma prekinuo je napajanje odašiljača, a postojeći agregati na Sv. Mihovilu nisu namješteni da se automatski pale kad nestane struje. Mogla se pratiti jedino NOVAtv jer je njihov repetitor priključen na drugi izvor napajanja.
Donedavno su „Odašiljači i veze” imali čovjeka u mjestu Ugljanu, zaduženog u sličnim slučajevima da u najkraćem roku ode na Sv. Mihovil i upali agregat. Međutim “Odašiljačima i vezama” je honorar od 1.600 kn bio visok, pa su istoj osobi nudili svega 400 kuna mjesečno za ovu vrstu pripravnosti, na što spomenuta osoba nije pristala.
Dosadašnji prekidi događali su se noću, pa nije bilo toliko prosvjeda, jer bi ujutro prvim trajektom na Ugljan krenuli tehničari i upalili agregat ili otklonili kvar. Kao što je poznato, odašiljač Ugljan se odavno trebao izmjestiti iz prostora tvrđave Sv. Mihovil, ali nisu bili rješeni imovinsko-pravni odnosi s vlasnicima parcela na predviđenoj lokaciji za izmještanje. Podsjetimo se, 3. ožujka predviđeno je gašenje analognog sustava za zadarsko područje.
Prijenos su tako mogli gledati jedino oni koji su hvatali signal s odašiljača Ćelavac, no on je uglavnom bio preslab za većinu stanovnika, posebno za one koji nemaju digitalne prijamnike, kojima je bio dovoljan i slab signal za uspješan prijenos slike.