Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Stigma koja prati PTSP je nepravedna

Autor: Anamaria Perović

31.01.2010. 23:00
Stigma koja prati PTSP je nepravedna

Foto: Vedran SITNICA



Oboljele ne treba izolirati, već ih je kroz različite aktivnosti potrebno poticati da što više sudjeluju u društvu, istaknula je Raspović


U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije, održana je edukacija na temu – Uloga civilnog društva u pružanju psihosocijalne podrške hrvatskim braniteljima oboljelim od PTSP-a. Edukacija je organizirana u sklopu projekta „Prevencija suicida i nasilja u obiteljima hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije”, a predavanjem, koje je održala Marina Raspović, voditeljica projekta i tajnica Udruge, obuhvaćeno je bilo upoznavanje s problemom PTSP-a i ulogom civilnog društva u psihosocijalnoj podršci osobama oboljelim od tog poremećaja, u kontekstu aktivnog uključivanja volontera u rad udruge.
– Stigma bolesti koja prati oboljele i članove njihovih obitelji je nepravedna. S druge strane čovjek sam nema adekvatnog odgovora na doživljenu traumu. No, radi se o normalnoj psihološkoj reakciji na iznimno teške životne okolnosti. U takvoj situaciji potrebna je stoga pomoć stručnih osoba i razumijevanje, a ne osuda okoline, kazala je Raspović, naglasivši kako osim individualnog problema s kojim se oboljela osoba i članovi obitelji nose, PTSP predstavlja i veliki društveni problem te etiketiranje cijele obitelji, osobito djece može dovesti do negativnih posljedica. Problem PTSP-a, pojasnila je Raspović, stoga zahtjeva razumijevanje proživljene traume, pružanje adekvatne, strukturirane i ciljane pomoći.
– O potrebama osoba oboljelih od PTSP-a stalno se treba voditi računa, a programi pomoći mogu se provoditi na različite načine. Pritom vrlo važan element predstavlja psihosocijalno osnaživanje, što znači da ljude ne treba izolirati, već ih je kroz različite aktivnosti potrebno poticati da što više sudjeluju u društvu, istaknula je Raspović, posebno ukazavši na jako veliku ulogu civilnoga društva te na važnost aktivnosti kroz koje civilno društvo može pružiti kvalitetnu podršku, putem neposrednog rada s korisnicima.
– Uloga civilnog društva je jako velika u pružanju psihološke podrške, jer za razliku od službi koje su više birokratski usmjerene, oboljeloj osobi mogu individualno pristupiti. Također, u programima podrške vrlo je važno i uključivanje volontera, koji su su velika snaga. Naime, dok je civilno društvo ograničeno sredstvima, uz volontere se mogu provesti brojni programi i zato je njihova pomoć od iznimnog značaja, istaknula je Raspović, naglasivši još jednom važnost svih aktivnosti koje se volonterstvom mogu ostvariti.


 POMOĆ I BRANITELJIMA I UDOVICAMA




Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije aktivno pomaže oboljelim hrvatskim braniteljima od 2000. godine, kroz provedbu psihosocijalnih programa i niza aktivnosti. Udruga je značajno doprinijela psihosocijalnom osnaživanju članova kao i prevenciji suicida.
Prema podacima Udruge, članovi učlanjeni od 2000. i 2001. godine pretežito su riješili svoje statuse te im se epizode PTSP-a javljaju sve rjeđe. Takvi članovi osnažuju novije članove koji se javljaju za pomoć, pomažući im svojim savjetima i iskustvima u prevladavanju trenutačnih teških stanja, ali i rješavanju njihovog statusa. Pružaju im emocionalnu podršku koja je važna i značajna u radu s oboljelima, što starim i novim članovima daje smisao, kao i osjećaj korisnosti i pripadnosti.
Kako je istaknuto, nakon uključenja članova obitelji oboljelih u različite aktivnosti, među članovima Udruge nije zabilježen niti jedan suicid, što je veliki doprinos društvu u cjelini. No, u istom razdoblju, nažalost, na području Zadarske županije zabilježeni su suicidi među braniteljima koji se Udruzi nisu obratili za pomoć, ali se nakon suicida obraćaju udovice kojima se pomaže jednako kao i članovima, svim raspoloživim sredstvima i resursima.