Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Razum, vjera i ljubaznost

31.01.2011. 23:00
Razum, vjera i ljubaznost


Sv. Ivan Bosco odgojitelj je mladih i utemeljitelj salezijanske družbe. Veliko djelo koje je don Bosco uveo u Crkvu je njegov preventivni sustav odgoja mladih kojeg je on objasnio s tri riječi: razum, vjera i ljubaznost


Na blagdan Sv.  Ivana Bosca, oca, učitelja i  odgojitelja mladih te utemeljitelja salezijanske družbe,  misno slavlje u crkvi Gospe  Loretske u Zadru u Arbanasima gdje djeluju salezijanci, predvodio je zadarski  nadbiskup mons. dr. Želimir  Puljić. Svetoj misi je uz petnaestak svećenika sudjelovao  i župnik don Tunjo Blažević,  koji je na početku svete mise  uputio pozdravne riječi.    
– Bogu smo zahvalni za  ovoga Božjega slugu, svetog  Ivana Bosca, preko kojega  nas Crkva poučava i progovara o važnosti preventivnog odgoja i ljubavi koju  moramo pokazati i očitovati  kako u našim obiteljima, tako  i u institucijama i u čitavom  društvu. Samo Boscovim “tropletom” razuma, vjere i ljubaznosti moguće je izvršiti  ono poslanje na koje nas  poziva Izaija kad nas potiče  “da razvezujemo spone jarmene, dijelimo kruh gladnima i uvodimo pod krov  jadne beskućnike.” Apostol  Pavao tomu dodaje pedagoške savjete da to s radošću  činimo: “Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam:  radujte se! Blagost vaša neka  je znana svim ljudima”, istaknuo je mons. Puljić u propovijedi.
– Sveti Ivan Bosco potjecao  je iz siromašne, seljačke obitelji blizu Torina. Rodio se  1815., a umro 1888. godine.  Rano je ostao bez oca pa je  brigu za kuću i gospodarstvo  preuzela njegova majka Margareta. U svojim uspomenama koje je pisao, Ivan piše  kako mu je bila velika želja  okupljati djecu i mlade te da  mu se rad s mladima činio  kao jedina zadaća zbog koje  bi uopće bio na svijetu. I zato  razumijemo sva ona silna djela koja je Gospodin izveo  preko njega. Razumio se u  glazbu i u nekoliko zanata,  postolarstvo, stolariju, zlatarstvo, krojenje, šivanje, naučio  je čak praviti likere, itd. Znao  je graditi, zidati, uvezivati  knjige i napraviti svaku vrstu  alata i igračaka. U 26. godini  je zaređen za svećenika te je  kao mladi svećenik došao u  Torino, grad koji mu je otvorio izvanredno polje rada  među zapuštenom mladeži  koja se ‘klatarila’ ulicama,  upadala u poroke i bila čak i  zatvarana. Mladi su lutali  besposleni, izgubljeni i  spremni na svako zlo. Njega  se najviše dojmio susret s  maloljetnim delikventima u  zatvoru pa je odlučio da mora  spriječiti ovu tragediju mladih. Sebi je postavio kao  životni zadatak i načelo  dušobrižničkog rada da ga u  svemu mora voditi ljubav i  dobrota svetoga Franje Saleškog. Njegova prva dobrotvorka bila je njegova majka  Margareta, siromašna seljanka koja u 59. godini napušta  kuću na selu i dolazi u Torino  da kuha i pere za don Boscove štićenike. Među  dječacima kojima je don Bosco bio i otac i učitelj našlo se  i onih koji su ga željeli nasljedovati. I tako je nastala  salezijanska družba, družba  svetoga Franje Saleškog. Veliko djelo koje je don Bosco  uveo u Crkvu je njegov preventivni sustav odgoja mladih  kojeg je on objasnio s tri  riječi: razum, vjera i ljubaznost. Kad se ne prijeti, nego  razumije, a pri tome je Bog  domaćin u kući, kaže on,  onda vlada ljubav i pravo  obiteljsko ozračje. Don Bosco  je to upravo stvarao svojom  vedrinom pa je privukao  mnoge uličare, znao je s njima pjevati, igrati se, učiti,  moliti i šetati. I tako je utemeljio salezijansku družbu  koja će se brinuti za siromašnu i zapuštenu djecu i  mlade, pomagati ih, odgajati i  spremati za život, o životu  svetog Ivana Bosca govorio je  mons. Želimir Puljić.


KRUNICOM ZA PRAVDU U CRKVI SV. ŠIME
Don Elvis: Molimo da dođe kraj ovom “teatru apsurda”




U crkvi Svetog Šime u Zadru sinoć  je održana molitva krunice i sveta  misa za hrvatske generale u Haagu i  sve hrvatske branitelje. Nastavak je  to molitvenog lanca koji su pokrenuli  svećenici Zadarske nadbiskupije  “Krunicom za pravdu – molitva za  nevino utamničene hrvatske generale”.
Svetu misu sinoć je predvodio  don Elvis Ražov koji se u svojoj  propovijedi osvrnuo na sve nepravde  i apsurde kroz koje trenutno prolaze  hrvatski branitelji i cijeli hrvatski narod. Potaknuo je vjernike da mole da  dođe kraj ovom “teatru apsurda”,  kako je don Elvis slikovito nazvao  trenutnu situaciju oko hrvatskih branitelja. Krunici i svetoj misi sinoć je  nazočilo deset zadarskih svećenika.