Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vodič i putokaz o Ninskoj povijesti

31.01.2011. 23:00
Vodič i putokaz o Ninskoj povijesti


Dugo se već u čuvenoj  ninskoj Baroknoj kući nije  okupilo toliko štovatelja pisane riječi kao što je to bilo u  prigodi predstavljanja knjige  pod nazivom “Nin-Prva prijestolnica Hrvata” autorice i  ujedno vrijedne ninske turističke djelatnice te direktorice  Ureda ninskog TZ-a mr.sc.  Marije Dejanović. Riječ je o  djelu koje riječju i slikom u  koloru na 120 ilustriranih  stranica, u tisuću primjeraka,  u nakladi Matice hrvatske  Nin, uz lekturu doc. dr. Ante  Murna  tiskanom u tiskari  “Zrinski” u Čakovcu, na  upečatljiv način u svome sadržaju čitatelju otkriva jasnu  sliku i o Ninu kao prvoj prijestolnici hrvata, njegovoj  čudesnoj prirodi i blagodatima podneblja, povijesnom  trajanju, spomenicima svjedocima ljudskih i civilizacijskih  mijena, njegovim svim poznatim povijesnim osobama,  tradicijskom životu, gospodarskom i turističkom razvoju  te na koncu kulturnom, sportskom i zabavnom životu.
Na samom početku brojne  nazočne Ninjane te goste iz  ninskih prigradskih mjesta te  grada Zadra, a među njima i  prvog čovjeka grada Nina gradonačelnika Emila Ćurka, toplim i biranim riječima pozdravila je moderatorica i voditeljica večeri dipl. povjesničarka i savjetnica za kulturu  u gradu Ninu Marijana Ramov.
 -Večeras dragi domaćini i  gosti svečano predstavljamo  jedno iznimno, kvalitetno i  vrijedno djelo. Riječ je o prvoj  turističkoj knjizi grada Nina  autorice magistrice Marije  Dejanović. Svi smo mi dragi  prijatelji svjedoci jednog strelovitog uspona i razvoja grada  Nina u nekoliko proteklih godina na svim nivoima. I upravo jednom brigom o zaštiti i  obnovi najvrjednijeg što imamo a to su naši spomenici  kulture, razvio se jedan novi  pravac, a to je kulturni turizam. Nalazimo se u Europskoj destinaciji izvrsnosti na  što smo mi iznimno ponosni.  Ne samo mi koji smo u lokalnoj samoupravi, ne samo  naši turistički djelatnici već i  svi naši sugrađani. No ono  čime se možemo podičiti jest i  ova naša monografija koju  ćemo svim našim posjetiteljima ubuduće moći ponuditi.  Zato bih ja ovom prigodom sa  zadovoljstvom pozdravila i  predstavila sve one osobe koje  su svojom stručnošću pomogli  i doprinijeli oblikovanju ovog  djela. To su recezenti prof. dr.  Ante Uglešić rektor zadarskog sveučilišta, redovni profesor na katedri za arheologiju sveučilišta u Zadru prof.  Zdenko Brusić, voditelj i kustos Muzeja ninskih starina dipl. arheolog Mate Radović i  naravno autorica ovog djela  magistrica Marija Dejanović,  rekla je na samom početku  Marijana Ramov te je zamolila dr. Antu Uglešića da prvi  uzme riječ.
– Posebna čast mi je sudjelovati u ovom događaju.  Kad bi pitali većinu građana  Hrvatske o Ninu zasigurno bi  rekli da znaju za njega. Kad bi  ih pitali što o njemu više znaju  najvjerojatnije bi kazali kako  su čuli za crkvicu sv. Križa i da  je on bio prijestolnica. No, na  žalost u našim udžbenicima  značenje ovog grada kojim bi  se morali ponositi i to ne samo  mi ovdje, već i svi stanovnici  Lijepe naše, nije takvo nažalost kakvo bi trebalo biti. Pogledajte samo udžbenike osnovnih i srednjih škola, na  fakultetima je nešto bolje jer  se uči nacionalna povijest, pa  ćete vidjeti da se o Ninu malo  ili pak ništa ne govori. To je  nedopustivo. Zato smatram  da će ova knjiga i ujedno vodič  biti na neki način u budućnosti prekretnica i putokaz svima nama što bi trebali dalje  činiti, rekao je na početku dr.  Ante Uglešić te nastavio.
 -Godine 1646. Nin je do  temelja porušen i na našu zajedničku žalost nije se obnovio do onih granica. No,  vjerujem da će Nin ovim putem kojim sad kroči u budućnosti postati središte šireg  djela ove naše regionalne zajednice jer naprosto on zaslužuje da uz Zadar postane  središte većeg dijela Ravnih  kotara. A da bi se to i dogodilo  svoj obol dati će i ovo djelo  ispred nas. Nije ga lako bilo  stvarati jer ono na jednom  mjestu objedinjuje ono sve što  Nin ima i pruža. Tim više  treba čestitati autorici što se  upustila u jedan ovakav zlata  vrijedan projekt, kazao je uz  ostalo govoreći o knjizi dr.  Ante Uglešić.
 Čovjek koji je kao i njegov  prethodnik rektor Uglešić velik dio svoje profesionalne karijere ostavio upravo u Ninu,  čovjek kojeg vrlo usko vežu sa  pronalaskom, obnovom, restauracijom i konzervacijom pa  i promidžbom još jednog motiva grada Nina, a to je srednjovjekovni starohrvatski  brod iz 11 stoljeća “Condura  Croatica “prof. Zdenko Brusić  je u nastavku uz ostalo istaknuo.
 -Kada sam prije godinu dana dobio tekst a sada knjigu u  ruke, shvatio sam da to piše  dugogodišnji turistički djelatnik koji zna što treba kazati.  Fotografije su izvanredne a  tekstovi su tako koncizni tako  da sve skupa zaslužuje štovanje i veliku pažnju. Govorim to i sa stanovišta jer sam ja  među prvim arheolozima koji  su taj posao radili ovdje u  Ninu. Pored toga bili smo i  svojevrsni onodobni promotori turizma koji je bio u povojima, posebno se to može  kazati za prof. Melkiora Perinića rodom iz obližnjih Vrsi,  rekao je Brusić te osvrćući se  na početak svog rada u Ninu  prije 40 godina je dodao.
 -U Nin se dolazilo po  prašnjavoj cesti. Nije bilo  općeg osjećaja za povijest za  starine. Nama je osjećaj tada  za to ulijevao pokojni prof.  Sabljak koji je nakon Drugog  svjetskog rata kao domobran  po kazni poslan u Nin. Sveti  Križ je bio porušen a čitav Nin  tako reći u ruševnom stanju.  No gledajući tih 40 godina  nezamislivo je to što se dogodilo u posljednje vrijeme.  Sve je jednostavno procvjetalo. Posebno je čaroban i  zanimljiv Nin kad ga se gleda  iz zraka. U ovoj knjizi upravo  je u više navrata prikazan na  takav način zato knjigu bi bila  šteta ne pročitati i dobro i  studiozno je proučiti, istaknuo  je Brusić.
 Osvrćući se uglavnom na  suvremeno stanje Nina arheolog Mate Radović ističe da  renesansa Nina kreće po  okončanju Domovinskog rata  i neprekidno traje sve do današnjih dana.
-Obavljena su brojna arheološka istraživanja, obnovljeni  spomenici kulture, gradski bedemi, glavna ulica Kalelarga,  Muzej ninskih starina koji dobiva stalni postav i tako u  nedogled. U svim tim aktivnostima vrlo značajnu ulogu  pored Grada Nina, zadarskog  Konzervatorskog odjela, zadarskog Arheološkog muzeja,  zadarskog sveučilišta ima i autorica knjige Marija Dejanović. Ona sa ovim njezinim djelom pisanim vrlo čitko i jasno  daje svakom posjetitelju više  nego potrebnu informaciju o  kolijevci hrvatstva gradu Ninu. Posebno bih knjigu sa  ovog mjesta preporučio svim  učenicima i studentima diljem  naše domovine, rekao je Radović.
 Sama autorica Marija Dejanović posebno se na samom  kaju zahvalila na podršci članovima njezine obitelji, recezentima, gradonačelniku  Emilu Ćurku, bivšem predsjedniku TZ- a Nin Božidaru  Tartaru, predsjedniku Marice  hrvatske Nin prof. Šimi Ljubičiću, Gordani Brezak, Anti  Murli, Marijani Ramov, kolegicama s posla, autorima fotografija i mnogim drugima  kao i tridesetorici sponzora iz  Nina i njegove okolice te Zadra, zadarske Županije,  Čakovca, Šibenika i tako redom.
 -Na knjizi sam radila punih  deset godina. Pored svega dodatni su mi motiv bile riječi   “Slidite stope moje “koje je u  slavnom djelu “Planine” zapisao Petar Zoranić Ninjanin.  Djelo je prvenstveno namijenjeno široj turističkoj publici koja je često tražila nešto  više od onih šturih podataka  koje možemo pronaći u turističkim prospektima. Profesionalno radeći u TZ Nin puno sam prikupljala i istraživala  znanstvene građe i pisala tekstove na promociji starohrvatskog kraljevskog grada Nina. Ovo djelo nastalo je kao  logičan slijed mog 16-to godišnjeg rada u turizmu ovog  grada. Trenutno se priprema  tisak na engleskom jeziku a  vjerujem da ćemo do početka  ovogodišnje turističke sezone  uspjeti napraviti tisak i na talijanskom i njemačkom jeziku.  Na koncu zahvaljujem Božjoj  providnosti koja nas je svih  skupa okupila oko ovog djela,  rekla je na kraju više nego  sretno i zadovoljno autorica  mr. sc. Marija Dejanović.
 Kažimo na kraju kako su  ovo lijepo kulturno događanje  svojim nastupom uveličali članovi sve poznatije i priznatije  ninske muške klape “Condura”. Oni su u uvodu i na posljetku izveli nekoliko svojih  najnovijih skladbi među kojima su najpoznatije i rado  slušane “Nine grade svih hrvata”, “Lipo ime” te “Cvijet  čežnje”.