Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vozač koji je pregazio majku s bebom slobodan zbog zastare

31.01.2011. 23:00
Vozač koji je pregazio majku s  bebom slobodan zbog zastare


Devet godina suđenja vozaču koji je iz nehaja usmrtio majku s bebom u naručju tijekom kojeg su donesene tri nepravomoćne presude – uvjetna, zatvorska i oslobađajuća, ostali su bez konačne pravne sankcije jer je slučaj došao do apsolutne zastare. Sve presude Županijski je sud vratio zbog nejasnoća u obrazloženjima presuda


Nakon što je  Županijski sud u Zadru na  ponovno odlučivanje vratio i  treću nepravomoćnu presudu  protiv Mile Drlića, vozača koji  je prije deset godina u Sv.  Filipu i Jakovu iz nehaja usmrtio majku i njezinu sedmomjesečnu bebu, devet je  godina sudskog postupka “palo u vodu”, a vozač može mirno spavati jer za svega nekoliko dana nastupa apsolutna zastara.
Iako je sutkinja Ana Zrilić  na jučerašnjoj prvoj raspravi,  u četvrtom pokušaju donošenja presude Drliću,  suđenje odgodila zbog njegova nedolaska na neodređeno  vrijeme, no sasvim je jasno  kako rasprava više neće biti.
Tri presude vraćene na  ponovno suđenje
Drliću je još 2002. godine  za ovo djelo suđeno na Kaznenom odjelu biogradskog  suda gdje mu je potom,  2007. godine sudac Igor  Berghaus presudio uvjetnu  osudu. Nakon što ju je  Županijski sud u žalbenom  postupku ukinuo i vratio na  ponovno suđenje slučaj je  dospio u ruke sutkinje Ane  Zrilić na Općinskom sudu u  Zadru koja je nakon ukidanja Kaznenog odjela u  Biogradu preuzela tamošnje slučajeve. Početkom prošle godine sutkinja  Zrilić je Drlića osudila na  osam mjeseci zatvora, no  Županijski je sud i tu presudu ukinuo pa je kod iste  sutkinje nedugo potom započeo i treći postupak. Krajem studenog prošle godine  donesena je presuda – ona  oslobađajuća, koja je u nizu  do tada presuđenih još preostala. Uz obrazloženje kako je nesuvislo obrazložena, Županijski ju je  sud vratio na ponovnu  odluku svega tri tjedna  pred zastaru.
Zanimljivo je, međutim, da  je na adresu Općinskog  državnog odvjetništva prije  svega nekoliko mjeseci s jedne pulske adrese stigla  požurnica i upozorenje da se  bliži datum apsolutne zastare. U ime troje djece poginule  žene koja su odlukom Centra  za socijalnu skrb zbrinuta u  udomiteljsku obitelj, požurnicu je potpisao njihov skrbnik.
Stravična prometna nesreća  dogodila se 16. veljače 2001.  godine na magistralnoj cesti  nedaleko od apartmana u  vlasništvu “Nove zore” u Sv.  Filipu i Jakovu.
Nesreću skrivio vozeći  s 0,98 promila alkohola
Tamo je optuženi Drlić, vozeći pod utjecajem od 0,98  promila alkohola u krvi, naletio na tada 34-godišnju Zinku Abdulahi koja je pod utjecajem od gotovo tri promila  alkohola, držeći u naručju  sinčića starog tek sedam mjeseci, legla preko kolničke trake s očitom namjerom da ih  oboje odvede u smrt. Drlić se  u sva tri suđenja na navode  optužnice izjašnjavao kako nije kriv, a na posljednjem je  ročištu sutkinji Zrilić kazao  kako kako bi, da je mogao,  zaobišao ženu koja je legla na  kolnik s djetetom, no da to  nije mogao. Njegov iskaz u sva  tri suđenja potvrdio je i Ante  Barišić, očevidac nesreće kojem je nesretna žena netom  prije smrti pod kotačima Drlićeva automobila protrčala ispred vozila kazavši kako je  upravo stoga on obratio pozornost i cijeli događaj pratio  u retrovizoru.
Tijekom devet godina  suđenja i niz je vještaka iznio  svoje ekspertize, no one su bile  kontradiktorne jedna drugoj  pa se temeljem njih nije mogla  u potpunosti i nedvojbeno dokazati Drlićeva odgovornost  za nesreću. Slagali su se, naime, samo oko toga da je Drlić  vozio pod utjecajem alkohola.