Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Glupo, gluplje…

31.01.2012. 23:00


TELEVIZIJSKI HUMOR ZA AMERIČKE POLUIDIOTE
Postoje dvije polarizirane strane kada je u pitanju shvaćanje filmskog humora. S jedne strane, imamo ljude koji se smiju finoj ironiji, sarkazmu, dobroj doskočici, britkom jeziku i sličnim stvarima, a s druge strane, oni su na granici debiliteta kojima je smiješno kada netko nekome zapne nogu, izmakne stolicu ili napravi neku psinu s ciljem da drugoga povrijedi ili ponizi. Osim klasično glupih filmova, u zadnjih desetak godina imamo i one čiji se humor bazira na situacijama u kojima je netko smotan, sirov, drzak i sve što uz to ide, a tipičan primjer za to je bila kvazi komedija “Glup i gluplji” koju nam već godinama uporno prikazuju na televiziji.
Novi, omiljeni film takvih jednostavnih mentalnih sklopova, zove se “Luckasti profesor 2: obitelj Klump” u kojoj se razigrao Eddie Murphy, koji igra nekoliko uloga, a kojima je svima zajedničko to da su svi degutantno debeli i masni. Velik se dio radnje odvija za obiteljskim stolom za kojim svi jedu, (u stvari, ne jedu nego žderu) i pritom se međusobno vrijeđaju, provociraju jedni druge i rade sve samo da budu što vulgarniji i odvratniji. Da bi to postigli i do kraja se zgadili svakom normalnom, oni neprestano podriguju, pljuckaju, daju eksplicitne seksualne komentare, a osobito im je zadovoljstvo puštanje vjetrova u svakoj mogućoj prilici. Vrhunac gluposti je divovski zamorac koji svojim izmetinama gađa ljude. Gadi mi se više nabrajati kakvim se stvarima kreatori ovakvog humora služe ne bi li nasmijali publiku, a vama toplo preporučujem da svojoj djeci zabranite gledanje ovakvih perverzija, ako ne želite u kući imati debile.
TELEVIZIJSKI HUMOR ZA BALKANSKE POLUIDIOTE
Da neke skupine naših gledatelja nikako ne mogu pobjeći s Balkana pokazuje nam nevjerojatna gledanost koju je u Hrvatskoj prije koji tjedan imala srpska kvazikomedija “Tesna koža”, film toliko glup da gluplji ne može biti. U stvari, sve bi se to trebalo zvati “Ciklus filmova za one glupe i još gluplje”, jer kako drukčije nazvati one koji ovo mogu gledati a da se ne izbljuju?
U ovom se slučaju radi o seriji “Žikina dinastija” koja je samo nastavak crne serije započete još krajem 70-ih filmom “Lude godine”, koji uopće nije bio loš kao nekakva omladinska komedija s elementima drame. S vremenom su se namnožili mnogobrojni, sve lošiji nastavci tipa “Ljubi, ljubi, al glavu ne gubi” ili “Došlo doba da se ljubav proba”. U slučaju smeća zvanog “Žikina dinastija” radi se o tome da se dva djeda (intelektualac i primitivac), koji su kao u nekom stalnom kulturološkom sukobu, brinu oko toga što im unuk nema djevojku pa sumnjaju da nije po vragu postao homoseksualac kao Steven Carrington iz tada popularne sapunice zvane “Dinastija”. Oni, naravno, upadaju u smiješne zgode, a sve začinjene raznim seksualnim situacijama, ne toliko odvratnim kao u gore navedenim američkim filmovima, ali jednako neshvatljivo glupim. Kome je ovo zabavno, tko se na ovo može nasmijati, kome je ovo namijenjeno, nije teško zaključiti. Onima koji vole cajke, zalaze u narodnjačke klubove, onima koji su s jedne strane veliki Hrvati, a u autu slušaju najgore srpsko turbo-folk smeće, i ostaloj žgadiji. Hm, baš je dobar izraz “žgadija”. Ne znam što to znači, ali mi baš nekako ide uz ovakve filmove. Balkanac ostaje Balkanac.
NAPADNUTI NAVIJAČI – OVAJ PUT NAŠI
U emisiji “In medias res” govorilo se o tome kako su hrvatski navijači napadnuti u Srbiji za vrijeme europskog rukometnog prvenstva. Pa su tu bili i gosti, pa se razgovaralo sa srpskim sugovornicima i manje više su se svi složili da je to sramota (a najbolje bi još bilo da to netko i hvali). Saznajemo da su se, nakon što su ostali bez neprijatelja iz Hrvatske, tamošnji navijači prvo tukli s onim iz protivničkih klubova, a sada se tuku međusobno u istom klubu, što samo dokazuje da su svi munjeni. Iskreno, kada sam prošle godine putovao tamo na seminar, prvo sam se pobrinuo da smjestim svoje skupocjeno vozilo (fiat uno iz ´96.) negdje na sigurno da mi ga neka budala ne ošteti. Ovi su naši navijači tamo išli sa skupocjenim BMW-om koji su im razbili isto kao što su srpski auti oštećivani u Hrvatskoj. A što su očekivali? Da će im iznijeti kruh i sol za dobrodošlicu? Pa odavno je jasno da je bolje izbjegavati navijačke susrete sa susjedima, i za jedne i za druge. Uostalom, kako ono kaže stara bugarska poslovica (rekao ju je Bugarin Ivan Vucov kada su ga, dok je bio trener Hajduka, napadali novinari): Djevojka koja ne želi da je štipaju neka ne ide u kolo. Eto.
[email protected]