Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

In memoriam prim. dr. sc. Sergio Padelin

31.01.2012. 23:00
In memoriam prim. dr. sc. Sergio Padelin


Jučer ujutro u 81. godini života preminuo je doajen zadarske neuropsihijatrije, dugogodišnji liječnik zadarske Opće bolnice Zadar, prim. dr. sc. Sergio Padelin.
Vrhunski specijalist neuropsihijatrije još 1976. godine je dobio Nagradu Grada Zadra. Ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Biograda na Moru.
Pamtimo ga kao staloženog čovjeka, ugodnog sugovornika, vrhunskog specijalista i izvrsnog učitelja. Tijekom profesionalne karijere, uz druge znanstvene izazove, utemeljio je i vodio antiovisničku aktivnost, posebno vezanu uz problematiku alkoholizma u zadarskom kraju. Posvetio se čovjeku u ovom životu kao ljudskom biću koje treba razumjeti iznutra.
Obitelj Padelin doselila se u Biograd na Moru poslije Rapalskog ugovora 1922. godine, gdje je Segijev otac Patricije započeo odvjetničku djelatnost. Kao začetnik borbe protiv alkoholizma na zadarskom području u Biogradu na Moru 1978. godine, prim. dr. sc Sergio Padelin je ustrojio Klub liječenih alkoholičara, među prvim klubovima u Hrvatskoj nakon kluba liječenih alkoholičara u Zagrebu kojeg je osnovao prof. dr. Vladimir Hudolin, s kojim je neuropsihijatar Padelin prošao sve faze razvoja struke. Magistarski rad “Gubitak svijesti kod kroničnih alkoholičara i problem diferenciranja etiološkog faktora” iz 1981. godine sukus je njegovog rada, poznavanja i stečenih iskustava o bolesti ovisnosti povezanih s neurološkim oštećenjima.
Opsežno djelo, doktorska disertacija prim. dr. sc. Sergija Padelina “Specifičnosti alkoholizma u žena” neminovno nas dovodi do zaključka o drastičnom porastu alkoholizma kod žena. Iako je riječ o doktorskoj disertaciji od prije nekoliko desetljeća situacija je danas gotovo identična.
Kada je postao liječnik, nije poput mnogih otišao u bijeli svijet, nego je ostao među svojima i liječio svoje, a to je najteže. Nakon umirovljenja, svojim je bogatim iskustvom u poodmakloj životnoj dobi i dalje ostao na raspolaganju mnogobrojnim ljudima i obiteljima kojima je godinama pomagao. Cijelo vrijeme se držao principa koji je proklamirao grčki liječnik Hipokrat, da su rad i ustrajnost najveća kvaliteta.
Zadar i Biograd na Moru zasigurno su ostali bez jednog od svojih najboljih liječnika, velikog humanista. Počivao u miru.