Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sanader će o aferi Dioki biti ispitan 7. veljače

31.01.2012. 23:00
Sanader će o aferi Dioki biti ispitan 7. veljače


Kako se na još jedno ispitivanje u USKOK-u bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pojavio bez odvjetnika njegovo svjedočenje u aferi Dioki odgođeno je do 7. veljače kada će mu, ako ponovno dođe bez odvjetnika, biti ponuđen novi branitelj ili će mu ga sud odrediti po službenoj dužnosti.
To znači da će sljedećeg puta Sanader svakako biti ispitan, potvrdio je glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić, ističući kako nije riječ o odugovlačenju postupka nego poštivanju zakona koji propisuje da osumnjičenik prvi iskaz mora dati u nazočnosti odvjetnika.
“Ako i 7. veljače okrivljenik Sanader u USKOK dođe bez svog branitelja, bit će mu ponuđen popis s kojega će moći odabrati novog, a ako i to odbije sud će mu odrediti odvjetnika po službenoj dužnosti”, kazao je Đuričić.
Sanader koji je iz USKOK-a izašao nakon dvadesetak minuta nije želio davati izjave ističući tek da odvjetnica Jadranka Sloković koja ga brani u ovom slučaju zbog bolesti nije mogla doći u USKOK.
Sanadera se u ovoj istrazi tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita od vlasnika Diokija i riječkog Novog lista Roberta Ježića.
Sanadera se sumnjiči da je zajedno s Ježićem, bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom dogovorio prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne, pri čemu je HEP navodno oštećen za 6,3 milijuna kuna. Mravak je osumnjičen i da je tvrtkama u sastavu Diokija bez odluke uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna.
Istraga je naknadno proširena i optužbama da su Sanader i Ježić Diokiju pokušali pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF.
USKOK sumnja da je Sanader od studenog 2008. do lipnja 2009. koristio svoj premijerski položaj kako bi se u što kraćem roku realizirala kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku pod uvjetima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koje je postavio Ježić. No, ta je cijena za 10 milijuna eura bila veća od stvarne cijene za koju je zemljište u konačnici i prodano. Do sklapanja ugovora nije došlo jer su, tvrde u USKOK-u, odgovorni u JANAF-u odbili Sanaderov zahtjev, svjesni da bi na taj način oštetili to državno poduzeće.
Optužba za primanje mita odnosi se na luksuzni blindirani BMW vrijedan 4,2 milijuna kuna koji je Ježić kupio Sanaderu nakon što je bivši premijer pogodovao njegovoj tvrtki.