Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Započela izgradnja 15 POS-ovih stanova s dječjim vrtićem

31.01.2012. 23:00
Započela izgradnja 15 POS-ovih stanova s dječjim vrtićem


Cijena stana prema sadašnjem izračunu iznosi 840 eura, uz srednju kamatu od 3,9 posto, što je najmanja cijena na tržištu, s rokom oplate 30+1 godina počeka bez jamaca
Na lokaciji buduće POS-ove zgrade s dječjim vrtićem na Baricama u Benkovcu jučer je na prigodnoj svečanosti označen službeni početak gradnje. Obred blagoslova predvodio je župnik don Elvis Knežević. Benkovački gradonačelnik Branko Kutija i novi direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Željko Uhlir, potpisali su povelju za kamen temeljac nove POS-ove zgrade.
– Investicijska vrijednost građevine je 8,600.000 kuna, od čega je Republika Hrvatska osigurala 1,250.000 kuna poticajnih sredstava. Grad Benkovac je budućim kupcima ustupio zemljište i kompletnu infrastrukturu uključujući i priključak za plin, rekao je Željko Uhlir.
U Benkovcu će se graditi 15 stanova (9 dvosobnih, 3 trosobna i 3 tri i pol-sobna), od čega će grad kupiti dva. Projektant i nadzornik je zadarska tvrtka Gin Company, izvođač radova F.K.T. Inženjering iz Ivanić Grada. Rok izgradnje je 14 mjeseci.
Cijena 840 eura
– Građevina će imati 15 stanova, dječji vrtić za benkovačke mališane površine oko 500 metara četvornih, a bit će uređen i okoliš oko zgrade, govori Uhlir koji je proteklog tjedna na mjesto dosadašnjeg direktora APN-a Grge Ivezića stigao s mjesta direktora Sektora za investicije u Coning inženjeringu. Prethodno je bio pročelnik Ureda za imovinu Grada Zagreba.
Cijena stana prema sadašnjem izračunu iznosi 840 eura, uz srednju kamatu od 3,9 posto, što je najmanja cijena na tržištu, s rokom oplate 30+1 godina počeka bez jamaca.
– Anketa o zainteresiranosti građana provedena je 2008. godine i tada se prijavilo 15 zainteresiranih. Grad Benkovac formirao je Povjerenstvo za provedbu programa POS-a te je utvrđena Odluka o kriterijima i mjerilima za kupnju stanova. Ukupno ima 19 kandidata, a sve više je zainteresiranih, istaknuo je Branko Kutija te naglasio da je Grad Benkovac osigurao komunalno opremanje zemljišta na kojem će se graditi zgrada, a za potrebe priključenja na struju će se izgraditi nova trafostanica i plinska mreža.
– Da smo započeli izgradnju zgrade s vrtićem prije dva mjeseca, a mogli smo, onda bi se to spočitavalo kao predizborno obećanje pred parlamentarne izbore. Međutim, sada je to itekako vidljivo, nije prazno obećanje već stvarnost koja će se ostvariti u kasno proljeće iduće godine kada budući stanari svečano preuzmu ključeve od svojih stanova, poručio je Kutija.
Naime, Ugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje stambene građevine s vrtićem prema provedbenom programu društveno-poticajne stanogradnje između APN-a i Grada Benkovca prije dva i pol mjeseca su potpisali gradonačelnik Branko Kutija i tadašnji direktor APN-a Grga Ivezić.
Ukupna investicija 122 milijuna kuna
– U izgradnji je 270 stana u tri građevine, u Opatiji, Gospiću i Makarskoj, dok se u Zadru grade Crvene kuće sa 65 stanova. Ukupna investicija je 122 milijuna kuna od čega će RH poticajno uložiti 31 milijun kuna. A osim 15 stanova na benkovačkim Baricama do kraja 2012. planiraju se još nova 303 stana u devet jedinca lokalne samouprave, od kojih 73 u Zadru u Crvenim kućama, obznanio je Uhlir.
Na području Zadarske županije do sada je izgrađeno 339 stanova i to u Biogradu na Moru 22, Ninu 4, Pagu 15 te u Zadru 298, na Smiljevcu 207 i na Bilom brigu 91.
– Od 2000. godine izgrađena su 5.553 stana investicijski vrijedna 2,7 milijarde kuna, od čega je RH putem poticajnih sredstava uložila 664 milijuna, navodi Željko Uhlir.
Potom su u temelje buduće dvokatnice na Baricama položili željezni tuljak sa svečano potpisanom poveljom između APN-a i Grada Benkovca. Prvu lopatu betona u temelje zgrade ugradio je Željko Urlih, potom Branko Kutija te direktor Gin companyja Nenad Šužberić i Tomo Tadić iz FKT inženjering d.o.o., Ivanić Grad.


U Baricama izgrađeno 30 stanova za invalide


U naselju Barice, odmah do gradilišta POS-ovih stanova s dječjim vrtićem, krajem 2007. godine tadašnja potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor je svečano uručila ključeve i rješenja za useljenje u 30 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata od 20 do 50 posto invaliditeta. Vrijednost investicije bila je oko 12 milijuna kuna koje je osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Grad Benkovac je osigurao zemljište, projektnu dokumentaciju i komunalnu infrastrukturu.