Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Faričić: Neke županije bi trebalo reducirati, ali ne primorske

Autor: Ante Rogić

31.01.2013. 23:00
Faričić: Neke županije bi trebalo reducirati, ali ne primorske

Foto: Zvonko KUCELIN



Regije nisu nastajale prirodno, nego zbog dometa topova. Možda je prevelik broj županija, trebalo bi se reducirati, ali ne ove primorske. Primorske županije su takve kakve bi trebale biti. Valja voditi računa o onome što se realno događa u prostoru, kazao je prorektor zadarskog Sveučilišta


Dr. sc. Josip Faričić bio je gost posljednjeg susreta “Večer u knjižari”. Prorektor Sveučilišta u Zadru progovorio je u srijedu navečer u knjižari Verbum o aktualnom temama, napose onome što se tiče njegove uske specijaliziranosti, geografije i povijesti.
Na susretu koji je moderirala Ines Grbić, dr. Faričić govorio je, među ostalim, o angažmanu studenata i odlasku mladih u inozemstvo, razvijanju kulture dijaloga za koju se djelatno zalaže, te o najaktualnijoj temi, uvođenju ćirilice u Vukovar.
Urbanizam je zakazao u nekim sredinama
Kad je riječ o legalizaciji, odnosno bespravnoj gradnji i rušenju, istaknuo je kako je, prije svega, riječ o velikom trošku za državu i pojedinca.
– To je veliki teret i državi i pojedincu. Problem je vrlo složen i treba ga rješavati. Urbanizam je zakazao u nekim sredinama, a kamoli neće na periferiji, kazao je Faričić osvrnuvši se pritom na primjer otoka Vira kazavši kako to nije najgori primjer, već ima gorih na našoj obali.
Što se tiče uvođenja ćirilice u Vukovar dr. Faričić je stava kako treba poštivati zakon, no mišljenja je kako je posve razumljiva reakcija branitelja.
– U jednoj smo situaciji koja nalikuje rebusu ili labirintu. Kad se donosio zakon, trebalo se voditi računa o realnom, a ne o idealnom. Nije moguće amputirati prošlost, živjeti u sadašnjosti, a koga briga za budućnost. Treba uvažavati bližnjega, ali da taj iskreni odnos postoji i prema nama. Na ovim prostorima nedostaje uzajamnosti, da reguliramo neke elemente. Imamo to da nekog Hrvatska zakonski uvažava, dok s druge strane za blagdane imamo četničko slavlje i neke druge neukusne stvari. Mi imamo potpuno pravo zahtjevati da se poštuju hrvatske institucije. Hrvati su bili na ratištima diljem Europe, no mi nikad nismo počinili agresiju na nekog drugog. Postoje u tom narodu ljudi koji podržavaju mitomaniju, koja neće dobro učiniti ni svom narodu ni drugima, kazao je Faričić.
Upitan za hrvatsko članstvo u NATO-u Faričić je izrazio uvjerenje kako je riječ o dobroj stvari, budući da se nalazimo na važnom geostrateškom položaju.
– Ovo je izrazito atraktivan prostor, nadam se da je u tim asocijacijama naša sigurnost. Volio bih da smo imali jednog Adenauera nakon Hitlera. Dobro znate iz kojih sredina dolaze srpski predsjednik i premijer, ne jamče nekog Adenauera, kazao je Faričić.
Za tradicionalnu podjelu Hrvatske na četiri mikrozone Faričić smatra kako je posljedica velikoosvajačkih težnji.
– Regije nisu nastajale prirodno, nego zbog dometa topova. Možda je prevelik broj županija, trebalo bi se reducirati, ali ne ove primorske. Primorske županije su takve kakve bi trebale biti. Valja voditi računa o onome što se realno događa u prostoru, kazao je prorektor zadarskog Sveučilišta.
Pokazatelj razmišljanja
Na upit publike Faričić je dao mišljenje i o ukidanju vansezonske linije iz Zadra za Anconu, istaknuvši kako je ta linija prirodna transverzala.
– Toponimi svjedoče o tim vezama. Da bi neki prometni tok profunkcionirao on treba imati konstantu. To je očigledan pokazatelj kako se u nekim uredima ne razmišlja ne samo o dobru Zadra, već i Hrvatske. Nema suradnje hrvatskih gradova i to fali.
Stopira se luka Gaženica, a u Splitu se ulaže blizu 20 milijuna eura, bio je rezolutan Faričić. Gostovanje dr. sc. Josipa Faričića u knjižari Verbum privuklo je velik broj zainteresiranih pa se u knjižari tražila stolica više, a svi su željeli na kraju postaviti i pokoje pitanje. Susret je tako umjesto predviđenih sat vremena potrajao poprilično duže.