Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od otpadnih drvenih kockica nastalo je blago

31.01.2017. 23:00
Od otpadnih drvenih kockica nastalo je blago


U caffe galeriji Đina otvorena je izložba Dragana Jelavića Profe pod nazivom Treasure. Ovog vrlo produktivnog autora, koji iza sebe ima na desetke samostalnih i grupnih izložbi u posljednjih 20-ak godina, predstavila je zadarska slikarica Silvijana Dražević.
– Dragana pratim kao slikara, pedagoga i prijatelja već godinama. Nisam likovni kritičar, imam samo empatiju i osjećaj za lijepo, a ovo što večeras ovdje vidimo je lijepo. Njegovo slikarstvo, ova lepršava eksplozija boja, razgali i mlade i stare, a o njemu kao umjetniku puno govori i broj ljudi koji je večeras došao tu, od kolega slikara, do ljubitelja umjetnosti i njegovih prijatelja, rekla je Dražević i osvrnula se na motiv Jelavićevih trodimenzionalnih slika izrađenih u drvetu, za koje je istaknula da jasno otkrivaju njegov savršen smisao za sklad, harmoniju i estetiku.
– Ti razigrani segmenti ne podsjećaju na drvo. Jednostavno su se našem Profi poklopile kockice, zaključila je Dražević.
Sam autor za izložene je uratke kazao kako su nastali sasvim slučajno.
– Svi zanate da ja u svojoj radionici izrađujem neke stvari od drveta, brusim, bušim, pilam… U jednom trenutku pogledao sam ostatke na podu, te drvene kockice koje su trebale biti otpad, a ispale su “treasure”, blago, rekao je Jelavić, dodajući kako su uokvireni drveni oblici samo nastavak njegova dosadašnjeg apstraktnog rada, ali sada u trećoj dimenziji.
Jelavić posljednjih 11 godina živi u Zadru, a radi kao profesor likovnog odgoja u benkovačkoj osnovnoj školi. Rođen je u Ravči, osnovnu i srednju školu završio je u Vrgorcu, a na Filozofskom fakultetu u Splitu, diplomirao je Studij likovnog odgoja i likovnih umjetnosti 1989. godine. Već 1986. započeo se aktivnije baviti slikarstvom, a te je godine postavio i svoju prvu samostalnu izložbu. Od tada pa do danas izlagao je na više desetaka samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te na brojnim grupnim izložbama. Duže vrijeme bavi se grafičkim dizajnom, a odnedavno je i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar (HDLU).