Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Spasili srndaća iz Velebitskog kanala

Autor:

28.02.2009. 23:00
Spasili srndaća iz Velebitskog kanala


Subotnji ribolov sina i oca, Jure i Nikole Vulića iz Sv. Marije Magdalene završio je krajnje neobičnim ulovom. Ribareći Velebitskim kanalom oni su na kraj donijeli srndaća.
– Ribarili smo te smo nekih 600 metara od obale ugledali srndaća. Najvjerojatnije su ga u more natjerali vukovi ili psi. Vidjeli smo na njemu da je iscrpljen, da je već počeo piti more i da neće dugo izdržati, pa smo mu odlučili pomoći. Otac ga je uhvatio za rogova, a ja sam lagano počeo voziti prema kraju. Nismo ga htjeli vaditi u brod, jer je to ipak divlja životinja koja nije naviknula na ljude.
Kad su došli na obalu plaha životinja je još uvijek bila u strahu, puna nepovjerenja u svoje spasitelje. Ipak, pomalo se topi led, pa je životinja na kraju dopustila da je diraju i miluju. Nikola i Jure pozvali su veterinare, ali do njihovog dolaska srndać se već vratio u divljinu.
I tako, dok ima onih koji bi najvjerojatnije na srndaća gledali kao na priliku za popunjavanje hladnjače, Nikoli i Juri to ni u jednom trenutku nije palo na pamet.
– Da smo se nas dvoje sreli u šumi to bi bilo nešto drugo. Ali u ovoj situaciji tko ne bi pomoga beštiji, ne bi ni čoviku, kaže Jure za kraj.