Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obitelj Antović opet u zatvoru

Autor: Suzana Bandić

28.02.2010. 23:00
Obitelj Antović opet u zatvoru


Nakon što je branitelj Tomislava Antovića osporio zakonitost dijela dokaza, tužiteljstvo se žalilo pa je Vrhovni sud ukinuo rješenje prvostupanjskog suda, zatražilo da se ponovno preispita zakonitost tih dokaza te Antoviće vratio u pritvor


Obitelj Antović, otac Tomislav (45) i sinovi Carlos (24) i Aldo (20) opet su u pritvoru.
Naime, nakon što je tijekom rasprave održane početkom prosinca prošle godine branitelj najstarijeg Antovića osporio zakonitost proširenog naloga za tajne izvide, tvrdeći da je zadarski istražni sudac izdao nalog samo za prisluškivanje oca, a ne i sinova na koje se kasnije nadzor proširio, Antovići su bili pušteni na slobodu.
 Slučaj je proslijeđen Vrhovnom sudu na odluku, a USKOK koji u ovom slučaju zastupa optužbu, odmah je uložio žalbu. Nakon dva mjeseca Vrhovni sud donio je rješenje kojim se ukida rješenje Županijskog suda u Splitu pred kojim se vodi ovaj postupak.
– Na posljednjoj raspravi zatražio sam da se iz spisa izdvoje dokazi koji su prikupljeni na nezakonit način, odnosno bez naloga istražnog suca. Sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Zoran Matulović usvojilo je moj prijedlog. Ali, tužiteljstvo se žalilo pa je Vrhovni sud ukinuo rješenje prvostupanjskog suda i naložio da se ponovno preispita zakonitost tih dokaza – kazao je Željko Gulišija, branitelj najstarijeg Antovića dodavši kako sada treba pričekati zakazivanje sljedeće rasprave na kojoj bi Vijeće Županijskog suda u Splitu trebalo donijeti konačnu odluku po pitanju zakonitosti dokaza.
Podsjetimo, prema USKOK-ovoj optuženici Antoviće se tereti zbog “dilanja” heroina, kokaina i marihuane u vremenu od kraja kolovoza do polovice studenoga prošle godine kada su i uhićeni. Tijekom tog vremena oni su bili pod tajnim policijskim nadzorom, pa im se u optužnici navode čak 42 datuma u kojima su telefonski dogovarali preprodaju, a na teret im se stavlja i prodaja od 26.000 kuna. Prilikom uhićenja kod njih je zaplijenjena tek neznatna količina od 0,7 grama marihuane i jedan “joint” s 2,7 grama, a osim opijata, policija im je pronašla i jedan pištolj s 19 pripadajućih metaka. Kako je slučaj preuzeo USKOK, Antovići su nakon uhićenja prepraćeni u uskočki pritvor u Splitu te im se sudi na tamošnjem Županijskom sudu. Na posljednjoj raspravi odvjetnik tate Antovića, Sudskom je vijeću pojasnio kako je nadzor sinova bio nezakonit jer je nalog najprije izdan samo za Tomislava Antovića. Tijekom tog nadzora donesena je odluka o proširenju nadzora i na njegove sinove, ali je odluka u praksi provedena bez da je formalno određeno njihovo prisluškivanje. Kako je žalba tužiteljstva prihvaćena na Vrhovnom sudu, Antovići su krajem prošlog tjedna ponovno vraćeni u pritvor.
Inače, i otac i braća Antović, zadarskoj su javnosti poznati od ranije po sličnim djelima.
Najnoviji incident dogodio se u klubu Maya pub prije svega dva tjedna kada se tata Antović sukobio s bivšim policajcem Markom Čulinom zvanim Maka, inače osumnjičenim za iznudu. Oni su se zbog starih nerazriješenih razmirica u skladišnom prostoru kluba najprije verbalno sukobili, a nakon dvosatne prepirke Čulini se, navodno, prelila čaša pa je Antovića udario bocom po glavi i udaljio se iz kluba. Tomislav Antović, s kojim su tada bili i njegovi sinovi te još nekoliko prijatelja, krenuli su u potragu za njim tijekom koje je Antović ispalio hitac u zrak iz pištolja koji ilegalno posjeduje. Zbog takvog je ponašanja Antović zaradio čak tri prijave i to zbog svađe i tuče, neovlaštenog pucnja iz vatrenog oružja te zbog ilegalnog posjeda oružja. U tom incidentu sinovi su ostali po strani, no najmlađeg Antovića zadarska javnost pamti po sudskom postupku zbog zloporabe opojnih droga na zadarskom Županijskom sudu.
U tom mu se postupku sudilo zajedno s majkom Meri Petani (45) koja je tijekom iznošenja svoje obrane svu krivnju preuzela na sebe, pa je Aldo oslobođen, dok je ona osuđena na tri i pol godine zatvora koje trenutačno izdržava u požeškoj kaznionici.