Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zlatko i Meri Lisica nepravedno su osuđeni

Autor: Suzana Bandić

28.02.2010. 23:00
Zlatko i Meri Lisica nepravedno su osuđeni


– Ova odluka Europskog suda samo je potvrda onoga što smo ja i supruga od samog početka tvrdili. Isto tako, to ujedno znači i da smo sve te godine nevini proveli u zatvoru – Zlatko Lisica
Europski sud za ljudska prava iz Strasbourga proglasio je nepravednim sudski postupak kojim su prije deset godina na zadarskom Županijskom sudu Meri i Zlatko Lisica iz Bibinja proglašeni krivima za pljačku kombija “Dalmatinske banke” u središtu Zadra te potom poslani na izdržavanje zatvorske kazne.
Vijeće sastavljeno od sedam sudaca jednoglasno je donijelo odluku da je u njihovom slučaju prekršena Konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama te je izveden zaključak kako im je uskraćeno pravo na pravično suđenje zagarantirano člankom 6. Konvencije. Takvu odluku europsko Vijeće donijelo je nakon uvida u spise Zlatka i Meri Lisice osuđenih na šest i pol, odnosno četiri godine i deset mjeseci zatvora temeljem “sitnih činjenica i podudarnosti”, kako je to tada obrazložila sutkinja Enka Moković. Vrhovni sud Republike Hrvatske složio se s tom odlukom ističući kako nema materijalnih dokaza za njihovu krivnju, no da je zatvoren krug indicija, a slično je završila i žalba Ustavnom sudu.
Izostala prava reakcija sudova
– Kako je izostala prava reakcija nacionalnih sudova, obratili smo se Europskom sudu za ljudska prava sa zahtjevom za utvrđivanje povreda prava na pravično suđenje. Ovaj njihov odgovor svojevrsna je pljuska nacionalnim sudovima, no nama je potvrda da smo bili u pravu. Zlatko i Meri Lisica osuđeni su temeljem indicija, odnosno bez ijednog materijalnog dokaza. Sud je odbacio sve svjedoke alibija te je kao ključni dokaz za osudu uzeo materijalni dokaz za koji je još tijekom postupka utvrđeno da je izuzet na nezakonit način. Upravo to uočio je i apostrofirao Europski sud – rekao je Andrej Korljan, odvjetnik Zlatka Lisice, najavljujući zahtjev za obnovu postupka.
Podsjetimo, pljačka dostavnog vozila “Dalmatinske banke” dogodila se 24. svibnja 2000. godine u središtu Zadra. Maskirani i naoružani pljačkaši s vozilom “golf 2” presreli u kombi i odnijeli vreće s oko dva i pol milijuna kuna, a Meri i Zlatko Lisica ubrzo potom su uhićeni. Zlatko je zaustavljen u vozilu marke “bmw” koji mu je odmah oduzet te je prevezen u sjedište PU zadarske. Automobil je sa sudskim nalogom odmah i pretražen u nazočnosti njegova branitelja Andreja Korljana, a svi potencijalni dokazi poslani su na vještačenje. Tri dana kasnije zatražena je još jedna pretraga tijekom koje je pronađen ključni dokaz koji Zlatka Lisicu povezuje s pljačkom – dio brave “golf 2” vozila, kakav je korišten za presretanje kombija “Dalmatinske Banke” tijekom pljačke.
Policija nezakonito otvarala “bmw”
– U jednom neformalnom razgovoru ja sam saznao da su policajci između te dvije zakonite pretrage, odnosno samo dan prije ove druge, kada je pronađen sporni dokaz, otvarali “bmw” bez naloga istražnog suca i bez moje nazočnosti. Odmah sam to prijavio istražnom sucu, a kasnije su to policajci i priznali. No, oni su tvrdili kako su htjeli uzeti komadić tapecirunga sa sjedala zbog dodatnih vještačenja. Tvrdili su i kako nije riječ o podmetanju, no u konačnici nije ni bitno je li bilo podmetanja ili nije. Taj dokaz se nije smio koristiti u daljnjem dokaznom postupku jer je izuzet na nezakonit način. Upravo to je uočio i Europski sud koji je u svom zaključku istaknuo da su nacionalni sudovi pridali veliki značaj upravo tom dokazu koji je ujedno i jedini dokaz što povezuje Zlatkovo vozilo s “golfom” kojim je počinjena pljačka. Nadalje, ovaj sud ne smije iznositi zaključke, no iz načina na koji su obradili sadržaj kojim ukazuju na nezakonitost u prikupljanju dokaza razvidna je sumnja u ishod sudskog postupka bez tog dokaza – naglasio je Korljan ističući još jednom kako je obrana od samog početka pa sve do kraja postupka, ukazivala upravo na ovaj detalj.
Zlatko i Meri Lisica u međuvremenu su izrečene zatvorske kazne odslužili u cijelosti u hrvatskim kaznionicama, a svojedobno im je i predsjednik Republike odbio zahtjev za pomilovanjem. Danas žive kao skladna obitelj s djecom u rodnim Bibinjama.
Dočekali svoju pravdu
– Konačno je došlo ono što čekam deset godina. Vrhovni sud je naveo da je presuda donesena bez ijednog materijalnog i personalnog dokaza, a jedini dokaz koji su koristili tijekom suđenja bio je podmetnut od zadarske policije na čelu s tadašnjim načelnikom Edijem Rogićem. Njemu je nakon toga zadarski sud zabranio bilo kakvo sudjelovanje u istražnim radnjama vezanim za moj slučaj što zapravo znači da se već tada znalo da je taj ključni dokaz podmetnut. Isto tako, to ujedno znači i da smo ja i moja supruga sve te godine nevini proveli u zatvoru. Ova odluka Europskog suda samo je potvrda onoga što smo ja i ona od samog početka, kada smo kao 21-godišnjaci sjeli na optuženičku klupu, tvrdili – riječi su kojima je Zlatko Lisica komentirao odluku Europskog suda dodavši kako je još prerano govoriti o eventualnim tužbama protiv Hrvatske i traženju odštete zbog boravka iza rešetaka.


Tko je kriv?


Sad postavljam pitanje – tko je za ovo što se dogodilo odgovoran? Policija, sud ili nitko? – komentirajući sve što su on, supruga Meri i njihovi najbliži članovi obitelji proživjeli i danas proživljavaju, zapitao se Zlatko Lisica.