Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Znatiželjni djelatnici banaka provjeravali račune poznatih

Autor: Hina (H)

28.02.2010. 23:00
Znatiželjni djelatnici banaka provjeravali račune poznatih


Kontrolna inspekcija u slovenskim bankama pokazala je da neki službenici vole bez razloga provjeravati stanje računa I transakcije poznatih osoba.
“Priznali su da su to radili iz znatiželje. Ovaj put nikoga nismo kaznili osim opomenom, ali ubuduće ćemo biti oštriji”, rekla je u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV Nataša Pirc Musar, državna inspektorica za tajnost osobnih informacija.
Njen ured objavio je u ponedjeljak da je inspekcijski pregled u šest banaka pokazao kako su se u dvije kršili propisi u pogledu zaštite privatnih informacija.
Napravljeno je 150 proba, a utvrđeno je da su u osam slučajeva službenici neovlašteno pregledavali osobne račune poznatih oosoba, među ostalim ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, ministra za visoko školstvo Gregora Golobiča, bivšeg predsjednika države Milana Kučana i bivšeg premijera Janeza Janše.
U uredu za zaštitu informacija u ponedjeljak su u priopćenju za javnost naveli su da se iz godine u godinu stanje na tom području popravlja.
Tako je kontrola provedena u poreznoj upravi prije nekoliko godina pokazala je skoro masovne slučajeve neovlaštenih pregleda poreznih podataka, ali su upozorenja i kontrole imale učinak, pa takvih slučajeva više gotovo da i nema.