Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ministar Božinović obišao bazu na Zemuniku

28.02.2011. 23:00
Ministar Božinović obišao bazu na Zemuniku


Ministar obrane  RH Davor Božinović posjetio  je jučer 93. zrakoplovnu  bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne  obrane u vojarni „Zemunik”.  Uz ministra Božinovića u radnom posjetu vojarni „Zemunik” bili su i državni tajnik  MORH-a Mate Raboteg,  zamjenici načelnika GS OS  RH general pukovnik Slavko  Barić i kontraadmiral Zdenko  Simičić, te načelnik Uprave za  logistiku GS OS RH general  bojnik Josip Stojković.
O planovima i njihovoj realizaciji u tekućoj godini ministra Božinovića je upoznao  zapovjednik HRZ i PZO-a  general bojnik Vlado Bagarić  koji je posebno naglasio sudjelovanje HRZ i PZO-a u  međunarodnim operacijama,  kao i ulogu u pomoći civilnom  stanovništvu u zemlji kroz  sudjelovanje u protupožarnim  aktivnostima, medicinskim letovima, te akcijama traganja i  spašavanja.
Zapovjednik 93. zb i vojarne „Zemunik” brigadir Miroslav Kovač održao je prezentaciju o vojarni i aktivnostima 93. zrakoplovne baze,  dok je o modelima školovanja  vojnih pilota i nastavnika letenja govorio zapovjednik Pilotske škole brigadir Željko  Jurković naglasivši kako HRZ  i PZO imaju kapacitete i potencijale i za školovanje pilota  iz drugih zemalja.
U sklopu obilaska 93. zb u  „Zemuniku” ministar Božinović obišao je i Pilotsku školu  Središta za obuku HRZ i  PZO-a „Rudolf Perešin”, Eskadrile aviona i helikoptera  93. zb gdje mu je prezentirana  tehnika na kojoj se školuju  vojni piloti. Također, u sklopu  obilaska Protupožarne eskadrile upoznao se sa spremnošću snaga HRZ i PZO-a u  gašenju požara iz zraka. Ministar Božinović susreo se i s  pilotima akro grupe „Krila  Oluje”.
U svom obraćanju ministar  Božinović je ukazao na značaj  pilotskog poziva te potrebu  njegove prezentacije, pogotovo mladoj populaciji. Također,  rekao je kako 93. zb ima dobre  potencijale da se razvije u regionalni zrakoplovni centar te  da treba težiti prema realizaciji tog cilja.