Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarsko kazalište procijenjeno na 150 tisuća kuna

28.02.2011. 23:00
Zadarsko kazalište procijenjeno na 150 tisuća kuna


Ministarstvo kulture procijenilo je da tradicionalna manifestacija 17. zadarsko kazališno ljeto vrijedi svega 40 tisuća kuna, dok redovni  program kazališta (u koji je  ove godine ubrojena samo nedavno premijerno održana predstava “I to je  ljubav”) vrijedi svega 110 tisuća kuna. Onima kojima se  ovi iznosi čine mnogo u usporedbi s nekim drugim  hrvatskim kazalištima zaključak može biti samo jedan,  zadarsko kazalište daleko je podcijenjeno.  Ovakve cifre prokomentirao  nam je i ravnatelj HNK Zadar  Renato Švorinić.
– Zanimalo bi me samo na  koji način se kategoriziraju,  odnosno distribuiraju sredstva Ministarstva kulture. Postoje li kazališta i manifestacije prve, druge i treće  kategorije. Ako postoje neka  to netko kaže javno pa da znamo na čemu smo.  Jer ako ja za Kazališno ljeto,  manifestaciju koja traje mjesec dana,i to već sedamnaestu godinu, dobijem 40 tisuća kuna prema tome moram se zapitati je li,  prema Ministarstvu kulture, Kazališno ljeto  uopće potrebno gradu Zadru.  Možda funkciju Kazališnog  ljeta mogu ispunjavati Histrioni s ovih cca. 500  tisuća kuna dotacija iz Ministarstva. Možda bi se mogli  svojim brodom vezati na našu rivu od prvog srpnja pa  svaku večer igrati neku svoju  predstavu i na taj način uštedjet ćemo novce gradskog proračuna i vrlo  jednostavno riješiti problem  Kazališnog ljeta. To su neke  moje sugestije koje ne moraju biti na mjestu, ali  moram tako razmišljati ako  mi za Kazališno ljeto, koje je  prije dvije godine dobivalo sto tisuća kuna, a  sad samo 40 tisuća kuna. Festival suvremene glazbe također apliciramo, ali ne dobijemo ništa, bio je vidno  razočaran Švorinić koji je  najavio sazivanje Kazališnog  vijeća i daljnji dogovor za rad s ovim skromnim  sredstvima.
– Ne želim nikoga prozivati,  sazvati ću Kazališno vijeće i  obavijestiti ih o tome da smo  ovu godinu dobili 45 posto manje sredstava od  Ministarstva kulture u odnosu  na prošlu godinu. Mogu razumjeti ekonomsku situaciju i možemo gledati  na način da budemo sretni da  su sredstva uopće i odobrena,  međutim nejasno mi je kad se vidi što  je i u kojim iznosima odobreno na drugim pozicijama  drugim kazalištima i manifestacijama. Mogu samo kazati da se  ponavlja ona Orwellova poznata sintagma iz „Životinjske  farme”- da su sve životinje jednake, ali su neke ipak jednakije od drugih,  komentira Švorinić.
U svjetlu ovih financija očiti  je zaključak da će najviše patiti program HNK-a Zadar,  krenuvši od domaće produkcije pa do Zadarskog kazališnog ljeta. Ravnatelj je već sada najavio ono  što će kazalište moći ponuditi gledateljima, u  skladu s ovim financijama, koje će zasigurno utjecati i na  broj gostovanja, ali i na rad kazališta s mladima u  vidu kazališnih radionica.
– Utjecaj na program sigurno će biti vidljiv, mi se  moramo okrenuti nekim drugim sredstvima financiranja, a ne postoji pretjerano velik  izbor izvora tih sredstava. Prvenstveno će se reflektirati na  17. Zadarsko kazališno ljeto koje će ove  godine biti bazirano na vlastitim dramskim predstavama  što znači ako za Zadarsko kazališno ljeto  Ministarstvo nema baš nekoga razloga da bi ga financiralo  igrat će se naše predstave s minimalnim  brojem gostovanja vanjskih  predstava.
Svake godine svoja gostovanja HNK Zadar plaća iz  vlastitih financija, dok kazališnim kućama koje dolaze na gostovanja plaćaju za  predstave. Tako će biti i ove  godine jer HNK Zadar nije  dobio novac niti za jedno gostovanje.
– Druga stvar koja me zaintrigirala je da vidim da zagrebačka, kao i neka druga  kazališta dobivaju i sredstva za gostovanja, i to  u popriličnom iznosu, a kad  dolaze kod nas gostovati u  Zadar, „ u jedno malo mjesto na Jadranu”, oni vrlo lako uspostavljaju ekonomsku cijenu koštanja te svoje  predstave. Možda su te predstave dotirane za neka druga mjesta, vidim da za  Zadar nisu. Mi ćemo i dalje ići  na gostovanja iako su sredstva takva kakva jesu, i državna i gradska, i dalje  idemo po planu, znači nijedna  predstava nije skinuta s repertoara, sve  ono što smo zacrtali u programu nastavlja se. A tih 40  tisuća kuna koje smo mi dobili vjerojatno je iznos  koji je u rangu polovice domjenka ovih ‘elitnih’ ljetnih festivala koji se odvijaju na Jadranu, zaključuje Švorinić.
Ministarstvo kulture prije  nekoliko godina napravilo je  dobar potez kad je lokalnu  samoupravu prisililo da svoja kazališta mora reorganizirati u smislu osnivanja  kazališnih ansambala. Ministarstvo je to podržavalo s nekim sredstvima koja su  se u međuvremenu prepolovila. Švorinić ističe kako razumije da su vremena krize, ali isto tako da je  poprilično teško kad vidi da su  sredstva srezana 45 posto u  odnosu na prošlu godinu, osobito za grad kao  što je Zadar.
Komentar ovako loših financija zatražili smo i od Ministarstva kulture gdje su nam  istaknuli kako raspodjelu financijskih  sredstava prijavljenim programima određuje Kulturno vijeće za dramske umjetnosti koje se vodi Kriterijima za  prihvaćanje prijedloga programa u području dramske  umjetnosti za 2011. godinu. Kriteriji se nalaze  na stranici Ministarstva kulture i prema njima se odlučuje  koliko program kojeg kazališta financijski vrijedi,  a to što ove godine program  HNK Zadar vrijedi gotovo  upola manje nego prošle godine objasnili su,  naravno, ekonomskom krizom.
– Kada je riječ o sufinanciranju profesionalne produkcije ostalih kazališta, izvještavamo Vas da su za 2011. godinu svim kazalištima,  zbog proračunskih ograničenja u odnosu na 2010.  godinu, umanjena financijska sredstva. HNK Zadar sufinanciran je od Ministarstva  kulture s istim iznosom kao  Gradsko kazalište Sisak, Gradsko kazalište – Scena  “Gorica” (Velika Gorica) te  Hrvatsko narodno kazalište u  Šibeniku. S iznosom manjim od 110.000,00 kn,  koliko je namijenjeno redovnom programu Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru, sufinancirani su Kazališna družina “Pinklec”  (Čakovec), Gradsko kazalište  Požega, Gradsko kazalište “Zorin dom” Karlovac te Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište  Pula, poslali su iz Ministarstva, ističući kako  Zadar nije jedini grad čije je  gradsko kazalište dobilo takav  iznos. Ipak zaboravili su činjenicu kako je Zadar  peti po veličini grad u Hrvatskoj s dugom kulturnom  tradicijom koja konstantno stagnira jer je koči nedostatak financijskih sredstva pa  tako ni ove godine ništa od  pojačanja u ansamblu kazališta.
Na pitanje zašto i HNK-u  Zadar nisu dodijeljena sredstva za gostovanja odgovorili  su nam kako Hrvatsko narodno kazalište u Zadru  nije prijavilo program gostovanja na Poziv za predlaganje  programa javnih potreba u kulturi Republike  Hrvatske za 2011. godinu te se  stoga korisniku nisu niti mogla dodijeliti financijska sredstva za navedeni program.
Što zaključiti na sve ovo  nego očito. Financije s kojima  kazalište ove godine raspolaže  neće ga moći pomaknuti s mrtve točke.  Zadržavanje iste kvalitete sve  je čemu se možemo nadati. To  što su kazalištu potrebna pojačanja, više  predstava iz vlastite produkcije, a da ne govorimo o plesnom ansamblu ili, ne daj Bože, o kakvom renoviranju zgrade, to i nije toliko  važno. Ministarstvo kulture  novac dodjeljuje po propisanim kriterijima, no  lako je udovoljiti kriterijima  kada imate novac kojim  možete ostvariti baš sve ono što zamislite. Je li HNK  Zadar podcijenjen u očima  Zagreba ili precijenjen u  očima Zadrana odgovor je na koji ove godine  nećemo dobiti odgovor. Čini  se ipak da je Orwell bio upravu i da neke životinje jesu jednakije od drugih.


 TREĆI MANDAT ZA ŠVORINIĆA


S novim financijskim stanjem Švorinić ulazi u treći mandat na mjestu  ravnatelja HNK Zadar. Gradsko vijeće izabralo ga je na održanom natječaju na kojem je Švorinić bio jedini  kandidat za to mjesto te je dobio težak zadatak održati kazalište na dostojnoj razini i u ova vremena  kad su financije sa svih strana drastično smanjene.
– Očekujem da će slijedeće četiri godine u poslovnom smislu biti puno  zahtjevnije nego prethodne, ne bježim od odgovornosti, ali ono što smo do sada napravili, moram reći da  mogu biti ponosan na to, ma koliko god to zvučalo neskromno. Mislim da sam učinio stvarno dosta i  nadam se da ću uspjeti i ove četiri godine, ako ništa drugo, održati kazalište na ovom nivou na kojem  je sada, da bude pravo gradsko kazalište, sa svojim produkcijama i gostovanjima, pravom publikom i  punim gledalištem kao i do sada zaključio je Švorinić.




PROFESIONALNA KAZALIŠTA / REDOVNI PROGRAM


HNK Zagreb
5.900.000,00 kn


HNK Split
2.030.000,00 kn


HNK I. pl. Zajca
2.000.000,00 kn


HNK Osijek


1.900.000,00 kn


HNK Varaždin
300.000,00 kn


Kazalište Virovitica


235.000,00 kn


Kazalište Marina Držića


150.000,00 kn


Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci


150.000,00 kn


Dom kulture Kristalna kocka vedrine


110.000,00 kn


Hrvatsko narodno kazalište Zadar


110.000,00 kn


Pučko otvoreno učilište Velika Gorica


110.000,00 kn


Šibensko kazalište


110.000,00 kn


Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula


100.000,00 kn


Gradsko kazalište Požega


50.000,00 kn


Gradsko kazalište Zorin dom


50.000,00 kn


Centar za kulturu Čakovec


40.000,00 kn


Kazalište lutaka Zadar


10.000,00 kn


*Uz ova sredstva za redovni program kazalištima su dodjeljivana  sredstva i za festivale pa i gostovanja i u druge namjene. Od tih sredstava HNK-u Zadar dodijeljena su još jedino  sredstva za Zadarsko kazališno ljeto u iznosu od 40 tisuća kuna.
*Za ovogodišnji SLUK koji se održava u Zadru Kazalištu lutaka Zadar  Ministarstvo kulture dodijelilo je 140 tisuća kuna.