Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Još nitko nije obznanio kandidaturu za predsjednika zadarskog HDZ-a

29.02.2012. 23:00
Još nitko nije obznanio kandidaturu za predsjednika zadarskog HDZ-a


Za predsjednika temeljnog ogranka Smiljevac izabran je Denis Karlović, ogranka Dračevac Šime Mičić, ogranka Crno Darko Wertheim, ogranka Bili brig Predrag Ivković, ogranka Gaženica Pero Kalfić, ogranka Petrčane Ante Jukica i temeljnog ogranka Puntamika Ante Kolega, sin predsjednika Gradskog vijeća Živka Kolege


Zahuktali su se redovni unutarstranački izbori u temeljnim ograncima HDZ-a u gradu Zadru. Od 28 temeljnih ogranaka izbori su dosad održani u njih sedam.
– Svi do sada održani izbori su izuzetno dobro posjećeni, zaista je veliki odaziv članova HDZ-a. Održavaju se u demokratskom ozračju i primjerenoj toleranciji i uvažavanju. Na izborima je bilo više kandidata, a svi izbori, od temeljnih ogranaka do Županijskog odbora i Općeg sabora, su tajni, rekla je Ana Lovrin, predsjednica zadarskog HDZ-a.
Izbori do 14. travnja
Za predsjednika temeljnog ogranka Smiljevac izabran je Denis Karlović, ogranka Dračevac Šime Mičić, ogranka Crno Darko Wertheim, ogranka Bili brig Predrag Ivković, ogranka Gaženica Pero Kalfić, ogranka Petrčane Ante Jukica i temeljnog ogranka Puntamika Ante Kolega, sin predsjednika Gradskog vijeća Živka Kolege.
Izbori na području Zadarske županije održat će se u čak 160 temeljnih ogranaka, od čega 28 temeljnih ogranaka HDZ-a u gradu Zadru te u 28 općinskih i šest gradskih odbora HDZ-a. Unutarstranački izbori u temeljnim ograncima te u općinskim i gradskim odborima započeli su 11. veljače i trajat će do 14. travnja.
– Gradski odbor HDZ-a Zadar izbore će održati dan prije blagdana Cvjetnice, 31. ožujka. Izbori za Županijski odbor HDZ-a Zadarske županije održat će se mjesec dana poslije, 28. travnja, rekli su predsjednica zadarskog HDZ-a Ana Lovrin i predsjednik Županijskog odbora Božidar Kalmeta, neposredno nakon održavanja izbora u temeljnom ogranku Puntamika održanom preksinoć u Omladinskom hostelu Zadar.
Tko će umjesto Ane Lovrin?
– Zasad je jedino Ana Lovrin najavila kako se neće kandidirati za treći mandat predsjednice zadarskog HDZ-a. Nitko od mogućih kandidata za mjesto predsjednika dosad nije obznanio svoju kandidaturu. Štoviše, svi članovi imaju prigodu angažirati se na nekom od vodećih mjesta, najavio je šef županijskog HDZ-a.
Nakon drugog poraza na parlamentarnim izborima u 22 godine postojanja, HDZ će u idućem razdoblju imati priliku pokazati je li dovoljno jak da opet preuzme vlast u državi.
– Unutarstranački izbori će dodatno osnažiti HDZ, smatra Kalmeta jer će HDZ, kaže, svoju snagu potvrditi već na lokalnim izborima iduće godine, ali i na izborima za Europski parlament.
Odgovarajući na tvrdnje saborske zastupnice Ingrid Antičević-Marinović kako SDP-ova Vlada za Gaženicu, Polikliniku i centar Mocire izdvaja više od HDZ-ove, Božidar Kalmeta je odgovorio:
– Da bi se Vlada Kukuriku koalicije uopće približila ulaganju HDZ-ove Vlade u Zadar i Zadarsku županiju bilo bi im potrebno 20 godina vlasti, a ne tek protekla dva mjeseca i nešto dana, ustvrdio je Kalmeta.
Drago mu je, govori Kalmeta, da SDP nastavlja financijski ulagati u međunarodne projekte koje je HDZ započeo i doveo skoro do kraja.
Kalmeta o zadarskim projektima
– Dobro je da se nastavljaju projekti koji su od općeg dobra. To je tek završetak investicije koje je započela HDZ-ova Vlada. Želim vjerovati da bi se projekti nastavili i da se ne radi o međunarodnim ugovorima. Luka Gaženica je s autocestom prije više od četiri godine spojena brzom cestom. Vlada i Hrvatski sabor, donijeli su odluke o jamstvima za kredite Europske investicijske banke i njemačke razvojne banke od 100, odnosno 120 milijuna eura. Uz hrvatsko sudjelovanje cjelokupna investicija je 236 milijuna eura i radi se po fazama. Iz toga je jasno da se radi o međunarodnim obvezama, pa ne dolazi u obzir nekakvo odustajanje od projekta. Radovi se odvijaju normalno, predviđeno je da luka bude dovršena koncem 2013. godine, govori Kalmeta.
Što se tiče realizacije projekta zadarske Poliklinike na Relji, vrijednog 150 milijuna kuna, on se financira, nadodaje Kalmeta, kreditom Europske razvojne banke. Kad Poliklinika profunkcionira, zadarski pacijenti će na raspolaganju imati suvremenu specijalističko-konzilijarnu zaštitu i to u velebnom i konfornom zdanju.
Cijeli projekt centra Mocire prema temeljnom ugovoru košta 45 milijuna kuna. Pedeset posto financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, 31 posto Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te 19 posto Grad Zadar.
– Radovi na Centru za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire su završeni, no čeka se izgradnja sportske dvorane. Dvorana se nije mogla graditi zbog pronađenih tunela bivše JNA te je cijena projekta skočila za dodatna četiri milijuna kuna.


Kalmeta: Neću se kandidirati ni za gradonačelnika, ni za župana




Izbori u HDZ-u su i prvi korak u selekciji potencijalnih HDZ-ovih kandidata za predstojeće lokalne izbore u svibnju 2013.
– Punom odgovornošću tvrdim da se dogodine na lokalnim izborima neću kandidirati za gradonačelnika Zadra ili za župana Zadarske županije. Sve drugo su špekulacije, rekao je Kalmeta.
– Kandidirat ću se jedino za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije, na izbornoj sjednici krajem mjeseca travnja. To je moja definitivna odluka, rekao je Kalmeta ističući kako se neće kandidirati ni za mjesta u vrhu stranke na nacionalnoj razini.