Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zvončari su zaista posebni, a i ja sam poseban

29.02.2012. 23:00
Zvončari su zaista posebni, a i ja sam poseban


Jadranko Ključanin predstavio je svoju najnoviju kolekciju unikatnih rukotvorina, torbica, nakita, suvenira, koje u posljednje vrijeme sve više izrađuje za svjetsko tržište. Na eventu koji je priredio u utorak navečer gosti su mu bili sukošanski lončari koje je pozvao zbog njihove posebnosti kakvim i sebe doživljava


Jadranko Ključanin, široj javnosti poznatiji kao zadarski Modni mačak, u utorak navečer izveo je performans u cafe baru Petit u Varoši gdje je pokazao svoju najnoviju kolekciju torbica, nakita, raznih modnih detalja, ali i unikatnih suvenira izrađenih od drveta koji se mogu upotrijebiti u kućanstvu.
U društvu četvorice sukošanskih zvončara i njihovih janjaca Jadranko je “probio led” pojavivši se pred publikom u crvenoj kombinaciji. Poput holivudskih zvijezda prošetao je crvenim tepihom ponosno pokazujući novu crvenu torbicu, no nisu izostali ni modni detalji na koje inače jako pazi poput ogrlica, narukvica, satova i prstenja.
– Jadranka smo upoznali na karnevalu prije desetak dana. Družili smo se tijekom večeri i razmijenili brojeve pa nas je sada pozvao da mu budemo gosti na modnoj reviji – kažu sukošanski zvončari koji su u tradicionalnim nošnjama od ovčjih koža, njegujući stoljetnu tradiciju svojih predaka, u utorak navečer zajedno s Jadrankom prošetali crvenim tepihom.
Najviše narudžbi iz Australije
– Pozvao sam zvončare jer su oni zaista posebni, a i ja sam poseban – prokomentirao je Jadranko neobičan odabir pratitelja na modnom eventu, dok je pozirao pred kamerama i objektivima fotoaparata s janjcima u naručju. U vrlo opuštenoj i prijateljskoj atmosferi Modni mačak je tijekom večeri publici pokazao nekoliko svojih kreacija pa su tako nakon crvene kombinacije uslijedile bijela i smeđa, a za kraj je ostavio sivo-crnu.
– Modni detalji su mi jako bitni, kaže Jadranko pokazujući pritom svoju bogatu kolekciju narukvica, prstenja, raznih bedževa i privjesaka koje izrađuje od kože i drveta u kombinaciji sa staklom i raznim “blještavim” ukrasima. Njegove unikatne rukotvorine vrlo su tražene u susjednim BiH, Sloveniji i Italiji, no nekoliko narudžbi primio je i iz prekooceanskih zemalja.
– Najviše narudžbi imam iz Australije, a moram kazati da u posljednje vrijeme radim isključivo po narudžbama jer sve ovo košta. Cijena jedne torbice kreće se od 50 do 400 kuna, a to sve ovisi o materijalu koji sam upotrijebio i vremenu koje sam utrošio za izradu – ističe Jadranko napominjući kako nema “ključ” po kojem radi torbice i ukrase, već da mu inspiracija dođe nenadano i neplanirano, dok obavlja neki drugi posao. Kaže kako ne prati modna zbivanja, niti čita modne časopise jer za to zbog obveza nema vremena. Napominje kako ne očekuje da se njegov stil svidi širokim masama, a “cilja” na ženski dio populacije.
– Žene se više vole uređivati i više pažnje posvećuju svom izgledu nego muškarci. Zato izrađujem ženske torbice jer uz ljubav prema ovome što radim, moram od nečega i živjeti – ističe Jadranko dodajući kako za istarsko tržište izrađuje drvene suvenire poput vješalica, raznih stalaka za boce, salvete, začine i slično. Te suvenire izrađuje od ličkog drveta, a ukrašava ga tehnikom paljenja ili oslikavanja bojama.
Kod žena voli intelekt i ukus za odijevanje
Svojim životom i popularnošću koju je stekao upravo neobičnim i nesvakidašnjim modnim izričajem, zadovoljan je te dodaje kako bi ipak bio sretniji kada bi uz sebe imao i “nježniju polovicu”.
– Ono što mi je najbitnije kod žena jest intelekt i dobar ukus za odijevanje. Kada to kažem prije svega mislim na sklad boja, ukusno uklopljene detalje i način na koji to osoba nosi. Ne mora biti lijepa izvana jer je unutarnja ljepota važnija – kaže zadarski Modni mačak prisjećajući se pritom i neugodnosti koje je imao u Galovcu gdje je živio u unajmljenoj kući. Tamo su ga u nekoliko navrata upravo zbog njegove posebnosti po kojoj “odskače” od okoline, maltretirali mladi mjesni huligani, no dobronamjerni Jadranko to im ne uzima za zlo.
– Oprostio sam im jer vjerujem da su to učinili iz neznanja. Ničija sreća se ne može graditi na tuđoj nesreći – zaključuje Jadranko na kraju večeri koja je protekla u ugodnoj, opuštenoj i prijateljskoj atmosferi.