Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Olakšati život i rad na otoku

Autor: Ante Vidović

28.02.2013. 23:00
Olakšati život i rad na otoku

Foto: Adam VIDAS



Predlažemo da otočani koji imaju prijavu prebivališta na kopnu, a vikendom odlaze na otoke, imaju pravo troškove za prijevoz na otok tijekom kalendarske godine prijaviti u poreznu olakšicu. Treba ljudima olakšati održati djedovinu, kaže Barić


Otočni sabor organizira danas u Domu kulture u Preku u 17.30 sati veliku javnu raspravu o donošenju boljeg Zakonu o otocima. Nakon detaljne analize zakonskog teksta, Otočni sabor predlaže niz izmjena i dopuna od kojih većina ima za cilj unapređenje gospodarske aktivnosti na otocima i povećanje kvalitete života. Slične rasprave planiraju se i na drugim jadranskim otocima, a do sada je održana na Cresu.
Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o otocima poslat će se svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru. Otočni sabor u ovoj inicijativi imaju podršku od Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.
– Očekujemo da će naš prijedlog biti prihvaćen u Saboru. Od izmjena i dopuna koje predlažemo očekujemo pozitivne efekte za gospodarstvenike, obrtnike i sve otočane, napominje predsjednik Otočnog sabora Denis Barić te na konkretnim primjerima pojašnjava izmjene i dopune koje predlažu.
– Tražimo da u sastavu Povjerenstva za nadziranje upravljanja otočnim razvitkom bude predstavnik otočne Lokalne akcijske grupe (LAG-a). Svrha toga je ostvariti veću poveznicu s gospodarstvenicima, javnim sektorom te bi se poboljšale aktivnosti oko praćenja mogućnosti korištenja novca iz fondova Europske unije. Izmjene koje predlažemo pomogle bi razvoj gospodarstva kako za tvrtke registrirane na otocima tako i one koje imaju poslovnice na otoku te zapošljavaju otočane. Frapantan primjer dolazi iz turizma. Trenutačno je takva situacija da je otočnim ugostiteljima trošak vode po gostu veći od svih drugih troškova. Ovo se odnosi na one koji se vodom opskrbljuju s vodonoscem. Smanjenjem troška vode oni bi mogli smanjiti svoje cijene i postali bi konkurentniji, kaže Barić. Zato se predlaže da cijena isporuke pitke vode koju plaćaju gospodarstvenici na otocima i gospodarstvenici koji nemaju sjedište na otocima nego imaju radne jedinice na otocima, a opskrbljuju se pitkom vodom brodom vodonoscem ili cestovnim vozilom, bude jednaka prosječnoj cijeni isporučene vode u matičnoj obalno-otočnoj županiji za gospodarstvenike.