Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Više nisam Papa, samo sam hodočasnik

Autor: Hina (H)

28.02.2013. 23:00
Više nisam Papa, samo sam hodočasnik

Foto: FAH



Pontifikat, koji je trajao sedam godina, deset mjeseci i devet dana, službeno je prestao u ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu


Pontifikat pape Benedikta XVI. završio je sinoć u 20 sati, čime je postao prvi poglavar Katoličke crkve u šest stoljeća koji se odrekao papinske službe, a stolica vrhovnog poglavara katoličkih vjernika ostala upražnjena do novih konklava o čijem početku tek trebaju odlučiti kardinali.
Pontifikat, koji je trajao sedam godina, deset mjeseci i devet dana, službeno je prestao u ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu kamo je Papa stigao nakon oproštaja s kardinalima, osobljem Vatikana i švicarskom gardom ranije u četvrtak. Papinska služba završila mu je točno u 20 sati, kada je Benedikt XVI. skinuo Ribarov prsten, a Švicarska garda povukla se ispred njegovih odaja. Od toga trenutka pa do izbora novoga pape katedra rimskog biskupa je upražnjena, a kardinali će već danas početi pripremne sastanke o odluci o početku konklava za izbor novoga poglavara Katoličke crkve.
Prvosvećenik do 20 sati
Benedikt XVI je u svom posljednjem obraćanju kao Papa mnoštvu okupljenom na Trgu Slobode u četvrtak u Castel Gandolfu poručio da je od sada samo “hodočasnik”.
– Više nisam Papa, samo sam hodočasnik, rekao je Benedikt XVI okupljenima s balkona papinske rezidencije i istaknuo da želi nastaviti “raditi za dobro Crkve”.
Po pojavi Benedikta XVI na na balkonu nad trgom eksplodiralo je oduševljenja mnoštva okupljenih na trgu koji su uz pljesak skandirali “Benedikt, Bnedikt”, izvijestila je agencija ANSA.
– Zahvaljujem od srca, dragi prijatelji sretan sam što sam s vama, okružen ljepotom stvorenja, rekao je Papa pozdravljajući mnoštvo u Castel Gandolfu u svom posljednjem javnom obraćanju prije okončanja njegove papinske službe.
– Kao što znate današnji je dan drugačiji od prethodnih. Bit ću prvosvećenik katoličke crkve do 20 sati. Nakon toga bit ću samo hodočasnik koji počinje posljednju fazu svoga hodočašća na ovoj zemlji.
Posljednji tweet
U svojoj posljednjoj poruci na papinskom Twitter računu prije odreknuća od službe Benedikt XVI. zahvalio se na “ljubavi i podršci” koja mu je pružena i pozvao ljude da Isusa stave u središte njihovih života.
– Zahvaljujem na vašoj ljubavi i vašoj podršci. Uvijek osjećajte radost koja dolazi od postavljanja Krista u središte vaših života, poručio je tweetom Benedikt prije odlaska helikopterom za papinsku rezidenciju Castel Gandolfo.
Papa je 11. veljače objavio odluku o odreknuću od službe, obrazloživši to svojim nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u današnjem svijetu zahvaćenom dubokim promjenama. Njegova je odluka izazvala nevjericu, čak i unutar Crkve u kojoj od doba Srednjeg vijeka nije bilo dragovoljnog odreknuća od papinske službe.