Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Grof gubi pet atraktivnih lokala!

28.02.2014. 23:00
Grof gubi pet atraktivnih lokala!


Vrhovni sud je presudio da prostori koje je Jadera kao nekadašnje društevno poduzeće koristila na Poluotoku nisu postali vlasništvo Jadere d.d. Sadašnja Jadera d.o.o. ostaje bez kavane Danica, restorana Dva ribara i još nekoliko vrlo vrijednih prostora


Tvrtka Jadera u vlasništvu zadarskog poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa u sudskom je sporu s Gradom Zadrom izgubila pet atraktivnih poslovnih prostora na Poluotoku. Riječ je o ugostiteljskim objektima “Danica” na Kalelargi i nekadašnjem kafiću “Loža” u Ulici Mihe Klaića, restoranu “Dva ribara”, prodavaonici odjeće u Plemića Boreli 7, te poslovnom prostoru u Ulici Pape Alesandra III. Te poslovne prostore tvrtka Jadera koristila je godinama, a Nižić ih je preuzeo zajedno s “Jaderom” čiji je većinski paket dionica otkupio u koncem 90-ih godina prošlog stoljeća.
Sve otada vodio se sudski spor za pravo vlasništva i uknjižbu nad spomenutim prostorima između Grada Zadra i Jadere. Na Općinskom sudu u Zadru 12. studenog 2010. godine sudac Željko Rogić donio je nepravomoćnu presudu u korist Jadere, no u žalbenom je postupku Županijski sud, kao drugostupanjsko tijelo pod presjedanjem sutkinje Sanje Prosenica, dana 20. rujna 2011. godine tu odluku preinačio i atraktivne prostore dosudio Gradu Zadru. Spis je potom proslijeđen Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, Jadera je podnijela zahtjev za reviziju, ali ju je Vijeće VS-a odbacilo kao neosnovanu i pravomoćno potvrdilo odluku Županijskog suda. Na taj je način Grad Zadar postao zakonski vlasnik pet poslovnih prostora koje bi sad trebao upisati kao svoje u zemljišne knjige.
Jadera d.o.o. će sada, nakon ovakve presude Vrhovnog suda, morati s Gradom Zadrom kao legalnim vlasnikom tih atraktivnih poslovnih prostora naći neko rješenje jer se pokazalo da stjecanje dionica Jadere d.d. nije značilo da su postali vlasnici poslovnih prostora. Ova presuda će, nema sumnje, izazvati dosta posljedica, jer ukoliko ne bude dogovora s Gradom Zadrom oko plaćanja najma za prostor moglo bi doći do pokretanja ovršnog postupka zbog prisilnog iseljenja.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU