Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na Sajmu braniteljskih zadruga samo domaće

28.02.2014. 23:00
Na Sajmu braniteljskih zadruga samo domaće


U registru je čak 650 braniteljskih zadruga, a većina ih dobro radi, proteklih su godina vodećim prehrambenim tvrtkama u Hrvatskoj prodali stotine tona proizvoda u vrijednosti više milijuna kuna, a nije zanemarivo ni njihovo terapeutsko značenje


Čak trojica hrvatskih ministara, poljoprivrede Tihomir Jakovina, obrtništva Gordan Maras i branitelja Predrag Matić, posjetili su jučer Zadar. Povod je bio sajam braniteljskih zadruga koje su, po riječima ministra Matića, najpozitivnija braniteljska priča. Na jučerašnji dan, prije deset godina, osnovana je prva braniteljska zadruga. U posljednjih deset godina broj braniteljskih zadruga porastao je sa samo deset, na preko 650, dok ih je u sustavu poticaja ministarstva branitelja oko 500. Braniteljske zadruge su proteklih godina vodećim prehrambenim tvrtkama u Hrvatskoj prodali stotine tona proizvoda u vrijednosti više milijuna kuna, a nije zanemarivo ni njihovo terapeutsko značenje. Zaželjevši dobrodošlicu hrvatskim ministrima, gradonačelnik Kalmeta vidi šansu napose u povezivanju braniteljskih udruga i turizma koji samo u Zadru, raste po stopi od 13 posto godišnje.
Neposredno prije potpisivanja Sporazuma o suradnji između Ministarstva branitelja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Matić je izjavio da je posebno ponosan ovu braniteljsku priču.
– Niste od onih koji sjede po gostionicama i kladionicama i kukaju na sve nego ste pokazali isti ponos kao i 90-tih. Vi niste oni koji samo traže, nego oni koji dajete. Naši branitelji-zadrugari proizvode gotovo sve, od igle do aviona, a ovim potpisom ugovora daje se potpora vašim proizvodima, rekao je ministar branitelja Predrag Matić.
Ministar obrtništva i malog poduzetništva Gordan Maras ocijenio je braniteljsko zadrugarstvo kao pozitivnu inicijativu i uspješan dio gospodarstva. No po Marasu, ključna je trgovina.
Značajnu potporu ovakvoj vrsti zadrugarstva mogla bi se po ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, mogli bi već za nekoliko mjeseci dati velika sredstva iz fondova za ruralni razvoj. Naime, dva velika šatora postavljena ispred crkve Sv. Šime u Zadru, obilovala su gastro i poljoprivrednom ponudom. No ratna iskustva neki su pretočili u avanturistički turizma poput poligona Patriot nedaleko od Sinja gdje se simuliraju vojno-policijski okršaji.
Nakon potpisivanja ugovora Održan je okrugli stol na kojem su obrađene teme: Turizam za sve (Ministarstvo turizma), Provedba LEADER pristupa u RH (Ministarstvo poljoprivrede), Potpora projektima zadruga hrvatskih branitelja u području održivog ruralnog razvoja (FZOEU), Mogućnost korištenja sredstava iz strukturnih fondova EU 2014-2020 (MRRFEU) i Umrežavanje braniteljskih zadruga (Braniteljska zadruga Dalmatia Ruralis).