Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prozor u 19. stoljeće

28.02.2014. 23:00
Prozor u 19. stoljeće


U koncertnoj dvorani u Kneževoj palači jučer je otvorena  izložba slika na temu lika i djela dr. Ante Starčevića, a u povodu obilježavanja 118. godišnjice njegove smrti. U sklopu izložbe predstavljene  su filatelistička i numizmatička zbirka također obilježene likom dr. Ante  Starčevića. O njegovu liku i djelu govorio je Teo Boban koji je skupa s  Marinom Buovcem postavio izložbu.
– Postoji neko uvriježeno mišljenje u javnosti da se Starčevića ili voli  ili ne voli, a zapravo jako malo ljudi zna o njemu  i njegovom djelovanju. Stoga smo se potrudili napraviti jedan bogati program kako bi široj  javnost ukazali na prilike koje su bile u 19. stoljeću. Ako se bar malo  udubite u to vrijeme, vidjet ćete da postoje velike poveznice s današnjim, kazao je Teo Boban napominjući kako nema puno fotografija  na kojima se nalazi sam Ante Starčević, a zna se da se od ’45. do ’90.  njega nije spominjalo niti ga se smjelo spominjati. Izložba je poredana  kronološki, tako da na početku imamo njegovu rodnu kuću iz djetinjstva, njega kroz život, rukopise, portrete, obiteljske fotografije, a na kraju se nalazi i novčanica od 1000 kuna s njegovim likom.
Izložbu je otvorio Rudolf Dvorski, dožupan Zadarske županije, zahvalivši Bobanu i Buovcu na trudu uloženom u postavljanje izložbe.