Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar za spas, Cibona za završni turnir

28.02.2014. 23:00
Zadar za spas, Cibona za završni turnir


Mogla bi se povući paralela sa sezonom 2010./11., kada je Zadar u 23. kolu dočekao Cibonu, također u jednoj od ključnih utakmica za ostanak. Zadrani su slavili sa 93:88, ali su izgubili preostale tri utakmice i ispali iz ABA lige
Danas će Ivan Sunara pred novinarima govoriti o utakmici 22. kola regionalne ABA lige protiv Cibone, koja je na rasporedu u ponedjeljak u 18 sati u dvorani Krešimira Ćosića. Malo kada u povijesti ovoga natjecanja je zadarsko-zagrebački dvoboj imao veću važnost nego ovaj put. Zadar traži prekid ogromnog niza od devet uzastopnih poraza i bijeg s posljednjeg mjesta, a Cibona možda i ključne bodove u borbi za završni turnir. Bit će to derbi vrlo visokih tenzija. U kojega nijedna momčad neće ući sa dobrim raspoloženjem, jer su obje prije tri dana doživjele poraze u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića. Zadranima je, doduše, on nešto lakše pao, jer ih je porazila Cedevita, kasniji pobjednik, ali Cibona se itekako opekla protiv A-1 ligaša Zagreba. Izgubila je susret u kojemu je bila veliki favorit i propustila priliku “potući” se s gradskim rivalom za prvi ovosezonski trofej. Zato ne treba sumnjati da će u Zadar doći maksimalno željna da se iskupi.
Mogla bi se povući paralela sa sezonom 2010./11., kada je Zadar u 23. kolu dočekao Cibonu, također u jednoj od ključnih utakmica za ostanak. Ipak, tada “vukovima” bodovi nisu imali toliki značaj, jer su bili u donjem dijelu i nisu mogli “ni gore ni dolje”. Zadrani su, u prvoj utakmici pod vodstvom Josipa Grdovića, pobijedili sa 93:88. U tom su trenutku bili bodovno izjednačeni s Crvenom zvezdom (7-16), koja je, međutim, bila bolja u međusobnim susretima. No, preostale tri utakmice, protiv Partizana, Hemofarma i Širokog, Zadar je izgubio i oprostio se od regionalne lige. U ovom slučaju, nakon Cibone, ostat će još četiri kola, a ključno će biti sljedeće, na gostovanju kod Širokog. Naravno, zadarske misli nipošto ne smiju unaprijed biti na toj utakmici, jer nije svejedno hoće li u nju ući bodovno izjednačeni ili s pobjedom više ili manje. Široki će u nedjelju gostovati na teškom terenu kod Krke. Ishod te utakmice mogao bi Zadranima uoči Cibone biti ili dodatni vjetar u leđa, u slučaju poraza Hercegovaca, ili još veći pritisak, u slučaju njihove pobjede.
Cibona je, pak, u vrlo dobroj situaciji po pitanju borbe za četvrto mjesto. Ima pobjedu više i bolji međusobni omjer od petoplasirane Budućnosti, a nakon Zadra, igra još s MZT-om kod kuće, Igokeom i Širokim u gostima, te Crvenom zvezdom u Zagrebu. U prvom derbiju sa Zadrom ove sezone, “vukovi” su slavili s uvjerljivih 91:74, prelomivši susret u trećoj četvrtini. No, bila je to sasvim drugačija momčad od ove današnje. Čak 49 poena postigao je trojac Janning, Strawberry, Žižić, koji više nije u klubu. I Zadar je bio drugačiji. Tada je imao Marka Cara, sada Marka Lyonsa, a došlo je i do promjene trenera. Ivan Sunara još uvijek nije uspio razbuditi momčad, o čemu, osim rezultata, svjedoče i njegove izjave o psihozi, koja je još uvijek prisutna. Hoće li, nakon četiri poraza na klupi Zadra, uspjeti nešto promijeniti i napokon prekinuti crni niz, vidjet ćemo u ponedjeljak. U svakom slučaju, kraj ABA lige se bliži, a ne dogodi li se uskoro neki pozitivan pomak, zadarska priča neće dobro završiti.