Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Korizma nas podsjeća kako je kršćanski život trajna borba

28.02.2017. 23:00
Korizma nas podsjeća kako je kršćanski život trajna borba


U povodu Čiste srijede – Pepelnice, misno slavlje i obred pepeljenja sinoć je u zadarskoj katedrali sv. Stošije u zajedništvu sa subraćom svećenicima predvodio nadbiskup mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.
Na Pepelnicu u Katoličkoj crkvi započinje korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs, korizmeni hod koji će vjernike uvesti u Vazmeno trodnevlje, spomen muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, u srce otajstva i njihovog spasenja.
U propovijedi je nadbiskup Puljić posebno istaknuo kako je korizma vrijeme priprave, pokore, obraćenja, molitve, milosti.
– Korizma nas podsjeća kako je kršćanski život trajna borba u kojoj se vjernici služe “oružjem” molitve, posta i pokore. To je vojevanje protiv zla, sebičnosti i mržnje, te “umiranje samom sebi” kako bismo živjeli u Bogu, rekao je zadarski nadbiskup.
– Krenimo u korizmu oboružani molitvom, postom i milostinjom, poručio je mons. Puljić istaknuvši da u vremenu korizme Crkva vjernicima stavlja na srce konkretne aktivnosti.
Korizma je mjesto susreta s Istinom našega postojanja. Stvoreni smo i spašeni Božjom ljubavlju, koja svoj vrhunac objave doživljava u križu i smrti Isusa Krista, a potvrdu u njegovom uskrsnuću, podsjetio je nadbiskup. Naglasio je da kršćanska ljubav nije ništa drugo nego hod naše svakodnevnice u toj ljubavi.
Završavajući propovijed, propovjednik je rekao kako smo u korizmi pozvani ne samo prepoznati i postati svjesni te ljubavi, da smo ljubljeni i spašeni tom ljubavlju, nego i sami ljubiti istom tom ljubavlju. Trebamo duhovno očvrsnuti i krenuti odvažno i odlučno na tom putu. Na taj način, kroz ovu korizmu osnažit ćemo svoju vjeru, jer snaga vjere očituje se u djelima ljubavi.
Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljenja kojeg su pored nadbiskupa Puljića predvodili katedralni župnik don Radoica Rade Pinčić i mons. Pave Kero.