Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Napad na Zadar bio je najvažniji svjetski događaj 1202. godine

28.02.2017. 23:00
Napad na Zadar bio je najvažniji svjetski događaj 1202. godine


I drugo zadarsko predstavljanje romana “1202.” Frane Herende, četvrto sveukupno, naišlo je odličan odaziv publike koja je napunila multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice. Roman o križarskoj opsadi Zadra, događaju koji je nedovoljno poznat u hrvatskoj povijesti, predstavljali su uz autora urednica romana iz Profila Adriana Piteša, doc.dr.sc. Patrik Levačić, šef katedre za francusku književnost i kulturu sa Sveučilišta u Zadru te dramaturginja i dugogodišnja producentica na HRT-u Maja Gregl koja je najavila radio roman “1202.”.
Autor je ispričao kako je ideju za svoj roman dobio na jednom predavanju na farmaciji kada je mislima “odlutao” s predavanja i pred očima ugledao sliku brodova s francuskim vitezovima koji dolaze pred Zadar. Od tad pa do ukoričenja “1202.” prošlo je 12 godina istraživanja i kopanja po arhivima, a u tom vremenu svladao je srednjovjekovne tehnike ratovanja, valute, političke odnose kako bi što vjernije dočarao Zadar tog vremena.
– Onako kako sam ga ja doživio, Zadar tog vremena bio je moćan, bogat grad, ali i bahat, koji je svojim robovima i pružanjem utočišta hereticima prkosio čak i Papi, rekao je Herenda izrazivši olakšanje što je nakon svih tih godina roman konačno završen.
– Ako je tako teško pustiti roman iz ruku, predati ga čitateljima, strahujem kako će tek biti pustiti djecu, nasmijao je autor okupljene. Urednica Adriana Piteša rekla je kako u romanu nije bilo previše uredničkih zahvata, a odmah nakon čitanja znala je da u rukama drži tekst nekoga tko je točno znao kakvu priču želi ispričati.
O Zadru tog vremena, ali i događaju opisanom u romanu, govorio je i doc.dr.sc. Levačić, stručnjak za starofrancuske kronike u kojima je događaj zabilježen i koje je u svom romanu koristio i Herenda. Kako se moglo čuti, napad križara na Zadar ima posebno mjesto u općoj kulturi Francuza, a što govori o važnosti Zadra u to vrijeme.
– Zadar je prošle godine proglašen najboljom europskom destinacijom, ali ja bih rekao da je Zadar to bio već davno prije. 1202. godine Zadar je bio najbolja europska destinacija, a napad na njega bio je te godine najvažniji svjetski događaj, rekao je Levačić.
A intrige srednjovjekovnog Zadra, ali i ljubavna priča iz ložnice predstojnice benediktinskog samostana zapele su za uho i Maji Gregl koja je posjetila jednu od Herendinih zagrebačkih promocija te je tako realizirana suradnja na radio romanu. Iako će roman morati biti sažet, ništa od radnje neće se izgubiti, a Gregl je najavila kako će čitatelji roman moći slušati na 3. programu Hrvatskog radija od ponedjeljka do petka od 9.30 sati u deset 25-minutnih epizoda u rujanskom terminu, dok će snimanje početi već u lipnju. Odličan je to početak puta knjige zadarskog autora, koji već sad ima brojne ideje kako još proširiti ovu priču, primjerice stripom.
Herenda je otkrio i kako mu je u pripremi drugi roman u kojem otkriva brojne prljave tajne korporativnog svijeta isprepletene s utopijskom ljubavnom pričom. I u ovom projektu, kako je rekla Piteša, zadarski autor ima podršku Profila.