Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dogodine izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom

Autor: Ivan Stagličić

31.03.2009. 22:00
Dogodine izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom

Foto: Adam VIDAS



Istaknut je posebno dobar odabir lokacije županijskog centra za gospodarenje otpadom u Donjim Biljanima, koja je idealno smještena u odnosu na ostatak županije i znatno će olakšati transport otpada, što nije slučaj u svim županijama RH
Poglavarstvo Zadarske županije održalo je jutros svoju 77. sjednicu na kojoj je bilo petnaest točaka Dnevnoga reda. Na sjednici su prihvaćena izvješća o radu Županijske uprave za ceste i Županijske lučke uprave Zadar. Obje ustanove su u protekloj godini pokazale dobre poslovne rezultate, a Županijska uprava za ceste je ostvarila i višak prihoda o čemu je okupljene izvijestio ravnatelj Mile Fabijan. Lučka uprava također je u tijeku realizacije nekoliko kapitalnih projekata od kojih se ističu izgradnja trajektnog pristaništa na Veloj Ravi koje je pred dovršenjem te pristaništa na Rivnju i proširenje trajektne luke u Preku.
Računalna prezentacija
Istaknuto je također da se broj putnika na brodskim i trajektnim linijama sve više povećava, a to posebice vrijedi za liniju Zadar – Preko koja je još uvijek najfrekventnija trajektna linija na cijelom Jadranskom moru.
Na sjednici je Poglavarstvu predstavljen i Plan gospodarenja otpadom na prostoru Zadarske županije, pri čemu je prikazana i računalna prezentacija koju je pripremio Miroslav Šaler iz tvrtke “Apo”. Pritom je istaknuto da je danas gospodarenje otpadom djelatnost u funkciji zaštite okoliša. Šaler je također istaknuo posebno dobar odabir lokacije županijskog centra za gospodarenje otpadom u Donjim Biljanima koja je idealno smještena u odnosu na ostatak županije i znatno će olakšati transport otpada, što nije slučaj u svim županijama RH. Tijekom ove godine će biti dovršena sva potrebna dokumentacija za županijski centar gopodarenja otpadom, a početak radova na izgradnji se može očekivati sredinom iduće godine.
Kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva
Na dnevnom redu bilo je i prihvaćanje izvješća o radu Županijske koordinacije za ljudska prava i stanju ljudskih prava u Zadarskoj županiji koje je podnijela Davorka Krnčević. Župan Stipe Zrilić izrazio je mišljenje da je stanje ljudskih prava na području Zadarske županije zadovoljavajuće, a posebno je istaknuo volonterski rad Županijske koordinacije za ljudska prava čiji je primjer višestruko pohvaljen i na razini države.
Podržan je i prijedlog Odluke o uključivanju u projekt kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva, čiju je važnost u ovakvim vremenima kad vlada nedostatak financijskih sredstava župan Zrilić posebno podržao. Županija nema velika sredstva, ali se za ovakve programe uvijek mora izdvojiti jer i naš proračun posredno ovisi o rastu gospodarstva, kazao je Zrilić.
Poglavarstvo je donijelo i nekoliko odluka o rasporedu sredstava te će se tako s dvadeset tisuća kuna potpomoći 9. festival cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu, Poljoprivredna zadruga “Mirašnica” iz Zapužana dobit će 15.000 kuna za kupnju traktorske prikolice, a Udruga socijalnih radnika će dobiti 20.000 kuna za pokretanje Centra za volontiranje, što je dr. Zlatko Miliša ocijenio kao povijesni datum u razvoju ovih aktivnosti na našemu području.


 ŽUPAN ZRILIĆ O SMANJENJU PLAĆA


Na kraju sjednice bilo je govora i o danas posebno aktualnom smanjivanju primanja državnih dužnosnika i namještenika, pri čemu je župan Stipe Zrilić istaknuo da se u Zadarskoj županiji lani nisu povećavale plaće po se stoga ne bi smjele niti smanjivati. Također je kazao da se dužnosnicima mogu smanjiti prihodi i to u omjeru od 4 posto, s obzirom da se ni njihova primanja nisu povećavala, a na državnoj razini ih se smanjilo za deset posto, ali nakon povećanja od šest koje je u Zadru izostalo.