Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mladića otac prijavio zbog iznude, a on tvrdi da je sve to nesporazum

Autor: Suzana Bandić

31.03.2010. 22:00
Mladića otac prijavio zbog iznude, a on tvrdi da je sve to nesporazum

Foto: Sebastian GOVORČIN



– Kad sam jutros čuo vijesti na radiju, šokirao sam se. Nevjerojatno je u što se cijela priča pretvorila. Odgovorno tvrdim da to nije iznuda, da ocu nikada nisam ozbiljno prijetio, a nisu ni moji prijatelji – kazao je 22-godišnji I. H.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog kaznenog djela iznude kojim je policija, kako su izvijestili, utvrdila osnovanu sumnju da je 22-godišnji mladić uz pomoć trojice prijatelja iznuđivao svog 53-godišnjeg oca, razgovarali smo s akterima ove nesvakidašnje priče – Ž. H., ocem i I. H., sinom. Njihove priče, kako je i bilo za očekivati, uvelike se razlikuju. I dok otac, koji je policiji i prijavio svog sina te trojicu njegovih prijatelja, protiv kojih je jučer policija podigla kaznene prijave, tvrdi kako ga je rođeni sin iznuđivao, prijetio mu i zastrašivao ga, sin pak tvrdi kako je riječ o najobičnijem nesporazumu te da nikada nije izrekao ozbiljne prijetnje.
Nije bilo prijetnji
– Kad sam jutros čuo vijesti na radiju, šokirao sam se. Nevjerojatno je u što se cijela priča pretvorila. Odgovorno tvrdim da ocu nikada nisam ozbiljno prijetio, a nisu ni moji prijatelji. Sve je zapravo započelo nakon mog razgovora sa sestrom koju sam sredinom mjeseca posjetio nakon što sam u Zagrebu bio na konferenciji kondicijskih trenera Europe. Otkrio sam da su njezini odnosi s ocem koji danas ima drugu obitelj, loši zbog toga što ju je prije deset godina doveo u situaciju da mu ona vraća kredit. Do danas joj nije niti lipu vratio pa me to razljutilo. Rekao sam joj da ću razgovarati s njim. Zapravo, imao sam samo dobru namjeru – pomoći sestri i vidjeti ima li u tom našem ocu imalo ljudskosti – prisjećao se mladić koji je zamolio da mu zaštitimo identitet s obzirom da je sportaš i da nikada do sada nije imao problema sa zakonom. Osim toga, kazao je kako ne puši i ne pije te da su i njegovi prijatelji mahom pristojni dečki koji na njegova oca nisu prst prislonili.
No, njegov otac tvrdi kako ga je sin uz pomoć jednog rođaka oteo i strpao u automobil nakon čega su ga vozili uokolo i ozbiljno mu zaprijetili.
– Taj me njegov rođak pitao znam li što rade štakori nakon što tri dana ne jedu, a sin mi je rekao da mu hitno isplatim 20 tisuća kuna. Uplašio sam se za svoj život i onda sam ga prijavio policiji, s njima se dogovorio i navukao ga u zamku. Nije mi ga niti malo žao. Čak razmišljam i o tome da ga se službeno odreknem – rekao je oštećeni u ovom slučaju kazavši još kako mu ni malo nije žao da mu sin zbog počinjenog i u zatvor završi.
Suprotno njemu, sin kaže kako je priča o otmici laž, no priznaje kako je istina da je njegov rođak izrekao neke ružne stvari.
– Rekao mu je moj rođak takvo nešto, ali samo zato što ga je on iznervirao neodgovornošću i lažnim obećanjima kojima je odugovlačio vraćanje novca sestri. Mislim da je to uslijedilo nakon što je rekao da se strpim još malo jer da će on dignuti kredit i sve podmiriti. Ali, istina je zapravo da njemu dlaka s glave nije pala, da ga nitko fizički nikada nije ugrozio, a niti bi i da nije dao novac. Da nije pozvao policiju, ja bi odustao od svega, pomirio se s tim da on, iako je moj otac, nije dobar čovjek i to je to – ispričao je mladić dodavši kako ni u najluđem snu ne bi očekivao ovakav nastavak cijele te priče.
Upao u policijsku zamku
Iz policije, pak, ozbiljni su s kaznenim prijavama. Izvijestili su da je u utorak dovršena kriminalistička obrada nad četvoricom mladića iz Zadra u dobi od 22 do 25 godina iz Zadra koje se sumnjiči da su počinili kazneno djelo iznude. Policija izvještava da je utvrđena osnovana sumnja da je 22-godišnjak od svog 53-godišnjeg oca na ime nepostojećeg duga iznuđivao iznos od 20.000 kuna.
 – Mladić se pritom koristio zastrašivanjem, nazivajući oca s telefonskih aparata svojih prijatelja, a potom i angažirajući ih da se predstavljaju kao osobe iz krim miljea. Prije desetak dana jedan od prijavljenih dovezao je oštećenog u kafić u Zadru gdje je svom sinu predao dio novca, kojom prilikom su i uhićeni. Protiv sve četvorice je podnesena kaznena prijava zbog iznude – izvijestila je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske.
Mladić kaže kako je istina da se s ocem dogovorio da se nađu u jednom kafiću na Autobusnom kolodvoru.
– Došao je i ponudio mi kuvertu s tisuću kuna. Rekao sam mu da neću uzeti taj novac, ali je inzistirao. Rekao mi je da je to samo garancija i da će ostatak dati čim digne kredit. Na brzinu je popio pivo, ostavio kuvertu na stolu i udaljio se od  stola za kojim je sa mnom sjedio i jedan moj prijatelj. Onda su se odjednom sručili neki ljudi na mene, srušili me na pod i stavili mi lisičine. Bio sam šokiran, a kasnije su mi u policiji ispričali da je to bilo planirano i da su te novčanice označene. Iskreno sam im ispričao sve od početka do kraja i stvarno mi je žao što je sve ovako ispalo – kazao je mladić čiji su prijatelji zajedno s njim prijavljeni za iznudu. Njih mu je, ističe, neopisivo žao i ne zna sad nakon svega što bi im uopće rekao. Slična mu je situacija i s majkom koja je teško bolesna. I njoj treba sve to objasniti pazeći da ju ne uzruja.