Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Za zadarske studente osigurane dvije Top stipendije

Autor: Ante Rogić

31.03.2010. 22:00
Za zadarske studente osigurane dvije Top stipendije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je predstavljena deveta po redu akcija ‘Top stipendija za top studente’. Ovogodišnje predstavljanje Top stipendije priređeno je kao okrugli stol pod nazivom ‘S faksa na posao ili na burzu?’.
Uz zadarske studente, te Top studente Sanju Škifić, Elenu Mihalj i Ivanu Dujić, na okruglom stolu sudjelovali su i  prof.  dr.  sc.  Ana  Proroković,  prorektorica Sveučilišta u Zadru i članica Stipendijskog vijeća Top stipendije, Sandra Vukić iz Hrvatskog  zavoda  za  zapošljavanje, dr. Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra, te predstavnici tvrtki sponzora akcije, Ivana Kovačević Vukas iz Ine i Igor Bilić iz Turisthotela.
Sudionici okruglog stola raspravljali su o tome koliko se izvrsnost studenata uzima u obzir kod zapošljavanja netom nakon diplomiranja, s kakvim se problemima zadarski studenti suočavaju kod traženja zaposlenja, obrazuje li zadarsko Sveučilište višak kadrova, koliki je prosjek studiranja na Sveučilištu u Zadru, koliko dugo studenti čekaju na prvo zaposlenje te kakav je stav gradskih vlasti prema toj općedruštvenoj problematici.
Sudionike skupa pozdravila je dr. Ana Proroković kazavši kako je temeljna ideja akcije vrednovanje, nagrađivanje, ali i poticanje studiranja, izvrsnosti, ali i svekolike aktivnosti tijekom studija.
– Bitna poruka je da se društvo u kojem živimo ne treba baviti samo sanacijom postojećih problema, već se treba baviti i usmjeriti na one izvrsne, one čiji doprinos društvu već sad vidimo, kazala je Proroković. Napomenula je kako prema istraživanjima postoji popriličan nesrazmjer između interesa za studiranje i deficitarnosti
Kad je riječ o samoj nezaposlenosti, Sandra Vukić je napomenula kakoje u posljednjih šest mjeseci broj nezaposlenih na zadarskom području u porastu, a što se tiče samih brojki zanimljivo je kako je na kraju veljače bilo čak 70 nezaposlenih komunikologa, a visok je broj i nezaposlenih pravnika i ekonomista. Općenito, istaknula je Vukić, u suficitarna zanimanja spadaju humanističke znanosti, dok u deficitare spadaju društvene znanosti.
Sveučilište u Zadru nema podatke o zapošljivosti svojih studenata, kazala je prorektorica Proroković, a ono što se zna je da u deficitarna zanimanja spadaju jezici, pogotovo njemački, kao i psihologija i pomorstvo. Istaknula je, pak, kako zadarsko Sveučilište radi na osnivanju studija upravo s deficitarnim zanimanjima. Također, istaknula je i jako dobru suradnju Sveučilišta i Grada na što se nadovezao i zamjenik gradonačelnika dr. Dražen Grgurović. On je napomenuo kako Grad ima svoje načine poticanja izvrsnosti, a u ovom trenutku stipendira se 333 studenata. Stipendije iznose 800 kuna za one koji studiraju u Zadru, dok stipendirani zadarski studenti u drugim gradovima dobivaju 1000 kuna mjesečno.
– Vodimo računa o tome da stipendiramo kadrove koji nam nedostaju, istaknuo je Grgurović.
Zadarske tvrtke, Turisthotel i Tankerska plovidba i ove godine, dakle, izdvojit će sredstva za stipendiranje top studenata.
– Ušli smo u akciju kao tvrtka koja ima sredstva, te nastavljamo sudjelovati jer želimo poticati studente, kazao nam je kadrovski direktor Turisthotela Igor Bilić. Za vrijeme okruglog stola on je iznio podatak o 160 stalno zaposlenih u Turisthotelu, od čega 34 s visokom stručnom spremom i 15 s višom. U sezoni uzimaju dodatnih 350 radnika, od čega se jedan dio, s visokom stručnom spremom, nakon sezone-dvije uzima za pripravnike, kao buduće vodstvo tvrtke.
Upravo praksa navedena je kao dobra prirema za tržište rada. Prorektorica Proroković je istaknula kako je zadarsko Sveučilište heterogeno po tom pitanju, budući da svi studiji nemaju isti način provođenja tog dijela studija. Sami Top studenti istaknuli su kako im je ova stipendija bila od velike pomoći, pogotovo pri dobijanju drugih stipendija.
S obzirom da je Top stipendija akcija koja promovira izvrsnost i svestranost, ovogodišnja promotivna turneja po sveučilišnim gradovima ima za cilj potaknuti sustav obrazovanja i gospodarstva na izgradnju društva koje će omogućiti da se trud i napor koji studenti ulažu u svoje znanje i obrazovanje radi opće društvene dobrobiti i realizira.
Akciju je prije devet godina pokrenuo tjednik Nacional, a pridružile su mu se najuspješnije hrvatske tvrtke: Ina, Erste Card Club, Vipnet, Hrvatska poštanska banka, a od ove godine i JANAF. Ukupan ovogodišnji Stipendijski fond iznosi milijun i dvjesto tisuća kuna koji će se raporediti za 30 najboljih Top studenata, uključujući i dvije Top stipendije koje za studente Sveučilišta u Zadru osiguravaju tvrtke Turisthotel i Tankerska plovidba.
Natječaj za prijave bit će otvoren do kraja svibnja, a potom će prorektori svih hrvatskih sveučilišta, te predstavnici veleučilišta i visokih škola koji čine Stipendijsko vijeće, od svih prijavljenih studenata odabrati sto finalista. Predstavnici tvrtki-partnera čine Stipendijsku komisiju koja će od sto finalista odabrati najboljih 30 studenata.