Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čitanje uzvraća udarac

31.03.2011. 22:00
Čitanje uzvraća udarac


Posljednjih nekoliko godina zamjetno je povećanje trenda posudbe knjiga, a smanjenje posudbe elektronskih jedinica. Možemo slobodno kazati kako čitanje uzvraća udarac – Mladen Masar
Grudica koju smo bacili bi se mogla pretvoriti u lavinu – riječi su ravnatelja Gradske knjižnice mr. sc. Ivana Pehara u povodu nadolazećeg, trećeg izdanja „Zadar čita 2011.” Na jučerašnjoj konferenciji za novinare uz navedenu manifestaciju predstavljeno je i Godišnje izvješće za 2010. godinu. Riječ je o svojevrsnom katalogu aktivnosti, ili izboru brendova Gradske knjižnice, kako je kazao urednik publikacije Mladen Masar. Pritom je iznio podatak o 1.067 različitih događanja, od čega 350 većih. U ovom izdanju Izvješća izostavljen je popis događanja i izbor novinskih članaka, kojih je bilo 1.517.
– Posljednjih nekoliko godina zamjetno je povećanje trenda posudbe knjiga, a smanjenje posedbe elektronskih jedinica. Možemo slobodno kazati kako čitanje uzvraća udarac, kazao je Mladen Masar.
U ponedjeljak počinje treće izdanje manifestacije promicanja čitanja “Zadar čita 2011.” Od 2009. Knjižnica organizira “Zadar čita”, jednotjednu književnu manifestaciju kojom se promiču hrvatska književnost i knjiga općenito. Polazišna točka bili su državni projekti promicanja čitanja “Deutschland liesst” i “Österreich liesst”, ali sa – za lokalnu zajednicu – nužnim modifikacijama.
– Gradska knjižnica Zadar primijenila je zapadnoevropski model promicanja čitanja na mediteranski kulturni krug u gradskoj sredini, što se osobito odnosi na tematiku i sadržaje programa. Nastojimo svake godine unijeti neke inicijative, kazala je najavljujući “Zadar čita” Helena Novak. Napomenula je kako se većini institucija koje su sudjelovale u prošlogodišnjim manifestacijama ove godine se pridružuju: Arheološki muzej Zadar, Kazalište lutaka Zadar, Dom za odrasle osobe Sv. Frane, Klub studenta knjižničarstva Ex libris i Hrvatsko čitateljsko društvo.
Najzapaženiji program manifestacije, kako je istaknula Novak, književni su susreti s poznatim književnicima, koji se iz večeri u večer odvijaju u Središnjoj knjižnici. Ove godine značajno je sudjelovanje Nives Opačić, Olje Savičević Ivančević, Ivane Šojat Kuči i Velimira Viskovića. Dakle, ove godine u manifestaciji sudjeluju ne samo književnici, nego i teoretičarti književnosti, povjesničari knjige, kritičari, jezikoslovci i književni urednici. Pri odabiru ovih imena, naglasila je Helena Novak, radi se o autorima koje korisnici Gradske knjižnice Zadar mnogo čitaju, te koji imaju ugled u književnoj zajednici, na što osobito referiraju književne nagrade koje su dobili ovi autori. Prošlogodišnjim voditeljima književnih večeri Anti Mihiću i Ivi Pejković, ove godine se pridružio Goran Bujić. Sredina tjedna je, pak, predviđena za finale književnog kviza pod nazivom “Knjigoteka”.
– Važno je naglasiti kako je ovo prva godina da izlazimo iz zidina grada. “Zadar čita” se širi na cijelu županiju sudjelovanjem gotovo svih narodnih knjižnica, istaknuo je ravnatelj Pehar.
Sponzori ovogodišnjeg “Zadar čita” su Hrvatsko narodno kazalište Zadar i Algoritam, a manifestaciju će otvoriti gradonačelnik Grada Zadr dr. Zvonimir Vrančić, u ponedjeljak u 19 sati, u ulaznom dijelu Knjižnice.