Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ekološki korak za zaštitu okoliša

31.03.2011. 22:00
Ekološki korak za zaštitu okoliša


Prijelaz s kontejnerskog odvoza smeća na odvoz smeća u plastičnim kantama trajat će mjesec dana, tijekom travnja. No čim svi dobiju svoju zelenu plastičnu kantu počet će se uklanjati kontejneri. Građani nisu primorani na alternativna rješenja, krupni otpad i dalje će se primati na potpuno saniranom i brižno čuvanom odlagalištu na Golom brdu iznad Sukošana, govori načelnik Ante Martinac
U zajedničkom projektu s Općinom Sukošan zadarska “Čistoća” dijeli posljednje kante za otpad po kućanstvima i gospodarskim objektima u Sukošanu, Debeljaku, Gorici i Glavici. Podijeljeno je oko 1.700 kanti za smeće zapremnine od 120 i 240 litara.
– Kante za smeće sasvim su podijeljene u Gorici i Glavici te dvije trećine u Debeljaku. U Sukošanu predstoji još podijeliti kante uglavnom vikendašima, doznajemo u zadarskoj ‘Čistoći’.
Zbogom kontejneri
Novi režim odvoza smeća započeo je već u Glavici i goričkom zaseoku Karamarkovi. Prijelaz s kontejnera na kante za smeće u Sukošanu i Debeljaku te u ostalom dijelu Gorice trebalo bi započeti već od danas.
– Prijelaz sa kontejnerskog odvoza smeća na odvoz smeća u plastičnim kantama trajat će mjesec dana, tijekom travnja. No čim svi dobiju svoju zelenu plastičnu kantu počet će se uklanjati kontejneri. Građani nisu primorani na alternativna rješenja, krupni otpad i dalje će se primati na potpuno saniranom i brižno čuvanom odlagalištu na Golom brdu iznad Sukošana, govori načelnik Ante Martinac.
Za podjelu kanti za otpad po kućanstvima Općina Sukošan se odlučila prije dvije godine, zato što su se kante, kad je riječ o kućanstvima, pokazale mnogo praktičnije nego kontejneri. Općinska uprava na neki je način već odavno ukazivala na ideju povratka kanti, kakve će ubuduće svaka kuća imati u dvorištu i o njoj se brinuti.
– Odsad će svaka kuća u dvorištu imati svoju kantu za otpad te se o njoj i brinuti. Kante su zgodnije i praktičnije od kontejnera zato što će se kućanstva truditi da one budu čiste, da ne smrde i ne nagrđuju okoliš, uvjeren je Martinac.
To je osobito važno tijekom ljeta, kada zbog vrućine otpaci brzo trunu i smrde, a posude poput kontejnera koristi velik broj građana i nitko zato o njima posebno ne brine, svi misle kako to nije njihova briga. Nerijetko se ljeti događa da se kontejneri prepune i smeća bude svuda okolo, što pruža ružnu sliku domaćima, a naročito gostima. Pored toga, mnoga su se domaćinstva znala buniti da su kontejneri baš pred njihovim vratima ili prozorima i da im to stvara problem.
– Sada će svaka kuća imati svoju kantu i držati je gdje želi, s tim da je kod pražnjenja učini pristupačnom radnicima ‘Čistoće’, poručuje Martinac.
Jedino ostaje pitanje hoće li oni koji ne mare za zajednicu i bonton unatoč svim uloženim sredstvima i trudu i dalje bacati mrlju na sliku mjesta, odnosno sliku općine koja ima vrlo dobro organizirano odlaganje otpada.
Ekološki osviješteni žitelji koji se javljaju u redakciju smatraju da nije problem u organizaciji odlaganja otpada, već da je to stvar pojedinaca koji ne mare za sliku svog mjesta i koji unatoč svim sredstvima uloženim za odlaganje otpada i odlagališta krupnog otpada u blizini, smeće i dalje odlažu “na divlje”.
– Novi način odvoza smeća neće stati samo na kantama za smeće, postavit ćemo i kontejnere za reciklažni otpad – papir, plastiku i staklo, najavio je Ante Martinac.