Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novi raskol – Zrilić odbio Bunjinu analizu jer nije potpuna!

31.03.2011. 22:00
Novi raskol – Zrilić odbio Bunjinu analizu jer nije potpuna!


Jednostavno, iza svega se krije to što HDZ odavno ne može upravljati sa mnom. Onda kreću dociranja s visine, a zapravo se sami hvataju u mrežu proturječja koju sami pletu, rekao je Đani Bunja


Da koalicija HDZ-HSS-HSP u Skupštini Zadarske županije odavno „šepa” bilo je jasno i na prošlom zasjedanju kada je manirom „starijeg” brata zadarski župan Stipe Zrilić zadužio svog zamjenika HSP-ovca Đanija Bunju da izradi analizu stanja gospodarstva i gospodarskih pokazatelja Zadarske županije. Podsjetimo, izrada ovog dokumenta posljedica je pitanja predsjednice Županijske skupštine Irene Devčić Buzov, kojeg je na kraju aktualnog sata prošlog zasjedanja uputila županu Stipi Zriliću.
– Znači li smanjenje plaća u županijskoj upravi ujedno i smanjene gospodarske aktivnosti te povećanje broja nezaposlenih na području županije, glasilo je vjećnički intonirano i pomalo neubičajeno pitanje predsjednice koje se u jačem dijelu koalicije odmah iščitalo kao iskakanje iz „poretka” stvari, posebice nakon što su HSS i HSP osnovali vlastiti vijećnički klub.
Bunjina analiza prekratka
Analiza je u međuvremenu dospjela u javnost nakon čega se uključio alarm u vladajućoj koaliciji, jer je Bunja zadarsko gospodarsko „čudo” proglasio „mjehurom od sapunice”. Kako se radi o vijećničkom pitanju ono je odaslano na adrese županijskih vijećnika, ali javnost jučer nije mogla doći do tih odgovora jer su izostavljeni iz materijala za sjednicu Skupštine Zadarske županije.
Naime, u odgovoru na vijećničko pitanje stoji da Bunjina analiza nije službeno stajalište Zadarske županije jer je nepotpuna, te će Županija pripremiti potpuniju, metodološki ujednačenu analizu. Time je „de iure” Bunjina analiza proglašena bezvrijednom, iako nam je župan Stipe Zrilić jučer rekao da je Bunja koristio relevantne izvore. „Pljuska” je to koalicijskom partneru jer se radi o sveučilišnom nastavniku kojem su ovakve analize zapravo dio profesionalnog habitusa. Na pitanje hoće li za gospodarsku analizu angažirati neku vanjsku konzultantsku kuću, župan Stipe Zrilić je rekao da to neće učiniti.
– Novu analizu napravit će naše stručne službe, a polazište će nam biti naša SLOT analiza gospodarskog stanja. Bunjina analiza nije dobra jer je prekratka, samo na dvije tri stranice. Mi ćemo uraditi opširniju analizu, rekao je župan Zrilić napominjući da ovo nije prvo iskakanje iz koalicijskog kolosijeka, ali da koalicija ne dolazi u pitanje.
Bunja: HDZ se hvata u mrežu proturječja
Na drugu stranu, Đani Bunja kaže da je koristio najrelevantnije podatke državnih institucija, poput Državnog zavoda za statistiku te ne vidi koji bi još to dodatni izvori mogli stvoriti analizu, značajno drugačiju od njegove. Sada već više nije tajna kako koalicijski partneri upiru prstom na HDZ da nije poštivao, ne jedan, dva ili tri, nego niti jedan dogovor, pa je priča oko gospodarske analize samo dodatna kap u ionako punoj čaši kompliciranih političkih odnosa unutar Zadarske županije.
– Jednostavno, iza svega se krije to što HDZ odavno ne može upravljati sa mnom. Onda kreću dociranja s visine, a zapravo se sami hvataju u mrežu proturječja koju sami pletu, rekao je Đani Bunja.
Stipe Zrilić tako je nakon sukoba sa svojim drugim zamjenikom Stankom Zrilićem, „službeno” otvorio sukob i s Bunjom. No, ovdje je zanimljivije da je župan Zrilić igrao na kartu što se odgovori na vijećnička pitanja, osobito ovako opširna, ne čitaju na sjednicama Županijske skupštine. Tako sve do upozorenja novinara, taj dio materijala nije postavio na službene stranice Zadarske županije kako bi u javnosti izbjegao otvaranje novog fronta pred parlamentarne izbore.