Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rekonstrukcija: Sorić ostao pri tvrdnji da je riječ o nesretnom slučaju

31.03.2011. 22:00
Rekonstrukcija: Sorić ostao pri tvrdnji da je riječ o nesretnom slučaju


U spavaćoj sobi stana na trećem zgrade na Meladi Zoran Sorić, koji je u prosincu 2009. godine ubio suprugu Ljubiocu Filipović Sorić te se potom riješio njezina tijela bacivši ga u kontejner, jučer je očevidnoj je ekipi na mjestu događaja još jednom prepričao svoju verziju događaja
U stanu na trećem katu zgrade u Ulici Benka Benkovića u petak u deset sati obavljena je rekonstrukcija okrutnog ubojstva Ljubice Filipović Sorić (37) koje se, prema priznanju ubojice, njezina supruga Zorana Sorića (59), dogodilo 18. prosinca 2009. godine. Sorić je, kako doznajemo, ostao pri svojoj priči koju je 4. prosinca prošle godine ispričao policiji, a jutros je u nazočnosti branitelja Frane Grbića na licu mjesta istražnom sucu Anti Aniću, tužitelju Dušku Beroviću i krim tehničarima istu priču ponovno prepričao.
U spavaćoj sobi podstanarskog stana u kojemu su tada on i pokojna Ljubica stanovali, Sorić je jutros ispričao kako su se tog 18. prosinca on i njegova supruga, danas pokojna Ljubica, posvađali nakon što je ona udarila njihova psa Lifea. Prema njegovoj priči on se sagnuo prema psu, a nju je ljutito odgurnuo. Pokojna Ljubica je oteturala unazad i nespretno pala udarivši pri padu potiljkom o noćni ormarić. Na mjestu je preminula nakon čega je njega uhvatila panika pa je, umjesto da o nesreći obavijesti Hitnu medicinsku pomoć i policiju, ostavivši Ljubičino beživotno tijelo na podu sobe, izišao s psom vani.
Usmrtio suprugu, riješio se tijela i tvrdio da ga je napustila
Nakon šetnje koja je trajala sat, dva, Sorić je odlučio sve prikriti i riješiti se suprugina tijela. Vratio se u stan, a potom je ispraznio sadržaj iz kartonske kutije televizora koju je rastvorio i položio na pod pokraj njezina tijela. Na karton je potom položio deku i Ljubičino tijelo te sve zajedno srolao i oblijepio širokom ljepljivom trakom. Sigurnosti radi sve je još i vezao konopom, izišao iz stana do kontejnera za kućno smeća ispred zgrade, svih pet otvorio redom, te iz onog u kojemu je primjetio da ima najmanje smeća, izvadio još nekoliko vreća kako bi napravio mjesta za suprugino tijelo.
Kontejner je ostavio otvoren i uputio se po tijelo podbočivši pri tom još i ulazna vrata zgrade i stana, otišao u sobu, zamotano Ljubičino tijelo podigao na rame i s trećeg kata zgrade bez lifta spustio do prizemlja. Kad se uvjerio da nema očevidaca oko dva sata u noći, dok je vani snježilo, tijelo je odnio do desetak metara udaljenog kontejnera, ubacio ga unutra i zatvorio. Vratio se u stan gdje je potom uklonio sve dokaze svog monstruoznog čina, oprao podove i posteljinu, a tijekom narednih dva, tri dana riješio se svih Ljubičinih osobnih stvari. Njezinoj malodobnoj kćeri koja je tri mjeseca ranije odselila k ocu u mjesto Dragalić nedaleko Nove Gradiške u telefonskom je razgovoru rekao kako ga je njezina majka napustila te da ne zna gdje je.
Istu je priču ispričao i svim ostalima koji su za Ljubicu pitali, a to je tvrdio i policiji koja ga je nekoliko puta zvala na obavijesni razgovor nakon što je Ljubičina kćer slavonsko-brodskoj policiji prijavila majčin nestanak. Sorić je sve do prosinca prošle godine, kada se odlučio “olakšati dušu” u svojoj pričio bio toliko uvjerljiv da je čak prevario i poligraf. Potraga na deponiju krenula četiri mjeseca kasnije
Nakon što je priznao ubojstvo Sorić je uhićen i pritvoren u zadarski zatvor nakon čega je pokrenuta istraga tijekom koje je istražni sudac Ante Anić ispitao desetke svjedoka te gotovo četiri mjeseca potom policiji izdao nalog za petragu deponija u Diklu gdje se temeljem Sorićeva priznanja pretpostavlja da je završio tijelo nesretne žene. Nalog za potragu koja će prema procjenama doseći i do milijun kuna, započela je svega dva dana nakon što je bespomoćna Ljubičina kćer, 17-godišnja Dolores Filipović, zapalila svijeću za majku pred ulazom na gradsko odlagalište smeća, a pet dana kasnije na deponiju je zagrebačka specijalizirana tvrtka započela bušiti rupe.
U potragu dolazi i GSS
To je osim prekapanja smeća sloj po sloj, jedina moguća metoda potrage, a nakon što se izbuši što je više rupa moguće po metru četvornom, u potragu će se uključiti i gospićki GSS sa specijalno istreniranim psom koji bi trebao pod tonama smeća otkriti tijelo ubijene žene. Iako se deponij intezivno prekapa već danima, na žalost tijelu za sada još uvijek nema traga, a kako se istražni postupak bliži kraju, uskoro se očekuje optužnica protiv Sorića kojega usprkos ustrajnoj priči o nesretnom slučaju tužiteljstvo za sada sumnjiči da je ubojstvo počinio na “točno neutvrđen način”, a isto se navodi i za način na koji se riješio tijela.
Zoran i Ljubica živjeli su u izvanbračnoj vezi osam godina, a svega dva mjeseca prije ubojstva na njegovo insistiranje su vezu ozakonili. Osim u stanu na Meladi stanovali su i u svlasničkom apartmanu u Privlaci koji je Sorić kupio od otpremnine dobivene nakon što je kao pirotehničar splitske tvrtke “Avangard” u eksploziji mine nedaleko Drniša ostao bez lijeve podlaktice. No, iako invalid, Sorić je bio dobra zdravlja i kondicije, a 2008. godine ovjenčan je i srebrom na plivačkom natjecanju za tjelesne invalide.
Njegovi poznanici koje je godinu dana čuvana mračna tajna šokirala reći će kako je bio komunikativan i zabavan, no zahvaljujući Ljubičinoj kćeri koja mu nije povjerovala čak ni kada ju je posjetio u Dragaliću, poveo na večeru i ponudio korektan odnos kakav su imali i dok je ona živjela s njim i majkom u Zadru, policija se pozabavila Ljubičinim nestankom. Jednogodišnja istraga na koncu je rezultirala Sorićevim priznanjem a nakon što je policija započela potragu na deponiju, očekuje se i skori pronalazak ženina tijela kako bi ju njezina kćer mogla dostojanstveno sahraniti.