Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Barišić: Namjera nam je staviti naglasak na strukovno obrazovanje

31.03.2017. 22:00
Barišić: Namjera nam je staviti naglasak na strukovno obrazovanje


Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić posjetio je jučer, u sklopu svog boravka u Zadru, Pomorsku školu. Razgledavanje ove škole poslužilo je ministru i njegovim suradnicima u analizi rada strukovne škole.
– Ovo je uspješna škola, zahvalan sam ravnatelju i njegovom timu na pruženim informacijama. Zanimalo nas je kako su zadovoljni s eksperimentalnim programom za jahte i marine, također kako je s državnom maturom te s nastavkom studiranja. Namjera nam je staviti naglasak na strukovno obrazovanje. Ovo je primjer programa koji je jako uspješan, primjer da naša zemlja ima što ponuditi i na međunarodnom tržištu, kazao je ministar Barišić dodavši kako bi volio da se u tom smjeru nastave programi. Kazao je kako su im dragocjena kritička pitanja, te su dobrodošle sve primjedbe. Ministar i suradnici su obišli nekoliko kabineta gdje su na primjerima vidjeli kako funkcionira nastava u Pomorskoj školi. Ravnatelj škole Svetko Perković pokazao im je uvjete u kojima rade, te se pohvalio ulaganjem u kadar, koji je itekako pomlađen.
Kad je riječ o eksperimentalnom programu za jahte i marine, ravnatelj Perković je kazao kako su s njim počeli prije četiri godine, na zamolbu zajednice. 
– Vrlo brzo smo utvrdili da bi se neke stvari trebale bolje raditi. No, ovdje moram naglasiti kako smo odmah na početku provođenja programa uspostavili suradnju s Dogus grupom. Njima je toliko bilo stalo do toga da su po naše učenike redovito slali kombi i ljude.
Sada smo odlučili pauzirati jednu godinu, dok ne vidimo kako poboljšati program, kazao je Perković. 
Upravo iskustava na terenu pomoć su u reformi obrazovanja, a ministar je napomenuo kako je dosad održano sedam sjednica stručnog povjerenstva. Kazao je kako se radi na prioritetima u obrazovanju, te kriterijima za imenovanje radne skupine. Tu je i akcijski plan, a 11 stručnjaka radi na reformi.
– Ovaj posjet je naš način pomoći reformi, da bi se mogle provesti kurikule stručne reforme. Neki bi sve htjeli preko noći, no smatramo kako je bolje malo-pomalo. Ja dolazim na sjednice koliko mogu, a sve informacije sa sjednica su dostupne na mrežnim stranicama ministarstva, kazao je ministar Barišić.