Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

I iz Zadra u nebo poslani plavi baloni

31.03.2017. 22:00
I iz Zadra u nebo poslani plavi baloni


U zadarskoj udruzi za autizam dugo su se “borili” da zaposle jednog radnog terapeuta u udruzi što im je lani uspjelo, iako tek na pola radnog vremena, a ove se godine nadaju kako bi mogli zaposliti još jednog, ukoliko uspiju sakupiti dovoljno sredstava
Puštanjem u zrak plavih balona jučer točno u 12 sati s Narodnog trga, članovi Udruge za autizam obilježili su Svjetski dan autizma, koji se inače obilježava 2. travnja.
Zadarska udruga jučer je na Trgu postavila i štand s rukotvorinama koje su na radnim terapijama izradile vrijedne ruke njihovih članova. Po promotivnim cijenama sugrađani su mogli kupiti mnoštvo različitih artikala, od keramičkih magneta, ukrasa čak do uskršnjih pogača te su se prikupljali dobrovoljni prilozi za Udrugu. Uz to, svima zainteresiranima podijeljeni su i letci o autizmu kako bi se potakla svijest o integraciji osoba koje boluju od autizma u društvo.
Moto ovogodišnjeg obilježavanje dana svjesnosti o autizmu je: “Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo”.
O samim počecima Udruge i njezinom radu više je rekao predsjednik Ante Armanini.
– Udruga je osnovana 2009. godine, a trenutno brojimo 60 članova, od toga njih 24 iz spektra autizma. Prvih godina udruga se slabo razvijala jer nismo imali vlastiti prostor. Tek 2011. dobili smo prostor kojeg smo adaptirali i intenzivnije počeli s radom, prisjetio se Armanini.
Dugo su se “borili” da zaposle jednog radnog terapeuta u udruzi što im je lani uspjelo, iako tek na pola radnog vremena, a ove godine se nadaju kako bi mogli zaposliti još jednog radnog terapeuta, ukoliko uspiju prikupiti dovoljno sredstava. Trenutno im financijski pomažu Grad Zadar s 10 tisuća i Zadarska županija s 15 tisuća kuna, a imaju i dobrovoljne priloge i financijsku pomoć fizičkih osoba. Također, javljaju se na natječaje koje raspisuju velike tvrtke.
Važno je, dodaje Armanini, posebice kod djece s autizmom s terapijom i radom početi od najranije dobi.
U ovom trenutku u Hrvatskoj postoji 14 udruga u isto toliko gradova, a sve su, uključujući zadarsku, članice Saveza za autizam Hrvatske. Kako saznajemo od Armaninija imaju jako dobru međusobnu podršku i koordinaciju, no najveći problem s kojim se u Hrvatskoj suočavaju je dijagnostika autizma.
– U Hrvatskoj ne postoji dijagnostički centar za utvrđivanje autizma. Za to je potreban multidisciplinarni pristup i ne jedna, već više grana medicine. Drugi problem je što nemamo dovoljno razvijen rani sustav intervencije. To znači da sva neurorizična djeca, kojih se rađa negdje oko 10 posto, ne samo ona s autizmom, u ranijoj dobi krenu u tretman kako bi se nekoliko mjeseci kasnije moglo utvrditi o čemu je riječ i krenuti s radom i terapijama kako bi se nedostaci ispravljali. Zadar ima Kabinet za ranu intervenciju, ali rade na projektima koji traju tek godinu dana, financiraju ih Grad i Županija po pola. Ljudi su zaposleni na određeno vrijeme ne znaju hoće li raditi tamo dogodine, a to bi se trebalo sustavno riješiti preko Ministarstva zdravstva da se Kabinet, odnosno rana intervencija prizna kao grana medicine, pojasnio je Armanini.