Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Riječka Dezinsekcija ponovno će vršiti dezinsekciju i deratizaciju Zadra

31.03.2017. 22:00
Riječka Dezinsekcija ponovno će vršiti dezinsekciju i deratizaciju Zadra


Dezinsekcija Rijeka ponovno će voditi bitku protiv komaraca na području Grada Zadra. Naime, odluka o odabiru poslova obvezne preventivne dezinsekcije i deratizacije bila je jedina točka jučerašnja 31. sjednice Gradskog vijeća Zadra. Obrazloženje točke, koja je neočekivano postala “vruća” tema, resorna pročelnica Ivana Vanjak prepustila je svom zamjeniku Anti Babiću. Prije dva tjedna, ta je točka dnevnog reda povučena sa sjednice GV Zadra jer vijećnicima nije bilo jasno zašto je iz javnog nadmetanja bila isključena zajednička ponuda tvrtki PECTO, ID EKO i Veterinarske stanice VETAM, s obzirom na sve uređaje kojima raspolažu. Povjerenstvo je međutim utvrdilo da sukladno uvjetima natječaja, koje određuje Zavod za javno zdravstvo Zadar, spomenute tvrtke ne udovoljavaju minimalnim tehničkim zahtjevima te je posao povjeren tvrtki Dezinsekcija iz Rijeke. U raspravi na sjednici, donesena je odluka da se izvrši dodatna provjera uređaja kojima raspolaže zajednica ponuditelja jer je iznesena informacija da su uređaji Swingfog SN 101 M višenamjenski, odnosno da mogu obavljati i tzv. UVL aplikaciju.
– Povjerenstvo je pribavilo Izjavu – atest od tvrtke Ferlin d.o.o., zastupnika za prodaju uređaja marke Swingtec u koje spada uređaj Swingfog SN 101 M. Posebno napominjemo da se uređaj Swingfog SN 101 M uz primjenu visokoučinkovite glave može koristiti za vodotopive pripravke za prskanje, odnosno orošavanje. S ovim podatkom Povjerenstvo je upoznalo Zavod za javno zdravstvo Zadar i ponovno postavilo pitanje, udovoljavaju li navedeni uređaji, s obzirom na činjenicu da imaju dodatnu opremu, odnosno visokoučinkovitu glavu za vodotopive pripravke, uvjetima natječaja. No, Zavod za javno zdravstvo je ustvrdio da ne zadovoljavaju jer ti uređaji vrše toplo zamagljivanje, a ne hladno kako je to propisano Provedbenim planom, rekao je Ante Babić.
Oporbeni dvojac Akcije mladih Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša ustali su na noge upozoravajući na dogovor da se za ovu rašomonijadu nabavi mišljenje Veterinarske uprave Ministarstva zdravstva, ali da to vladajući nisu osigurali. Marko Pupić Bakrač optužio je prvog čovjeka Zavoda za javno zdravstvo dr. Zorana Škrgatića za “kombinacije” s riječkom Dezinsekcijom, a u prilog su istaknuli i mišljenje resornog odbora u kojem je za Dezinsekciju glasovao samo jedan član, dok su tri bila suzdržana.
Da nema potrebe za drugim mišljenjem, najplastičnije je objasnila HDZ-ova vijećnica Elvira Sterle. Ona je, budući da vodi farmu krava na Bokanjcu, pribavila mišljenje resornog ministarstva koje je naglasilo da je zadnja riječ u ovome ipak na Zavodu za javno zdravstvo.
– To ste vi, budući da ste veterinar i čak veterinarski inspektor, trebali znati. Stoga nije potrebno inzistirati na drugom mišljenju jer je zakon definirao Zavod za javno zdravstvo koji kao struka, propisuje uvjete natječaja, obratila se svom kolegi Marku Pupiću Bakraču Elvira Sterle.