Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Eduardu Lergi godina dana zatvora

30.04.2016. 22:00
Eduardu  Lergi  godina  dana  zatvora


Kazna je minimalna, a uvjetovana je i činjenicom da Lerga nije bio osuđivan, kao i da skrbi o djeci i ostalim članovima svoje šire obitelji
Eduard Lerga nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora jer  je više puta, od travnja do prosinca 2012. godine, preprodavao  marihuanu na zadarskom području. Kako je u obrazloženju presude kazala sutkinja Ana Zrilić kazna je minimalna, a uvjetovana je i činjenicom  da Lerga nije bio osuđivan, kao i da skrbi o djeci i ostalim članovima svoje šire obitelji. Iznos od 19 tisuća kuna, kako je rekla sutkinja, koji je pronađen i oduzet Lergi tijekom istražnog postupka bit će uplaćen u Proračun RH.
Tijekom dokaznog postupka Aleksandra Vidas, bivša Lergina supruga  i majka njihovo dvoje zajedničke djece, potvrdila je da se njezin nekadašnji muž skrbi o svima koji žive u zajedničkom stanu, a to su još i njegov brat te nećak.
Lerga, kako je kazala Vidas, povremeno radi soboslikarske radove i tako zarađuje za život, dok neki od članova zajedničkog kućanstva ostvaruju pravo na socijalnu pomoć. Tijekom dokaznog postupka Lerga je  priznao krivnju za kazneno djelo preprodaje, a na kraju dokaznog postupka je izrazio i žaljenje zbog situacije u koju se doveo. Lergin odvjetnik  Frane Grbić je tijekom svoje završne riječi kazao kako je njegovom branjeniku utvrđeno da je počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret,  ali i kako je u to vrijeme bio u teškoj financijskoj situaciji.
– Iz iskaza svjedoka proizlazi kako je nakon događaja vodio život koji je  bio u suglasju sa zakonom, te skrbio za svoju obitelj kao soboslikar, rekao je odvjetnik Grbić. Ovom prilikom odvjetnik je podsjetio na sudski  presedan iz prakse koji je imao kao branitelj kada je za približno isto kazneno djelo Vrhovni sud preinačio bezuvjetnu kaznu zatvora od 2 godine  na uvjetnu zatvorsku kaznu.
Inače, Eduard je jedan od braće Roberta Lerge (47), koji je prije godinu  dana preminuo u zadarskoj Općoj bolnici, nakon čega je njegova obitelj  izrazila sumnju da je stradao uslijed premlaćivanja u zatvoru. Zatražili su  obdukciju, kojom je utvrđeno da je Robert Lerga umro prirodnom  smrću od gnojne upale pluća. Ovaj Zadranin je u bolnicu dovezen iz zatvora, u kojem je bio pritvoren na jednomjesečni zatvor zbog verbalnih  prijetnji gradonačelniku Božidaru Kalmeti.