Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Opušci se u moru razgrađuju čak pet godina!

30.04.2016. 22:00
Opušci se u moru  razgrađuju čak  pet godina!


– Veliki problem uočen je s opušcima bačenim diljem plaže i šume. Opušci se u moru razgrađuju 5 godina dok se na kopnu razgrađuju i više od 15 godina. Stručnjaci navode da se na hrvatskom dijelu Jadrana godišnje odbaci 500 milijuna opušaka, koji se potom pronalaze u želucima ptica, riba, kitova, kazala je Atana Grbić iz Eko Zadra
Stotinjak ekološki osviještenih Zadrana u najvećem broju s  Puntamike, i ne samo Zadrana, okupilo se u subotu na Puntamici, na  drugom dijelu ovogodišnje akcije udruge Eko-Zadar “Zelena čistka 2016  – jedan dan za čist okoliš”, a čistili su plažu od raznog otpada, na Puntamici, sjeverno od svjetionika. Akcija je održana tjedan dana kasnije od  planiranog zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Osim čišćenja oslikavali su se betonski blokovi porukama najmlađih.
Projekt je podržao i Grad Zadar u suradnji sa Zadarskom županijom,  Čistoćom d.o.o. i Liburnijom d.o.o. Prvi dio akcije održan je 22. travnja  na više lokacija na području županije, u park šumi kod mjesta održavanja benkovačkog sajma, u Parku prirode Vransko jezero, u gradu Pagu, u  Vlašićima, Kolanu, Tkonu, Novigradu, mjestu Rupalj te na području grada Nina koji su volonteri čistili u više navrata tijekom proteklog tjedna.
U subotu je prikupljena tona krupnog otpada, 100 kilograma PET – otpada, 60 kilograma papira te infektivni otpad. U akciji su sudjelovali  učenici i učenice OŠ Šimuna Kožičića Benje, članice i članovi udruge Nada, Kluba atletskih veterana, volonteri Volonterskog centra te članovi  HSP AS.
– Veliki problem uočen je s opušcima bačenim diljem plaže i šume.  Opušci se u moru razgrađuju 5 godina dok se na kopnu razgrađuju i više  od 15 godina. Stručnjaci navode da se na hrvatskom dijelu Jadrana godišnje odbaci 500 milijuna opušaka, koji se potom pronalaze u želucima  ptica, riba, kitova i drugih morskih organizama. Osim toga, UV zrake potiču razgradnju celuloznih vlakana iz opušaka koje su sastavom slične  plastici koji prelaze u zemlju i površinske vode pa i na taj način predstavlja opasni otpad. Plaža na Puntamici predivan je dio grada u kojem je  učestlo viđen otpad “ljubavnih gnijezda” naših sugrađana. Velika količina upotrebljavanih prezervativa i vlažnih maramica ukazuju na brigu  o zdravlju, međutim ne i na brigu o našem okolišu. Apeliramo stoga na  sve korisnike, kako plaže Puntamika, tako i ostalih plaža, da svoj otpad  ponesu sa sobom ili odlože u kante za smeće, naglasila je najdugovječnija predsjednica Eko-Zadra Atana Grbić.
Iz udruge zahvaljuju svim sudionicama i sudionicima te sponzorima  akcije: Soniku, Kauflandu i Beach baru Bamboo.
Na području grada Zadra akcija se održala na plaži Puntamika, sjeverno od svjetionika, tjedan dana kasnije zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Akciju su organizirali udruga „Eko-Zadar” i Grad Zadar u suradnji s  Zadarskom županijom, Čistoćom d.o.o. i Liburnijom d.o.o. Osim  čišćenja oslikavali su se betonski blokovi porukama najmlađih.