Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Promocija Ugljana kao otoka maslina i maslinarstva

30.04.2016. 22:00
Promocija  Ugljana kao  otoka maslina i  maslinarstva


– Osim što promičemo maslinarstvo, kojim se posljednjih godina bavi sve više ljudi, osobito mladih, obogaćujemo turističku ponudu, posebno u ranoj predsezoni, kazala je direktorica Turističke zajednice Ugljana Dražena Strihić
Prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda, Vojko Škopić iz  Ugljana pobjednik je četvrtih Dana maslinova ulja Ugljan 2016. Dugo i  treće mjesto zauzela su istarska ulja OPG-a Valtera Škrinajra i Miomira  Klimana.
Diplome za ekstra djevičansko ulje dobili su Božica Kliman za ulje iz  Ugljana, Davor Vrcan iz Zagreba za ulje iz Istre i Nikša Ivanac za ulje iz  Ugljana, a prema izboru publike, najbolja ulja proizveli su Davor Vrcan,  Berislav Maštruko i Ivan Saraga.
Ocjenjivali struka i publika
Zahvalnice za sudjelovanje u natjecanju u kvaliteti maslinova ulja primili su Oliver Miletić, Anastazio Marko Benić, Berislav Maštruko, Vojko  Štrmelj, Silvijo Strihić, Marinko Mekelenić, Melani Bakota, OPG Denisa  Barića, Ivan Saraga, Tomislav Alavanja, Nedo Milin, Sandi Karlović i Lovran Jurač.
Kako je u uvodnoj riječi naglasila direktorica Turističke zajednice  Ugljana Dražena Strihić, cilj ove već tradicionalne proljetne manifestacije jest promocija Ugljana kao otoka maslina i maslinarstva koje broji više  od 2000 godina.
– Ove godine prikupljeno je 19 uzorka ulja, osim naših, ugljanskih, na  analizu su stigla ulja iz Istre, iz Neviđana na Pašmanu te s otoka Iža i  Brača. Budući da je svake godine sve više ulja na analizi, a i posjetitelji  pokazuju velik interes za našu manifestaciju, odlučili smo da svih 19  uzoraka ulja ocijeni i publika i, kao što se često događa, ukus stručnjaka i  amatera, konzumenata, nije se podudario. Ali u tome i jest čar ovakvih  natjecanja i druženja. Osim što promičemo maslinarstvo, kojim se posljednjih godina bavi sve više ljudi, osobito mladih, obogaćujemo turističku ponudu, posebno u ranoj predsezoni, kazala je direktorica Strihić.
I popratni program osmišljen je tako da zadovolji ukuse i interese  struke i posjetitelja, domaćih, ali i turista koji prvosvibanjske praznike  provode na Ugljanu. Tako je nakon uvodnog dijela i pozdravnog slova  mag. ing. agr. Šime Marcelić održao predavanje na temu “Skladištenje i  čuvanje maslinovog ulja”, a članovi Udruge Olea organizirali su vođenu  degustaciju na kojoj su posjetitelji doznali kako se kuša ulje, na što treba  obratiti pozornost u mirisu i okusu te uočiti razliku između dobrog i  lošeg ulja.
Izložba Silvijane Dražović
Kao poseban gost, izložbom “S Oliverom u 16.00” publici se predstavila zadarska slikarica Silvijana Dražović, koja je naglasila kako su izložena  djela na temu masline nastala vrlo spontano.
– Mišljenja sam da mi umjetnici uvijek trebamo pratiti ovakve događaje. Znam koji sam ja uložila trud u sve ovo, a mogu misliti koliki je  vaš trud stvarajući i živeći na otoku. Slike su postavljene u jednom cikličnom kontekstu koji prati maslinu od cvjetanja, listanja, pupanja… da  bi se na kraju odmorila na nekom pijatu ili žlici, uz neki predmet koji je  dio naše kulture i tradicije. Ovo nije posvećeno meni, mom trudu i talentu, ove su slike posvećene vama, svemu vrijednom što vi na našim otocima radite. I zato ja zahvaljujem vama, rekla je Silvijana Dražović i dodala  kako će jednu sliku darovati u humanitarne svrhe, a TZ-u mjesta Ugljan  prepušta da odabere kome će biti namijenjena.
Dane maslina, koji su održani u petak, 29. travnja u Domu kulture u  Ugljanu, organizirale su, uz potporu Općine Preko, Turistička zajednica  mjesta Ugljan i Udruga Olea iz Zadra, a sponzorirali lokalni ugostitelji,  trgovačke kuće te udruge Điran, Idro i Aria.


Festival Otočnih proizvoda


U sklopu Dana maslinovog ulja održava se i festival otočnih proizvođača, a ove godine predstavili su se OPG Otavijević iz Sutomišćice s uporabnim predmetima od  maslinova drveta, Rozalinda Banić iz Kraja s ovčjim sirom, likerima, rakijama i  džemovima s oznakom Hrvatski otočni proizvod, Vesna Zalović iz Tkona s džemovima, rakijama i prirodnom kozmetikom, također s oznakom Hrvatski otočni proizvod,  Marina Zelić iz Ugljana s ručno izrađenim uporabnim predmetima i kozmetikom od  aromatičnog bilja, Vojko Škopić s maslinovim uljem te Dajana Šarin sa suvenirima  izrađenima u tehnici decoupage.