17 °C
Online izdanje
Utorak, 27.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Sport
RSS feed
Današnji broj
Sport
Povratak
luka banic bilder -------
Piše: Andrija Dešpoja

Luka Banić treći juniorski bodybuilder države

 

-- Podnaslov

Ovo nam je drugi put da smo sudjelovali na državnom prvenstvu i ovaj put smo se vratili prezadovoljni, jer je naš mladi Luka Banić osvojio brončanu medalju, a ja sam u svojoj kategoriji (body fitness) završio na šestom mjestu - kaže predsjednik i trener u klubu Blaženko Mrkić

 

-- Tijelo

ZADAR - Bodybuilding ili na hrvatski prevedeno izgrađivanje tijela u Hrvatskoj i cijelom svijetu sport je koji privlači sve više znatiželjnika. To se ne može konkretno reći i za Dalmaciju, jer osim u Zadru na bodybuilding klub se ne može naići. Taj jedini svjetionik bodybuildinga u najužnijoj hrvatskoj regiji nalazi se u Petrčanima u sklopu hotela Pinija, gdje već nepune tri godine djeluje Bodybuilding klub Zadar. Pod vodstvom predsjednika kluba Blaženka Mrkića svakodnevno vježba još 50-ak zaljubljenika u ovaj sport, a osim samog vježbanja upustili su se i u natjecanja na kojima su postigli zapažene rezultate. Za to je najviše zaslužan najbolji zadarski, ali i dalmatinski bodybuilder Luka Banić koji je na nedavno održanom bodybuilding prvenstvu Hrvatske u kategoriji juniora preko 75 kg osvojio odlično treće mjesto.

- Ovo nam je drugi put da smo sudjelovali na državnom prvenstvu i ovaj put smo se vratili prezadovoljni, jer je naš mladi Luka Banić osvojio brončanu medalju, a ja sam u svojoj kategoriji (body fitness) završio na šestom mjestu. Oduševljeni smo s tim postignućem koje nam je dalo poticaj za još žešći rad i napredak u ovom malo poznatom sportu - kazao je predsjednik kluba i trener Blaženko Mrkić.

Osjećaj sreće

Bodybuilding se kod laika najviše povezuje s prenapumpanim tijelima kao u američkog glumca Arnolda Schwarzenegera. Koliko ima istine u toj tvrdnji?

- Neki će to reći, ali iz njihovih usta izvire teško neznanje. Bodybuilding je stil života koji počiva prvenstveno na zdravlju. U tom se sportu trening upotpunjuje s prehranom. Svi mi koji se bavimo tim sportom ne možemo odoljeti tom osjećaju sreće nakon svakog treninga. Opće je poznato da se nakon bodybuilding treninga oslobađa serotonin ili tzv. hormon sreće koji je neophodan svakom ljudskom biću da bi normalno funkcioniralo. Znači u bodybuildingu nema mjesta za tjeskobu i depresiju nego samo možete naići na zadovoljne i sretne ljude - pojasnio je Mrkić.

Vi ste nastupali u body fitness kategoriji, dok je mladi Banić nastupao u bodybuildingu. Koja je razlika između tih kategorija?

 - U ovom sportu postoje dvije kategorije koje imaju različite ciljeve. U bodybuildingu je cilj postići što veću i definiraniju mišićnu masu te se sam natjecatelj ne ograničava težinom. U drugoj kategoriji koja se zove body fitness cilj je postići skladnost tijela, a ujedno se ograničava visinom i težinom. Upravo u toj kategoriji i ja nastupam, dok je Luka Banić u bodybuilding kategoriji. Znači ne svodi se sve u ovom sportu na neumoljivo pumpanje tijela nego se teži jednoj usklađenosti tijela i psihe - razlučio je tajne ovog sporta Mrkić.

Jedini u Dalmaciji

Kakav je položaj bodybuildinga u hrvatskoj sportskoj obitelji? Kakva je perspektiva ovog sporta u Hrvatskoj?

- Bodybuilding je sport koji se progresivno razvija u svijetu i Hrvatskoj. Sve je više zainteresiranih s čime se dobiva i sve veća masovnost u natjecateljskom dijelu ovog sporta. Malo je jedino zabrinjavajuće što u Dalmaciji osim nas nema drugog kluba. U Hrvatskoj prednjače zagrebački i bjelovarski klubovi, a općenito se nalazimo pod okriljem Hrvatskog olimpijskog odbora iako još nismo olimpijski sport.

Gdje se u svemu tome može smjestiti Bodybuilding klub Zadar?

- Naš cilj je da u bližoj budućnosti u našem klubu bude barem desetak stalnih natjecatelja za prvenstva Hrvatske i međunarodna natjecanja. Po tom pitanju iz godine u godine smo sve brojniji. Ove godine smo uz Banića i mene poveli i jednog veterana i mladu djevojku koji će sigurno na sljedećim natjecanjima biti kompetitivni. Ipak trenutačno naš najjači izdanak je još uvijek junior Luka Banić koji 6. lipnja ima važan nastup na jakom međunarodnom natjecanju u Bihaću - za kraj će Mrkić.

A. DEŠPOJA

 

-- Okvir

Osobni trener za 250 kn mjesečno

 

 Potencijalnim interesentima za ovaj sport nudite osjećaj sreće i zadovoljstva te definiciju tijela kakvu se samo poželjeti može.

- Tako je. Prvenstveno promoviramo zdrav život za što je potrebno tek rekreativno bavljenje fitnessom. Ljudi nam dolaze s različitim problemima, ponajviše zdravstvene prirode, i nakon nekog vremena provedenog kod nas gdje prođu rad po našem programu zauvijek ostaju naši članovi. Između ostalog priželjkujemo što više novih članova koji će dobiti sve što im je potrebno da bi riješili svoje razne probleme. U 300 četvornih metara klimatiziranog prostora nudimo svu raskoš našeg sadržaja uz mogućnost osobnih treninga za samo 250 kn mjesečno.

 

-- Slika

NATJECANJE - Luka Banić u akciji

 

-- Slika

BRONČANI JUNIOR - Luka Banić

 

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr