Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Najmlađi kandidat za načelnika: Tulum ‘na zidiću kraj butige’

Autor: Dragana Glavočić

31.05.2009. 22:00
Najmlađi kandidat za načelnika: Tulum ‘na zidiću  kraj butige’

Foto: Adam VIDAS



Trenutačno se društveni život mladih Prečana, upozorava on, svodi na izlaske u kafiće, a kako se ni tamo odnedavno ne smije pušiti, tada radije za svoju zabavu biraju dobro poznato mjesto “na zidiću kraj butige” – Da sam ja načelnik, prvo bih omogućio rad kafića do jutra te otvaranje novih diskoklubova, kaže Domagoj Gregov


Na nedavno  održanim lokalnim izborima  za načelnika Općine Preko  kandidirao se devetnaestogodišnji Domagoj Gregov,  elektroinstalater koji trenutačno radi kao keramičar.  Riječ je o vjerojatno najmlađem načelničkom kandidatu na netom održanim izborima. Kako je Domagoju  sinula ideja da “uplovi” u  svijet politike, ispripovijedao  nam je on sam.
Neočekivanih 13 posto
– Nekoliko dana prije nego  su se kandidacijske liste trebale predati, krenula je priča  s društvom nakon tri-četiri  pive pao je prijedlog kako bih  se mogao kandidirati za  načelnika Općine Preko. Dobio sam službenu listu na  kojoj je trebalo prikupiti 100  potpisa. Tijekom iduća dva  dana uspio sam prikupiti potrebne potpise. Dovoljno mi  je bilo prošetati se rivom i svi  su potrebni potpisi brzo bili  na broju, kazao nam je Domagoj.
Bez uložene kune u predizbornu kampanju, bez dijeljenja kemijskih olovaka i  upaljača sa svojim imenom i  likom te bez ijednog  održanog predizbornog skupa Domagoj je na izborima  osvojio čak neočekivanih 269  glasova. Budući da je Domagoj osvojio 13 posto glasova, ostvario je pravo na  naknadu troškova izborne  kampanje koju dobiju kandidati koji su osvojili više od  10 posto glasova. U Domagojevu slučaju ta naknada  iznosi 5.000 kuna.
– Dobijem li, doista, ovu  lijepu svotu novca, svojim ću  se vjernim glasačima odužiti  dobrim tulumom ‘na zidiću  kraj butige’, obećao je Domagoj.
Oni koji su svoje povjerenje  na proteklim izborima dali  Domagoju, uglavnom su,  mišljenja je naš sugovornik,  mladi ljudi u Preku koji ga  poznaju. Isto tako, Domagoj  smatra da su za njega glasali i  oni koji su ove godine postali  punoljetni te ostvarili pravo  izlaska na birališta.
 Obitelj bez komentara
Svojom kandidaturom na  lokalnim izborima Domagoj  je želio pokazati i dokazati da  se svatko može prijaviti za  načelnika, bez obzira na dob i  stručnu spremu. Što se, pak,  tiče njegove obitelji, Domagoj nam kaže da baš i nisu  komentirali njegovu kandidaturu.
Da je kojim slučajem ovaj  devetnaestogodišnjak 19.  svibnja sjeo na stolicu prvog  čovjeka Općine Preko, prvo  što bi napravio bilo bi zalaganje za poboljšanje  društvenog i noćnog života  njegova mjesta.
– Općinska vlast jedino u  što ulaže jest infrastruktura.  Ako se mladi i požale da  nemaju pravo sportsko igralište, tada im se spočita da  imaju na raspolaganju školsko igralište. No, ovo mjesto  zaslužuje pravo igralište koje  nije u sklopu škole i gdje bi se  svi mladi mogli baviti sportom, tvrdi Domagoj.
Trenutačno se sav društveni  život mladih Prečana, upozorava on, svodi na izlaske u  kafiće, a kako se ni tamo  odnedavno ne smije pušiti,  tada radije za svoju zabavu  biraju dobro poznato mjesto  “na zidiću kraj butige”.
– Da sam ja načelnik  Općine Preko, prvo bih obogatio noćni život Preka koji  uključuje rad kafića do jutra i  otvaranje novih diskoklubova, dodao je na kraju Gregov.
No, bez obzira na suhoću  društvenih događanja u Preku, ovaj mladi elektroinstalater ističe da nikad ne bi  mogao napustiti svoje mjesto  i život na otoku.