Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

S pola milijuna kuna ne možemo u Premijer ligu

Autor: Šime Ćurko

31.05.2009. 22:00
S pola milijuna kuna ne možemo u Premijer ligu

Foto: Vedran SITNICA



Očekuju nas razgovori s Gortanom o produženju ugovora. Nadam se pozitivnom ishodu jer bez novca koji dobijemo od Gortana sljedeće sezone bit će vrlo teško
Perislav Zrilić, predsjednik Zadar Gortana, u svojevrsnoj odjavi sezone koju su Zadrani završili na osmom mjestu Prve Dukat lige imao je nešto reći o tvrdnji nižepotpisanog autora teksta da “Uprava nije odredila ciljeve u prošloj sezoni.”
– Lako je odrediti ciljeve kad imate novac. Mi smo krenuli u sezonu s onim što smo dobili od Grada Zadra, a to je 420.000 kuna, od čega pola novca vratimo Gradu budući da plaćamo korištenje dvorane Mocire. Pred početak sezone s tvrtkom Gortan potpisali smo ugovor o sponzoriranju nakon kojeg nam je Gortan postao generalni sponzor bez kojeg bismo teško izgurali sezonu. Uz još nekoliko manjih sponzora naš je proračun ove godine oko pola milijuna kuna. S obzirom da igramo Prvu Dukat i Treću ligu te nekoliko liga s mlađim kategorijama, ne znam što se s tim novcem može posebno planirati osim nekako spajati kraj s krajem – rekao je Zrilić i ponudio svoju ocjenu sezone.
– Kad je riječ o seniorima, ne možemo biti zadovoljni. Ova momčad vrijedi više od osmog mjesta. Prvi dio sezone igrali smo puno bolje, ali smo zato u proljetnoj polusezoni, posebno pri kraju dosta pali u formu. Igrači u nekim utakmicama kao da su se previše opustili. Šteta, mogli smo biti nekoliko mjesta bolje plasirani.
Koji je razlog opuštanju igrača?
– Ne znam, ali ne zamjeram im previše. Činjenica jest da oni nisu profesionalci budući da nitko od njih ne može živjeti od rukometa. Osim rukometa većina ima i drugih prioriteta, onih od kojih mogu zaraditi za svoju egzistenciju. Kad je bilo očito da ne možemo u borbu za sam vrh, logično je bilo i malo opuštanje. Nažalost, mi kao Uprava u financijskom dijelu igrače nismo mogli previše motivirati.
Ipak, većina igrača dobiva honorar.
– To je istina, ali ti su iznosi toliko minimalni da nisu vrijedni spomena. To je zaista običan honorar, a ne plaća.
Ima li zaostataka u isplati igrača?
– Dužni smo honorare za dva mjeseca. Jedan ćemo isplatiti, a za drugi nisam siguran.
Može li se postojeća financijska situacija promijeniti?
– Vjerujem da može. No, većina ljudi ne shvaća da je za sport, a posebno rukomet, u Zadru teško tražiti novac. Ja uvijek kažem, ako ima zainteresiranih ulagača u klub i ako smo im mi kao Uprava problem, ja ću se prvi povući. Vrata su otvorena svakome tko svojim novcem može jamčiti da će klub napredovati.
Koliko Zadru treba za Premijer ligu?
– S milijun kuna bili bismo u gornjem dijelu ljestvice Premijer lige. No, dok ne dođemo do tih brojki očekuju nas razgovori s Gortanom o produženju ugovora. Nadam se pozitivnom ishodu jer bez novca koji dobijemo od Gortana ne znam kako ćemo zatvoriti sljedeću sezonu.
Koji je najveći dobitak Zadra u protekloj sezoni?
– Rad s mladima. U situaciji kada nam je proračun takav kakav jest najvažnije je okrenuti se mlađim kategorijama. I sljedeće sezone želimo igrati Treću ligu uz kojoj bi nastupali kadeti, želimo nastaviti sa svim natjecanjima u kojima smo do sada sudjelovali.
Onda, vratit ćemo se na početak. Kakvi su planovi za sljedeću sezonu?
– Rekao sam, ne možemo govoriti o planovima bez da znamo s koliko novca raspolažemo.


 MOMČAD


Za Zadar Gortan su nastupili: Ivan Cota, Jakov Svorcina, Frane Đikić, Siniša Meštrić, Ivan Buovac (137 golova), Kristijan Brkljača (92), Anđelo Žeravica (82), Natko Merhar (71), Ivan Mijolović (63), Josip Peša (54), Damir Samaržija (44), Nino Jerak (39), Josip Vučetić (7), Tonći Marinović (6), Ivan Šimičević (5), Bruno Franković (5), Roko Marin (2), Ive Miletić (2), Duje Čulina (1), Marin Turić (1), Stipe Torbarina, Ivan Čirjak, Matej Maruna, Toni Čubrić, Toni Vidak, Dino Peronja, Ivan Barišić.




 TEŠKE OZLJEDE JERAKA I ŽERAVICE


Planove Zadra uvelike su poremetile dvije teške ozljede. U 9. kolu na gostovanju u Trogiru stradalo je koljeno Nina Jeraka, koji je nakon toga završio na operaciji prednjih križnih ligamenata. Za Jeraka je sezona završila u Trogiru, a za Anđala Žeravicu, odličnog kružnoga napadača u 18. kolu u domaćoj utakmici s Kaštelima. Žeravica je takođe morao na operaciju i njemu su stradali prednji križni ligamenti i to pred utakmicu četvrtfinala Kupa s Perutninom PIPO IPC-om. Mnogi su danas spremni potvrditi da bi Zadar sa Žeravicom u momčadi (s Jerakom da i ne govorimo) pobijedio Čakovčane i izborio plasman u polufinale Kupa.


 AFIRMACIJA TROJICE IGRAČA


Roko Paleka, trener, zadovoljan je proteklom sezonom.
– Dojam je pokvarilo to što smo na kraju pali na osmo mjesto, a s pobjedom protiv Đakova u posljednjem kolu mogli smo biti nekoliko mjesta bolje plasirani. Realno bi bilo da smo prema prikazanom sezonu završili među prvih pet momčadi. Najviše problema smo imali prošlo ljeto kad je otišlo dosta igrača, a nije bilo puno vremena za uigravanje novih igrača. Taman kad smo uhvatili pravu formu, dogodila nam se ozljeda Jeraka. Budući da smo ionako imali sužen izbor igrača izostanak Jeraka za nas je bio veliki udarac. Raspored je bio takav da smo u prva dva kola još nedovoljno spremni igrali protiv Buzeta i Crikvenice. Kasnije se pokazalo da su to bile dvije najjače momčadi u ligi – ističe Paleka. Najvažnija stvar u sezoni za Paleku je afirmacija tri mlada igrača.
– Možemo reći da smo u Ivanu Cotu, Natku Merharu i Ivanu Mijoloviću dobili tri mlada igrača koji su znatno napredovali. Nekoliko dobrih utakmica odigrao je i Josip Vučetić, a pohvalu za borbenost zaslužuju Ive Miletić i Ivan Šimičević.
Zadar je u Kupu izbacio prvoligaša Splita i ostao na korak od eliminacije čakovačke Petutnine.
– Te su utakmice pokazale potencijal naše momčadi, ali za nešto više treba kontinuiteta. Mi ga ove sezone nismo imali i zato smo završili u donjem dijelu ljestvice. Ne tražim alibi za taj rezultat, jednostavno uz neke objektivne poteškoće bilo je i nekih naših slabosti. Kad smo izgubili od Pipa u Kupu, sezona je za nas praktički završila. Bilo je teško okupiti igrače na treninzima i zato smo ostali bez nekih bodova koje bismo, da smo bili kompletni, sigurno uzeli.
Ostajete li trener i sljedeće sezone?
– Ne znam. O tome kao ni o izgledu momčadi s Upravom kluba još nisam razgovarao.


 ZADAR OD 2001.


2001./02. Prvaci Druge lige, ispali u kvalifikacijama za Prvu ligu.
2002./02. U Drugoj ligi osvojili drugo mjesto (bod manje od prve Cetinke).
2003./04. Prvaci Druge lige (21 pobjeda, 1 poraz); kroz kvalifikacije ušli u Prvu ligu (eliminirali Umag, Bjelovar i Prelog); četvrtfinale Kupa (poraz od Zameta na sedmerce).
2004./05. Pretposljednji (15.) u Prvoj ligi; ispali u kvalifikacijama za Prvu ligu od Solina i Poreča.
2005./06. U Drugoj ligi osvojili 10. mjesto tek nakon što je Krilnik kažnjen oduzimanjem šest bodova.
2006./07. U Drugoj ligi osvojili 2. mjesto.
2007./08. Prvaci Druge lige sa 19 pobjeda i tri poraza. U kvalifikacijama za Premijer ligu u Bjelovaru ispali od Umaga i Bjelovara. Izborili ulazak u Prvu Dukat ligu.
2008./09. Osmi u Prvoj Dukat ligi. Plasirali se u četvrtfinale Kupa u kojem su ispali od Perutnine PIPO IPC-a