Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Benkovac: Od 36, HDZ vlast osvojio u 22 mjesna odbora

Autor: Velimir Brkić

31.05.2010. 22:00
Benkovac: Od 36, HDZ vlast osvojio u 22 mjesna odbora

Foto: Velimir BRKIĆ



Od ukupno kandidiranih 28 mjesna odbora HDZ nije pobijedio u šest i to u Bruškoj, Rodaljicama, Bulićima i Nadinu gdje je izgubio od nezavisnih lista, dok je u Benkovačkom Selu za samo jedan glas izgubio od HSP-a i u Proviću od SDP-a za dva glasa
Na nedjeljnim izborima za 36 vijeća mjesnih odbora na području grada Benkovca od ukupno 15.469 birača glasovalo je njih svega 1.606, odnosno tek 10,4 posto birača upisanih u biračke liste. Od 1.606 glasačkih listića nevažećih je bilo 37 listića ili 2,3 posto.
Politički minorni i biračima gotovo nevažni izbori, neinformiranost, izostanak plakatiranja i predizbornih kampanja, apatija, nezainteresiranost i izbori do izbora, zasigurno su glavni uzorci sve manjeg broja birača. Međutim, i ovi su izbori još jednom potvrdili da se biračke liste na području ovog multinacionalnog grada što prije moraju ažurirati.
U Benkovcu ima 41 mjesni odbor. Međutim, za vijeća mjesnih odbora Brgud, Dobra Voda, Gornje Biljane, Kožlovac i Podlug uopće nisu bile prijavljene kandidacijske liste te u tim naseljima nisu ni održani izbori.
HSP pobijedio u Benkovačkom selu, SDSS u Karinu
Od 36 mjesnih odbora HDZ je apsolutnu vlast osvojio u 22 mjesna odbora. SDSS je osvojio vlast u dva mjesna odbora, u Donjem Karinu i Kolarini. HSP će obnašati vlast u Benkovačkom Selu, a SDP u Proviću. Nezavisne liste imat će vlast u čak 10 mjesnih odbora i to u Bruškoj, Nadinu, Tinju, Bulićima, Donjem Kašiću, Gornjim Ceranjima, Kuli Atlagiću, Lišanima Tinjskim, Zapužanima i Rodaljicama.
U 36 vijeća mjesnih odbora HDZ je imao najviše zbirnih lista, ukupno 28. Na ovim izborima Nezavisne liste imale su čak 12 zbirnih lista, HSP tri, SDSS dvije te HNS i SDP po jednu zbirnu listu.
Od ukupno kandidiranih 28 mjesna odbora HDZ nije pobijedio u šest i to u Bruškoj, Rodaljicama, Bulićima i Nadinu gdje je izgubio od nezavisnih lista, dok je u Benkovačkom Selu za samo jedan glas izgubio od HSP-a i u Proviću od SDP-a za dva glasa.
HSP je od ukupno tri liste pobijedio u Benkovačkom Selu, dok je izgubio u Benkovcu i Vukšiću gdje su uspješnije bile HDZ-ove liste. Nezavisne liste od 12 zbirnih lista izgubile su u dva mjesna odbora od HDZ-a i to u Islamu Grčkom i u Zagradu. Jedina kandidacijska lista HNS nije prošla, u Benkovcu ju je pobijedio HDZ.
Od 3.266 upisanih birača, glasovalo 93
Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) osvojila je vlast u Donjem Karinu. Od upisanih 436 birača, glasovalo je 49, odnosno 11,2 posto birača. Svih pet vijećnika osvojila je lista SDSS-a nositelja Veljka Dubroje koji nisu imali protukandidate. Samostalno su izašli i u Kolarini gdje je od 223 upisanih birača glasovalo njih 32. Listu SDSS-a predvodio je Sava Vitaz.
Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) imala je tek jednu jedinu kandidacijsku listu i to pobjedničku. SDP je u Poviću za velikih dva glasa pobijedio Hrvatsku demokratsku stranku (HDZ). Od upisanih 127 birača, glasovalo je 49, što iznosi 38,6 posto. Za SDP Dražena Klarića glasovalo je 25 glasača, a za HDZ Mira Dimlića 23 glasača. SDP je s tri vijećnika osvojio vlast u Proviću, dok je HDZ s dva vijećnika u oporbi.
U Benkovačkom Selu je od 996 upisanih birača na izbore izašlo tek njih 51, odnosno 5,1 posto birača. HDZ je samo zbog jednog glasa izgubio izbore od HSP-a. Za HDZ (Ivica Pejić) je glasovalo 25 birača, što je bilo dovoljno za dva vijećnika, a za HSP (Jure Prgomet) jedan više, odnosno 26 birača.
U gradu Benkovcu od upisanih 3.266 birača, glasovalo je njih 93, što iznosi nevjerojatno malih 2,7 posto birača. Nevažećim su proglašena tri listića. HDZ će sa 46 glasova imati četiri vijećnika, a HNS s 38 glasova tri vijećnika. HSP-u je 6 glasova bilo nedovoljno za osvajanje mandata u vijeću mjesnog odbora koji u Benkovcu jedino broji sedam vijećnika. U svim drugim naseljima zbog broja stanovnika vijeća imaju pet vijećnika.
U Bukoviću je u odnosu na Benkovac tek neznatno veći postotak birača izašlih na izbore, njih 2,9 posto, odnosno 25 birača od upisanih, vjerovali ili ne, 855 birača. U Biljanima Donjim je glasovalo 29 od upisano je 456 birača ili 6,4 posto.
U Tinju glasovalo 29 posto birača
Posebno treba istaknuti Medviđu i Radašinovce. U Medviđi je od 276 birača glasovalo tek njih 10, najvjerojatnije pet s liste i pet iz njihovih obitelji. Glasovalo tek 3,6 posto birača što je jedinoj, Svetozara Birkića HDZ-ovoj listi bilo dovoljno za kontinuitet vlasti. Istovremeno je i u Radašinovcima glasovalo tek 10 od 247 upisanih glasača, odnosno 4 posto. Za Tomislava Rakića i HDZ glasovalo je svih 10 birača koja su se udostojila izaći na izbore.
Najviše je birača izašlo u Rodaljicama, 41 od 81, odnosno 50,6 posto. Za nezavisnu listu Zvonimira Nimčevića glasovalo je 21 žitelj Rodaljica, a za HDZ nositelja liste Mirka Šunića tri manje, odnosno 18 glasača. NL Zvonimira Nimčevića osvojila je tri, a HDZ dva vijećnika u vijeću mjesnog odbora.
Za područje izborne jedinice Raštević upisano je 629 birača, glasovalo je 28, što iznosi 4,45 posto. Od toga je bilo 5 nevažećih listića. Bez konkurencije je pobijedio HDZ nositelja Zdenka Jurjevića
Nezavisna lista Grge Čačića u Bruškoj ima 4 vijećnika, a HDZ Ante Zrilića jednog vijećnika. Od 201 birača glasovalo je njih 56 (NL 38, HDZ 18). Nezavisna lista Šime Odžakovića Mime u Nadinu je osvojila 67 glasova i četiri vijećnika, a HDZ Denisa Odžakovića 31 glas i jednog vijećnika. U birački popis upisano je 514 glasača, glasovalo je 103 ili točno 20 posto.
U Bulićima je od 106 birača glasovalo 57. S 30 glasova pobijedila je nezavisna lista Jose Maričića koja je osvojila tri vijećnika, dok je sa četiri glasa manje HDZ osvojio nedovoljna dva vijećnika. Nezavisna lista Dušana Cebare bez konkurencije osvojila je vlast u Donjem Kašiću kao i nezavisna lista Ivice Budana u Gornjim Ceranjima. U Kuli Atlagića od 553 birača glasovalo je njih 64, a bez konkurencije pobjedila je nezavisna lista Save Macakanje. Nezavisna lista Dušana Vujanića u Lišanima Tinjskim nije imala protukandidate. Od 217 glasovalo je 54 birača. Nezavisna lista Živka Ćose bez protukandidacijske liste osvojila je vlast u Zapužanima.
Za područje izborne jedinice Tinj upisano je 559 birača, glasovalo je 163, što iznosi 29 posto birača. Od toga je za nezavisnu listu Krešimira Erlića glasovalo 88 birača, što je bilo dovoljno za pobjednička tri vijećnika. HDZ Nina Erlića dobio je 70 glasova i nedovoljnih dva vijećnika.
Nositelj jedne od pobjedničkih lista stranke koja je u potpunosti porazila ostale rekao je da se prihvatio dužnosti samo pod uvjetom da se u šest mjeseci ostvare njegove zamisli, uobličene u zajedničke potrebe svih žitelja mjesnog odbora.


 U PERUŠIĆU JEDAN JEDINI GLASAČ


Očito je da ni građani ni političke stranke ne prepoznaju vrijednost lokalne samouprave. Za područje izborne jedinice Perušić Benkovački upisano je 269 birača. Glasovao je tek jedan jedini glasač što iznosi 0,1 posto birača. Nevažećih listića nije bilo. Za jedinu listu HDZ-a (Petar Ljutić, Željko Ljutić, Žarko Pešut, Gojko Ljutić i Jurica Zrilić) nisu se udostojila glasovati ni ta petorica s HDZ-ove liste. Je li riječ o bojkotu, buntu građana ili ne, nismo uspjeli doznati.
Pristeg se smjestio odmah uz Perušić, glasovalo je 2,1 posto glasača, odnosno 10 od 472 birača upisanih u birački spisak. Svih 10 glasača glasovalo je za HDZ. Osim Perušića i Pristega i u Benkovcu, Bukoviću, Medviđi i Radašinovcima na izbore je izašlo manje od 5 posto birača upisanih u biračke popise.




 U BENKOVCU – HDZ PREMOĆNO


HDZ je osvojio vlast u Benkovcu (HDZ Anita Ledenko 4, HNS Slavko Ivković 3), Bjelini (Milenko Ušljebrka), Bukoviću (Dragan Matić), Donjim Biljanima (Aleksandar Vukoša), Donjim Ceranjima (Ivan Mršić), Donjim Lepurima (Tomislav Kamber), Islamu Grčkom (HDZ Marko Vanjak 3, NL Zoran Kožul 2), Korlatu (Ivica Bulić), Lisičiću (Ante Balen), Medviđi (Svetozar Birkić), Miranjima (Vinko Vukančić), Perušiću Benkovačkom (Petar Ljutić), Perušiću Donjem (Frano Guzić), Podgrađu (Željko Čerina), Popovićima (Ivica Zrilić), Pristegu (Vilim Kutija), Radašinovcima (Tomislav Rakić), Rašteviću (Zdenko Jurjević), Smilčiću (Branko Arbanas), Šopotu (Ante Knez), Vukšiću (HDZ Josip Marić 4, HSP Duško Marić1) i Zagradu (HDZ Jurice Marić 3, NL Denis Atelj 2).