Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Digderidoo kakvog još niste čuli

Autor: Ivan Stagličić

31.05.2010. 22:00
Digderidoo kakvog još niste čuli

Foto: Filip BRALA



Umjetnički projekt “Dolazak u baštinu”, ove godine pod naslovom Jacopo Tintoretto “Osvajanje Zadra” i službeno je započeo koncertnim performanceom Dubravka Lapaine “Priče praznih prostora”, održanom u nedjelju u crkvi sv. Donata koji je okupio preko stotinu posjetitelja kojima se autor obratio riječima:
– Priče praznih prostora. U praznini možete doživiti čudesno. Možete osjetiti svoje tijelo kao prostor. Prazninu u kojoj zapravo vibrira život. Jako je teško prisustvovat jer je to nešto što vas čini da ste ovdje, kazao je Lapaine najavljujući svoj pokušaj u kojem će život pokušati “izraziti i dekodirati kroz zvuk”, dodavši da će se ove večeri potruditi zaboraviti sve što je ikad prije svirao da bi doživljaj praznog prostora i kod njega i kod publike bio što je moguće više izjednačen.
Uslijedio je koncert na šest različitih digderidooa pomoću kojih je autor na poseban način oživio jedinstveni ambijent sv. Donata, pokazavši pritom virtuoznost s kojom su se rijetko sretali i najbolji poznavatelji sviranja na ovom glazbalu australskih urođenika. Tradicionalni zvuk digderidooa prelazio bi kroz specifične dionice u svijet zapadnjačkih glazbenih skala i odnosa između tonova, uključivši povremeno i elemente prave polifonije. S obzirom je Lapaine zamolio publiku da mu ne plješće tijekom izvedbe, bio je na kraju koncerta nagrađen dugotrajnim pljeskom. Jučer je za zainteresirane bila organizirana i radionica sviranja digderidooa.
Program Projekta nastavlja se danas u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru gdje će se u 10 sati održati predstavljanje umjetnika i njihovih osobnih projekata, a u 11 sati se održava predavanje Luise Kloos “O grupi Next”. Izložba radova skupine Next će biti otvorena u Galeriji Sv. Dimitrija u 19 sati.
Sutra su na programu predavanja Mirjane Trošelj: “Usmene legende i predaje Velebita” (17 sati) i Suzane Marjanić: “Životinjsko, žensko, nadnaravno, “demonsko”:mora-vila-vještica” (18 sati) u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.